Ferm hotărât să pună laba pe Portul Constanța, Radu Mazăre a pus la cale o campanie de strângere de semnături, prin care vrea să demonstreze că cetățenii din urbea lui abia așteaptă ca Primăria să preia un nou pachet din acțiunile portului. Acțiunea declanșată de Mazăre se vrea un soi mai aparte de referendum local, bazat pe un chestionar măsluit, compus din două întrebări care nu au nici o legătură una cu cealaltă. Această campanie va dura între 12 și 24 mai, perioadă în care semnăturile vor fi adunate în 20 de corturi amplasate în diferite zone ale orașului. Deloc întâmplător, foarte multe dintre acestea se află chiar în incintele unor cluburi de pensionari. Cu toate că, aparent, ar putea fi considerată o formă democratică de consultare a populației, campania declanșată de Mazăre se dovedește a fi doar o manipulare grosolană, asemănătoare celei cu măgarul care aleargă păcălit cu un morcov atârnat de o sfoară. Concret, prima întrebare a chestionarului este: „Vrei mai multe acțiuni în Portul Constanța?”, urmată „hodoronc-tronc de cea de a doua: „Vrei scăderea facturii tale la energie termică?”. Bineînțeles că ambele întrebări sunt astfel puse încât să cheme după ele doar un răspuns afirmativ. Chiar dacă nefericiții adăpostiți de Mazăre în cartierul lui de containere habar n-or fi având cum stă treaba cu „acțiunile”, din prima întrebare, oricare dintre ei pricepe lejer că „vrei mai multe acțiuni în Portul Constanța” sună ca o promisiune pe care n-ai cum s-o refuzi. Iar în ceea ce privește a doua întrebare, răspunsul este, iarăși, de la sine înțeles: cine zice „Doamne ia-mi”, mai ales când este vorba despre costurile facturilor la căldură care, acolo la ei sunt unele dintre cele mai ridicate din toată țara.
„Epistola” lui Mazăre
Pentru a fi și mai convingător, primarul Radu Mazăre și-a completat manipularea prin intermediul unei scrisori publice adresate constănțenilor pe care-i anunță că: „În aceste zile se poarta bătălia finală pentru descentralizarea Companiei Naționale <<Administrația Porturilor Maritime>> Constanța. Începând cu 2008, (în urma legii inițiate de parlamentarii PSD), Primăria Municipiului Constanța deține 20% din acțiunile Portului Constanța, Fondul Proprietatea deține 20%, iar Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor, are 60%. Întotdeauna am considerat ca locuitorii Constanței sunt cei care au contribuit cel mai mult la construirea și dezvoltarea portului și cei care trebuie, prin autoritatea locală, să dețină cât mai multe acțiuni ale acestuia…” Iar după ce le-a „gâdilat” astfel „orgoliul local” Mazăre în atacă pe constănțeni, direct la „coarda sensibilă”, exact acolo unde-i doare mai tare: „Știu că factura la energia termică este o mare apăsare pentru bugetul familiei tale și tocmai de aceea am promis în campania electorala că vom trece CET – ul la Primărie și vom găsi o soluție ca, pe lângă subvenția de căldură acordată, să scădem și prețul gigacaloriei. Pentru că, din păcate, procedura legală de transfer al CET -ului este încă una de durată, m-am gândit ca, începând cu iarna 2014 – 2015, să venim și cu o altă soluție pentru a reduce factura la energia termică. Voi face astfel încât toți banii reveniți municipalității din profitul Companiei Naționale <<Administrația Porturilor Maritime Constanța>> să fie dirijați pentru creșterea subvenției la energia termică. În acest fel, din calculele noastre preliminare, toți cei care primesc subvenție la energia termică vor avea de plătit, în iarna care vine, facturi cu 20-25% mai mici. În plus, vom crește și plafonul de venit pe membru de familie și vom mai elimina din restricțiile de acordare existente, în așa fel încât vom scădea factura cu 20% -25% pentru alte încă 25.000 -30.000 de familii care până acum nu au primit subvenție deloc.” Sună frumos, sună de nerefuzat, mai ales pentru săracii care constituie „baza electorală” a lui Radu Mazăre.
Opinia „taberei adverse”
Implicată în problemele orașului, pe care le cunoaște direct, de la fața locului, Asociația „Constanța Ia Atitudine” acuză Primăria lui Mazăre de ipocrizie dar și că, prin modul în care sunt formulate cele două întrebări, manipulează în mod grosolan opinia publică. Motiv pentru care reprezentanții Asociației au declarat public: „Nu putem să nu remarcăm ipocrizia de care dă dovadă conducerea Primăriei Constanța. Îi reamintim primarului Radu Mazăre că promitea, în campania electorală, <<UN NOU CET, O GIGACALORIE MAI IEFTINĂ>>. Cum poate să vină acum, la doi ani de la alegeri, să îi întrebe pe constănțeni dacă vor scăderea facturii la energie termică? Acesta este principalul motiv pentru care a fost ales în funcție”. De asemenea, Asociația remarcă faptul că oamenii nu sunt întrebați dacă vor să contribuie financiar la dezvoltarea portului Constanța, căci un acționar nu are numai beneficii, ci și obligații.” În plus, Andrei Popescu, președintele Asociației „Constanța ia Atitudine” susține că s-au identificat mai multe resurse financiare care pot fi folosite pentru a scădea factura la gigacalorie pentru toți constănțenii: „Nu este nevoie decât de puțină voință din partea primarului și a consilierilor PSD, de reducere a contractelor cu firmele de casă ale primăriei.” De asemenea reprezentanții Asociației spun ca municipiul Constanța are una dintre cele mai scumpe gigacalorii din țară, de două ori mai scumpă decât în București, iar Constanța este singurul oraș din România care nu subvenționează gigacaloria, ci acorda subvenții de încălzire celor mai sărace persoane, Radu Mazăre reușind astfel să-și țină captiv electoratul fidel.
Totuși, dincolo de aceste polemici, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze cu adevărat sunt chiar vorbele lui Mazăre, care s-a lăudat că administrația locală poate cofinanța proiectele din Port. Și nu oricum ci „Așa cum am făcut Mamaia, de este un exemplu în toată România, la fel va fi și Portul. Acum lucrările din Mamaia sunt pe bani europeni. La fel, bani europeni se pot băga în Port. Cum avem 20%, putem să ne gospodărim foarte bine cu 33%.” Radu Mazăre a lămurit, deja, cu vârf și îndesat, cât de eficientă poate fi administrația locală sub conducerea lui: nu a fost în stare să se ocupe nici măcar de Cazinoul din Constanța, pe care l-a lăsat de izbeliște până foarte aproape de punctul de a-l preschimba într-o ruină. Doamne ferește să ajungă să se ocupe el și de Portul Constanța la fel cum s-a ocupat de Mamaia, cu tot soiul de care alegorice, cu fetițe despuiate și cu „clovneriile” lui Mazăre însuși, defilând mascat în cine știe ce bâzdâganie penibilă.