Home Actualitate Tăriceanu, prins în capcana propriilor minciuni

Tăriceanu, prins în capcana propriilor minciuni

DISTRIBUIŢI

Liberal cu naturelu' simțitor, Călin Popescu Anton Tăriceanu a anunțat că va chema în judecată pe toată lumea care a suflat despre implicarea sa necurată în contractul Sterling, pentru a-și „repara onoarea“. Vexat, uluit, jignit, scårbit, indignat, ofuscat, delabrat – pe scurt, astfel pare a fi liderul PNL, după seria de dezvăluri care au scos la lumină meandrele afacerii Sterling și firicelele de mărțișor care au aninat, ca un medalion de primăvară, rezervele de hidrocarburi pe pieptul lat, de haiduc, al patronului PNL, Dinu Costache, zis Patriciu.
Fostul premier liberal a declarat că „s-a hotăråt să facă apel la justiție, pentru că nu este dispus să tolereze calomniile și minciunile unor oameni, precum Iulian Iancu, secretar de stat în perioada 2000-2004, și primul-ministru Emil Boc, în cazul exploatării zăcămintelor de gaze din Marea Neagră“, a precizat Tăriceanu.
Acțiunea juridică a lui Tăriceanu s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva sa, deoarece, odată intrat pe rolul instanței sau în cercetare penală, cazul afacerii Sterling s-ar putea să-i devină piatră tombală.
În noiembrie 2008, la București, Sterling Resources Ltd semnează un act adițional la contractul de exlorare pentru zăcămintele din Marea Neagră – Midia și Pelican – cu Agenția Națională pentru Resursele Minerale.
Actul adițional acordă dreptul companiei Sterling Resources Ltd să poată exploata zăcămintele de gaze naturale, după decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga privind delimitarea platoului continental dintre România și Ucraina.
Un site destinat liberei informări – vot.ro, apărut relativ recent pe piața informațiilor, a publicat date noi, ce scot la iveală complicități și trădări la nivel înalt. Afacerea gazelor naturale din Marea Neagră, aflate în dispută de mai mulți ani între România și Ucraina, a avut aceiași actori în ultimii șaisprezece ani – din 1992 și până în 2008, se arată într-o secțiune de anchete dedicată prioritar afacerilor necurate din România. În continuare, cităm din materialul investigativ oferit de site-ul vot.ro.
Încă trei concesiuni de la nașu' Tăriceanu
Guvernul Tăriceanu a acordat în total trei concesiuni în ultimii doi ani companiei britanice „Zeta Petroleum“, după ce aceasta a intrat în parteneriat cu grupul Rompetrol. Firma britanică este reprezentată în România, începând cu 2007, de către cetățeanul româno-elvețian, Bogdan Popescu, administrator la Rompetrol Well Services.
Avem, astfel, încă un administrator de la Rompetrol (coleg cu Niculae Vidu) implicat în filiera zăcămintelor din Marea Neagră.
Bogdan Popescu, administrator al companiei Rompetrol Well Services, se intersectează cu afacerile de zăcăminte concesionate de fostul guvern Tăriceanu, tot prin intermediul actorilor Dorin Marian, Bogdan Găbudeanu și Petru Buzescu – avocatul companiilor implicate în explorarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră.
Bogdan Popescu și Niculae Vidu (directorul firmei Sterling Resources Ltd, cea care deține acum dreptul de exploatare a zăcămintelor din zona Insulei Șerpilor) au fost numiți în aceeași zi (11 august 2003) în Consiliul de administrație al companiei Rompetrol Well Services.
Bogdan Popescu (în vârstă de 65 de ani) este cetățean român și elvețian și este, din martie 2007, administratorul sucursalei companiei britanice „Zeta Petroleum“ Ltd.
Primul sediu de la București al companiei Zeta este tot la adresa Emanoil Porumbaru nr. 22, unde își aveau sediul și casa de avocatură Petru Buzescu și compania Sterling Resources (firma care a primit drept de exploatare a resurselor de gaze din Marea Neagră).
„Zeta Petroleum“ a intrat în parteneriat, în septembrie 2007, cu grupul „Rompetrol“ pentru explorarea unui bloc petrolier din Mehedinți. Forajul comun „Rompetrol – Zeta Petroleum“ țintea potențialele acumulări de gaze descoperite pe structura Bala din județul Mehedinți în anii '70.
Rețeaua de afaceri liberală
Trei luni mai târziu, în decembrie 2007, Guvernul Tăriceanu aprobă un acord de concesiune cu firma „Zeta Petroleum“ pentru dezvoltarea și exploatarea perimetrului petrolier Bobocu, din județul Buzău.
Inițiatorii hotărârii de Guvern sunt aceiași Dorin Marian (șeful cancelariei primului-ministru) și Bogdan Găbudeanu (șeful ANRM), primul fost amploaiat al Rompetrol, al doilea coleg de partid cu Dinu Patriciu încă de la începutul anilor '90.
Alte două acorduri de concesiune sunt aprobate de Guvernul Tăriceanu pentru firma „Zeta Petroleum“, pe 26 martie 2008, inițiate de aceiași oficiali români – Dorin Marian și Bogdan Găbudeanu. Anexele lor sunt secrete.
Dinu Patriciu a recunoscut că știa de conflictul de interese în care se afla Niculae Vidu, prin prezența sa atât în conducerea Rompetrol Well Services, cât și ca reprezentant al Sterling Resources.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.