Home Economic-Financiar Surpriza in privatizarea Petrom: au aparut 15 ofertanti

Surpriza in privatizarea Petrom: au aparut 15 ofertanti

DISTRIBUIŢI

Surpriza de proportii in procesul de privatizare a SNP Petrom: dupa ce, cu doua zile inainte, nu aparuse decat un ofertant, ieri, ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, a prezentat lista cu doritori, care contine nu mai putin de 15 companii si consortii. O alta supriza o constituie marele absent: compania ruseasca LukOil.

Cele 15 firme si consortii sunt urmatoarele: Alon Inc. din Statele Unite, PKN Orlena – Polonia, Hellenic Petroleum – Grecia, Mol – Ungaria, Occidental Oil and Gas Holding Corporation Los Angeles, consortiul format din Halliburtton – SUA, Regal Petroleum Plc si SC Tender SA – Romania, consortiul ruso-britanic format din TMK si British Petroleum, Conoco Phillips – Marea Britanie, Kanooz al Watan Oil – Arabia Saudita, Gazprom – Rusia, Eni din Italia, Phoenix Oil Ltd din Cipru, OMV – Austria, Glencore Anglia si… Grup Sicomiga Singleman Ong, inregistrata nicaieri altundeva decat in Agigea. Referitor la absenta LukOil, Dan Ioan Popescu spune ca -probabil, dansii au o alta strategie in zona-. -Oricum, sper ca interesul manifestat de aceste firme sa fie confirmat in perioada urmatoare-, a subliniat ministrul.

Dl Popescu este de parere ca -pentru a avea un Petrom mai competitiv dupa privatizare trebuie sa ne asiguram ca prin acest proces vom rezolva intr-o masura cat mai mare capitalizarea societatilor comerciale. Acest lucru se va realiza prin asigurarea investitiilor prin capital injectat in companie, respectiv prin majorarea capitalului social concomitent cu plata actiunilor oferite la privatizare-. Ministrul a subliniat si faptul ca procesul de privatizare trebuie sa asigure realizarea programelor de modernizare tehnologica. In acest sens, autoritatile estimeaza ca, in urmatorii cinci ani, Petrom are nevoie de investitii de mai multe sute de milioane de dolari, anual.

Potrivit dlui Popescu, decizia finala de privatizare a Petrom va fi una strategica, -adica cu parteneri importanti din domeniul petrolier, reali, siguri si care sa ofere garantia realizarii obiectivelor propuse-.

Dupa prima etapa incheiata ieri, de depunere a scrisorilor de intentie, urmeaza alte trei etape pana la finalizarea procesului de privatizare. Astfel, pana pe 30 septembrie vor fi analizate ofertele. Apoi, pana pe 10 noiembrie, firmele ramase in cursa vor depune ofertele perliminare, dar fara nici un pret. Pana pe 31 ianuarie 2004, vor fi depuse ofertele finale si se va negocia pe marginea pretului tranzactiei. Procesul de privatizare al Petrom va fi finalizat pe 31 martie 2004. Privatizarea SNP Petrom a fost lansata in acest an, autoritatile amanand de mai multe ori inceperea lui.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.