Home Actualitate Profesorii nu vor mai fi obligați să achite „taxa de sindicat” de...

Profesorii nu vor mai fi obligați să achite „taxa de sindicat” de milioane de euro

DISTRIBUIŢI

Curtea de apel i-a dat dreptate lui Funeriu

Sindicaliștii din Învățământ au pierdut un ultim război cu ministrul Daniel Funeriu. Curtea de Apel i-a dat ieri câștig de cauză  ministrului Educației, respingând cererea celor trei federații sindicale din învățământul preuniversitar de a putea colecta în continuare cotizațiile de la profesori direct prin statele de plată. Sindicaliștii au vrut să împiedice un ordin al ministrului Funeriu prin care salariile profesorilor vor fi calculate printr-un program informatic, care nu mai permite reținerea cotizațiilor și virarea spre conturile sindicale. Din noiembrie anul trecut, membrii sindicatelor plătesc cotizațiile la casieriile organizațiilor sindicale, bineînțeles dacă doresc acest lucru. Iar cei mai mulți dascăli se pare că nu mai doresc acest lucru, spre disperarea liderilor de sindicat din învățământ care-și văd astfel periclitate veniturile deloc de neglijat.  Potrivit datelor furnizate de minister, aproape 280 000 de angajați cotizau obligatoriu la sindicatele din învățământ , înainte de intrarea în vigoare a noului ordin . Acum, aceștia primesc un salariu cu 1% mai mare, iar dacă vor, pot da acest procent în continuare către bugetele sindicatelor din sistem. Potrivit declarațiilor ministrului Funeriu, până la intrarea în vigoare a noului ordin, în conturile organizațiilor sindicale  intrau anual  aproximativ 70 de milioane de lei.
„Fondul de salarii al nivelul MECTS era undeva la 7,7 miliarde de lei. Din acestă sumă, 1 la sută reprezentând aproximativ 70 de milioane de lei intrau direct în conturile sindicatelor. Acum avem o mai bună reprezentare, ei vor alege să plătescă celor care îi reprezintă cu adevărat. Cred că este un mare câștig pentru reprezentativitatea cadrelor didactice să plătească acolo unde sunt reprezentate. O reprezentare de 7-8 la sută înseamnă credibilitate de 7-8 la sută“, a mai spus Funeriu.
Cu alte cuvinte, sindicatele din educație încasau anual circa 20 de milioane de euro, din cotizațiile dascălilor, bani cheltuiți adesea după bunul plac al liderilor de sindicat. Poate că nu e deloc întâmplător faptul că în România, o țară cu un nivel de trai nu tocmai extraordinar, liderii de sindicat sunt și bogați și conectați la grupurile de interese politice.

Funeriu: Se va vedea adevărata reprezentare a sindicatelor

De la semnarea ordinului respectiv, poziția ministrului Funeriu a fost constantă: Ministerul  nu interzice cotizarea către sindicatele din Învățământ, dar nu există niciun temei legal pentru reținerea pe statul de plată a cotizațiilor. Ieri, ministrul a precizat că măsura poate fi privită și altfel: va întări legătura între sindicate și membrii acestora. Funeriu a subliniat în același timp că a acționat în interesul profesorilor.
„Acest ordin a fost dat în interesul cadrelor didactice și a reprezentativității corecte a acestora. Cadrele didactice au ales în cel puțin două rânduri să fie alături de elevi: la Bacalaureatul 2010 când, după o tăiere cu 25% a salariilor, profesorii au decis să nu facă nicio grevă și să fie alături de elevi în organizarea Bacalaureatului”, a spus Daniel Funeriu. Pe ultima sută de metri la conducerea Ministerului Educației, Daniel Funeriu s-a poziționat clar de cealaltă parte a baricadei față de sindicatele din sistem.
„Am acționat de fiecare dată, când am putut, în interesul cadrelor și niciodată nu am ales soluția facilă de a bate palma pe sub masă cu lideri sindicali fără reprezentare reală. Acum vom vedea care este adevărata reprezentare a sindicatelor din Educație”, a conchis ministrul.

Profesorii au posibilitatea să aleagă

Potrivit lui Funeriu, din datele pe care le-a primit la minister reiese ca 23.000 de cadre didactice mai cotizează la sindicate, ceea ce înseamnă 7-8% din corpul profesoral.  Aceștia primesc acum salarii mai mari cu 1% și, dacă vor, virează personal banii de cotizație sindicatelor. După ordinul ministrului Funeriu,  Inspectoratele ?ê?£colare nu mai semnează ștate de plată care au rețineri de cotizații către sindicate sau rețineri pentru împrumuturi CAR.
Ministrul a prezentat apoi diferența dintre un fluturaș de salariu înainte și după apariția ordinului.
„Practic, un fluturaș înaintea acestui ordin arăta că la un salariul de încadrare total brut 3.591 lei (cadru didactic gradul I cu 30-35 de ani vechime), 36 lei era cotizația direct reținută de pe statul de plată. Profesorul primea după deducerea impozitului, a CAS și reținerea cotizației la sindicat 2.488 lei în mână, iar în contul sindicatului intrau 36 de lei. Singura modificare care apare acum este că această cotizație nu se mai retrage direct de pe fluturaș, cadrul didactic primește în mână 2.534 de lei, urmând ca, evident, să plătească în continuare direct sindicatului prin alte mijloace decât de pe fulturaș“, a precizat Funeriu.

FSLI  nu se lasă și anunță recursul

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) va face recurs la decizia de ieri a Curții de Apel București (CAB) în urma căreia nu se mai reține pe statul de plată cotizația de sindicat.
Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a precizat ieri,  pentru Mediafax, că este „uimit“, deoarece CAB a respins cererea de suspendare a executării Anexelor nr. 2 și nr. 4 la ordinul comun privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal în învățământul preuniversitar de stat.
„Curtea de Apel nu a ținut cont de propria-i practică (soluția de suspendare a executării Notei Raport a MAI – privind cotizația de sindicat), de recenta sentință a Curții de Apel Timișoara, care a dispus suspendarea executării Anexelor nr. 2 și nr. 4 la Ordinul comun, dar și de practica Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a statuat că suspendarea executării unui act administrativ cu caracter normativ produce efecte pentru toată lumea ca și actul administrativ suspendat“, a subliniat Pop.
În opinia FSLI, această soluție a fost dată în urma unor puternice presiuni politice. „Așa se explică și solicitarea Ministerului Educației de a se amâna dosarul de la Curtea de Apel Timișoara după pronunțarea Curții de Apel București. După ce ni se va comunica soluția, vom declara recurs“, a spus Liviu Pop.

Sindicatele vor pierde cel puțin 10 milioane de euro

Sindicatele din învățământul preuniversitar vor pierde anul acesta în jur de 10 milioane de euro, după intrarea în vigoare a ordinului lui Funeriu.
În octombrie, sindicatele au primit cotizații de la aproximativ 250.000 de cotizanti, dintr-un total de aproximativ 280.000 de profesori câți sunt in preuniversitar. În prezent, au ajuns la 23.000 de persoane care au cotizat, potrivit unor surse din sistem.
Liderii de sindicat sunt extrem de supărați și pe bună dreptate , dacă vedem sumele care le scapă printre degete.
 Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat că „Ministerul vrea sa trecem ca în 1990 la chitanțe individuale. Oamenii să meargă la sindicat sa plătească cotizația, să ii dea chitanța de mana care nici nu are valoare legala, pana la urma. Cotizația respectiva este și deductibilă, conform legii, din impozit“.
Președintele FSLI a explicat ca, pana în luna noiembrie, aceste cotizații au fost plătite automat de către toți cei 186.000 de membri ai FSLI, care reprezinta 65% din totalitatea cadrelor didactice din preuniversitar. Întrebat de hotnews câți au mai plătit în luna noiembrie, Hancescu a declarat ca „situația este confuza“. „Unii au spus ca vor da cotizația pe doua luni și ca dau din urma, ca sa nu bata drumul. Avem pe toate coclaurile scoli cu membri de sindicat și e și asta un efort, sa vina liderul de acolo sau sa vina oamenii ca sa plătească la sindicat cotizația respectivă pentru 10 lei, 8 lei sau 11 lei cat plătesc. Va dați seama ca nu avem o situație foarte clară“, susține Simion Hancescu.
Referitor la pierderea financiara exacta pe care a suferit-o federația, din noiembrie pana în prezent, Hancescu susține ca încă nu exista un inventar realizat la nivel de federație. „Dar un sindicat care avea 4.000 de membri și incasa într-o luna 600 de milioane de lei vechi, acum încasează undeva la jumătate, deci 300 de milioane de lei vechi. Deci și noi primim acum în jur de jumătate“, a mai precizat liderul FSLI.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.