Intr-o declaratie surpriza in contextul opozitiei fata de felul cum vad Statele Unite transferul autoritatii in Irak, presedintele francez Jacques Chirac a dorit sa dea un semnal ca este dispus la dialog. Si nu oriunde, ci in cotidianul american cel mai influent, -New York Times-, acelasi de unde si cancelarul german Gerhard Schroder fluturase catre Washington steguletul reconcilierii. Totul este cu atat mai semnificativ cu cat declaratiile sunt facute in preziua intalnirii dintre presedintele francez si cel american de astazi, ocazionata de sesiunea anuala a Adunarii Generale a ONU, de la New York.
Oferta pacifista a presedintelui Jacques Chirac este alcatuita din afirmarea, in premiera, a disponibilitatii Frantei de a vota rezolutia ONU, pe al carei text s-au concentrat intens in ultimele zile negociatorii din tarile Consiliului de Securitate. -Nu sunt montat in acest sens- (de a se opune rezolutiei ONU), a explicat foarte clar presedintele francez. Chiar daca este dublata si de exprimarea viziunii franceze, in continuare diferita de cea americana, fata de felul in care trebuie administrata reconstructia (sau reimpartirea) Irakului, retorica lui Jacques Chirac este citita de majoritatea actorilor implicati intr-o cheie optimista. Mai ales prin comparatie cu criticile zgomotoase pe care le exprimase Parisul dupa apelul SUA de a fi sustinute cu trupe ONU, cand a cerut transferul cat mai rapid al puterii in mainile noilor autoritati irakiene.
Pana acum, cele cinci state membre ale Consiliului Permanent au esuat in a cadea de acord asupra unui calendar comun de predare a autoritatii. Pe lista de conditii avansata de Chirac se numara, intr-o prima faza, transferul simbolic al puterii in mainile Consiliului guvernamental provizoriu, ceea ce poate reprezenta o cale de compromis, pe care Parisul pare dispus sa o accepte. Abia intr-o a doua faza, spune Chirac, ar fi vorba despre transferarea efectiva a autoritatii, in urmatoarele noua luni. Un termen care reprezinta o amanare fata de cel avansat initial, totodata un al doilea indiciu de deschidere fata de Casa Alba. Ea vine si pe fondul inrautatirii situatiei in Irak, dupa ce ieri a avut loc un al doilea atac sinucigas in fata sediului ONU din Bagdad, soldat cu o victima.
Deocamdata insa, Statele Unite doresc sa nu pericliteze pozitia negociatorilor si se arata decise sa continue pe aceleasi pozitii, motiv pentru care continua sa sprijine pozitia administratorului american al Irakului, Paul Bremer. Mai mult, presedintele american George W. Bush a explicat ca nu este inca oportuna intarirea rolului ONU in Irak, cu alte cuvinte administrarea lui trebuie sa ramana in mainile SUA. De partea cealalta, presedintele Chirac a pledat inca o data pentru un rol sporit al Natiunilor Unite, ceea ce sugereaza ca lucurile sunt inca departe de a fi transate. Ca un alt argument, Jacques Chirac a anuntat ca Franta nu va trimite trupe, dar a explicat ca -totul se poate schimba-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane