Home Economic-Financiar Primii actionari ai Fondului Proprietatea nu stiu ce vor face cu -hartiile-...

Primii actionari ai Fondului Proprietatea nu stiu ce vor face cu -hartiile- primite

DISTRIBUIŢI

Exercitiu de imagine. Cam asa s-ar putea traduce evenimentul organizat ieri cu mare fast de Guvernul Romaniei, prilej cu care insusi premierul Calin Popescu Tariceanu a inmanat certificatele primilor sapte actionari ai Fondului Proprietatea. In afara de emotia resimtita de cei sapte -privilegiati- care i-au strans pentru prima data mana primului-ministru, ceremonia a fost una cu scop propagandistic, conceputa de staff-ul premierului Tariceanu, pentru ca, deocamdata, proaspetii improprietariti nu prea au ce face cu certificatele in cauza, in conditiile in care Fondul nu a fost listat la Bursa. Valoarea totala a actiunilor oferite este de circa 8,7 miliarde de lei vechi.

Printre primii actionari la Fondul Proprietatea se numara un bulibasa, un politist si un pensionar, care nu prea au habar ce inseamna toata aceasta afacere.

-O sa-l intreb si eu pe ala, pe celalalt si ma dumiresc-

-Tata, deocamdata nu stiu mai nimic despre Bursa, dar o sa-l intreb si eu pe ala, pe celalalt si ma dumiresc-, a declarat bulibasa Badea Gheorghe. Altii s-au aratat mai degraba dornici de a scapa de actiuni. -Am auzit ca putine burse sunt profitabile, nu stiu deocamdata cum o sa fac, dar sigur scap de actiuni. Am lucrat la CAP, sunt bolnav, pentru ca am dus o viata grea, si am nevoie de bani pentru sanatate-, a declarat un pensionar.

Reprezentantii Asociatiei Proprietarilor au criticat in repetate randuri procedura de -reparare- a raului, atragand atentia ca procesul in sine se va transforma intr-o noua cuponiada. Potrivit vicepresedintei Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat, Anca Zlatescu, mecanismul pus la cale de autoritatile romane prezinta riscul de a nu oferi valoarea reala a pierderilor.

Multi nu vor mai apuca sa-si vada visul cu ochii

-Nu suntem de acord cu modalitatile de despagubire prin actiuni. In primul rand, functionand ca o bursa de valori, prezinta riscul in timp de a nu oferi o valoare echivalenta cu valoarea reala a proprietatii. In al doilea rand, astfel de despagubiri, in actiuni, nu sunt favorabile proprietarilor de drept, deoarece acesti oameni, fiind in varsta, nu cunosc mecanismul bursei in primul rand si, in al doilea rand, nu mai au timp suficient pentru a beneficia cu adevarat de dreptul lor-, a declarat Zlatescu, pentru postul national de radio.

Speculatorii au si aparut

In aceste conditii este de asteptat ca proprietarii de drept, avand o varsta inaintata, sa isi vanda aceste titluri, pentru ca cei mai multi nu cunosc mecanismul real de functionare a fondului. -Cei mai multi dintre membrii asociatiei noastre au peste 70 de ani, au obosit tot asteptand, multi si-au pierdut increderea si chiar interesul pentru aceasta actiune, prin urmare isi vor vinde drepturile. Un lucru e clar: in jurul fondului exista deja o mafie interesata de preluarea acestor actiuni. Ca dovada, numerosi membri ai asociatiei au fost deja contactati de anumite persoane si intrebati daca sunt dispusi sa isi vanda titlurile de proprietate-, ne-a declarat, recent, Maria Teodoru, presedintele Asociatiei fostilor proprietari deposedati in mod abuziv. In aceste conditii declaratia de ieri a premierului Tariceanu pare cel putin ridicola. -Este un gest reparatoriu necesar pentru a reda credibilitatea climatului economic din Romania si pentru a atrage investitori-, a precizat premierul, adaugand ca in locul unui efort bugetar greu de suportat si care s-ar fi intins pe o perioada lunga de timp, executivul a venit cu o solutie -corecta, palpabila-.

Mai e mult pana departe…

In luna februarie a acestui an, in urma procesului de selectie, compania KPMG a fost desemnata sa realizeze auditul Fondului Proprietatea si al companiilor din portofoliul sau. Incepand cu aceasta luna a devenit operational sistemul prin care titlurile primite de proprietari sunt transformate in actiuni, care vor mai astepa ceva vreme pana sa fie valorificate. In prezent, la nivel international se desfasoara o campanie de promovare a acestui organism, scopul fiind atragerea unor potentiali manageri si investitori pentru actiunile fondului, care sa asigure lichiditati actionarilor ce vor sa vanda.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.