Pelicula difuzata in aceasta seara la PRO TV, -The Perfect Storm- (Furtuna perfecta), de la ora 20.00, a fost considerata drept una dintre cele mai palpitante productii realizate vreodata despre furia naturii.
Regizata de un expert in manipularea cinematica a dezastrelor, Wolfgang Petersen (-Air Force One-), -Furtuna perfecta- prezinta exact ceea ce este descris in titlu. De la lansarea din 2000 si pana acum, filmul s-a bucurat de un mare succes pentru ca avea trei ingrediente de baza pentru realizarea acestui deziderat: este inspirat dintr-o intamplare adevarata, efectele speciale au fost furnizate de numarul unu mondial in materie, Industrial Light & Magic, si doua vedete de top de la Hollywood, George Clooney si Mark Wahlberg.
In octombrie 1991, uraganul Grace, venit dinspre Bermuda, s-a unit cu alte doua fronturi atmosferice, formand astfel o furtuna atat de puternica incat nu i s-a putut da un nume. Prin urmare, avea sa fie botezata simplu si percutant: -Furtuna perfecta-.
Filmul prezinta evenimentele dramatice produse de dezlantuirea naturii in orasul Gloucester din Massachusetts, unul dintre porturile importante ale Atlanticului de Nord, si pe ocean, unde o nava si echipajul ei sunt nevoiti sa lupte cu valuri de peste 100 de picioare.
Billy Tyne (George Clooney) este capitanul navei -Andrea Gail- si veteran printre pescari, desi in ultimul timp nu prea a avut noroc. Impreuna cu Bob Shatford (Mark Wahlberg), Dale Murphy (John C. Reilly) si David Sullivan (William Fichtner) pornesc din nou pe ocean, intuind ca de data aceasta vor da marea lovitura. Desi se anunta o furtuna puternica, ei hotarasc sa riste totul, pentru ca sezonul de pescuit este aproape sfarsit.
Vremea se inrautateste cu fiecare minut ce trece, iar -Andrea Gail- nu primeste nici unul dintre avertismentele lansate cu disperare de la Biroul National de Meteorologie, ramanand sa infrunte furtuna perfecta!
Pentru a intra in personajul sau, George Clooney s-a antrenat nu mai putin de trei saptamani la bordul unei nave similare cu -Andrea Gail-, navigand si in conditii nefavorabile. La realizarea anumitor scene, echipa de productie s-a aflat, pentru cateva minute, in pericol real.
Potrivit unor statistici, pescuitul industrial (unde intra si operatiunile de salvare) este cea mai riscanta meserie din lume, fiind domeniul profesional cu cele mai multe pierderi umane la -locul de munca-. Pana si slujba de politist sau de pompier este considerata mai sigura…