Home Social Cota unica de impozitare, pro sau contra

Cota unica de impozitare, pro sau contra

DISTRIBUIŢI

Cotidianul -Curentul- va prezinta in premiera castigatorii si perdantii introducerii cotei unice de impozitare de 23%, propusa saptamana trecuta de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.

Aceasta propunere a iscat numeroase controverse atat din partea sindicatelor, cat si a organizatiilor patronale. Sindicalistii au reclamat ca acest sistem nu se aplica decat in Rusia si alte state ex-sovietice, sustinand ca cei care vor pierde vor fi tocmai angajatii cu venituri mici. Patronii au admis ca noua schema va reduce la minimum birocratia, dar au spus ca doresc o discutie lamuritoare referitoare la deducerile care se vor pastra daca va fi introdusa impozitarea uniforma.

Cine are de pierdut si cine castiga in eventualitatea in care propunerea dlui Tanasescu va deveni litera de lege se poate constata foarte lesne citind tabelele prezentate mai jos. Ele sunt elaborate de Ministerul Finantelor si cuprind aproape toate situatiile posibile in care se poate afla un salariat in Romania. Calculul tine cont in primul rand de venitul realizat, dar si de alte elemente, cum ar fi numarul de copii aflati in intretinere si deducerile aferente pe actuala schema de impozitare sau cheltuielile profesionale si deducerea profesionala de baza.

Primele trei coloane ale tabelului prezinta salariul brut, contributiile si deducerile care se vor pastra daca se legifereaza impozitarea uniforma. Urmatoarele doua coloane sunt corespunzatoare cotei unice de venit de 23% si prezinta baza de impozitare (salariul brut din care se scad contributiile si deducerile) si impozitul aferent, in cifre absolute. Urmeaza alte doua coloane in care este prezentat sistemul actual, corespunzator Ordonantei Guvernamentale nr. 7/2001 privind impozitul pe venit. Baza de impozitare prezentata aici rezulta prin scaderea din salariul brut a contributiei si a deducerilor aferente numarului de persoane (copii) aflate in intretinerea angajatului. -Birul catre stat- aplicat la baza de impozitare astfel obtinuta este unic, in procente: 23%. In fine, pe ultima coloana a tabelului este consemnata diferenta de impozit constatata intre cele doua sisteme, cel actual si cel preconizat.

Tabelul il gasiti la adresa :

http://www.curentul.ro/impozit/cotaunica.pdf

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.