– Cu Gran Gala UNESCO-UNICEF Romania celebra soprana reveleaza intr-unul dintre cele mai frumoase si prestigioase locuri din lume extraordinarele tinere talente ale tarii natale
– -Grazie Mariana. Grazie Romania-, scrie presa italiana
– Sambata, 20 septembrie, Marea Gala de la Venetia, prezentata de sapte televiziuni europene, transmisa integral pe Romania Cultural incepand de la ora 19.40
Reintoarsa la Bucuresti dupa acest eveniment fara precedent, Mariana Nicolesco raspunde in exclusivitate intrebarilor ziarului nostru.
– Doamna Mariana Nicolesco, stirile venite din Italia evoca o serata pur si simplu magica, si anume Gran Gala UNESCO-UNICEF Romania, a carei initiativa si realizare va apartin.
– A fost o seara cu adevarat magica. Doream sa aduc patriei mele adoptive, care e si patria cantului, mesajul de dragoste, de speranta, de comuniune prin arta al patriei dintai. Si am avut bucuria ca acest lucru sa reuseasca in mod superlativ. Locul unde a avut loc evenimentul, Fundatia Cini din Insula San Giorgio Maggiore, pe Canal Grande, vizavi de Piazza San Marco, acolo unde a avut loc de pilda Summit-ul G7, splendida arhitectura palladiana cu minunate curti si gradini interioare, cu acele colonade superbe, timpul divin pentru o astfel de manifestare, in fine simpatia presei venetiene care a prezentat evenimentul nostru in titlu, pe opt coloane, deasupra articolelor dedicate Festivalului de Arta Cinematografica, precum si renumele meu in Italia au facut ca interesul pentru acest eveniment sa fie cu totul deosebit. Trebuie, aici, sa multumesc directorului general UNESCO, ambasadorului tarii noastre pe langa aceasta institutie si reprezentantului UNICEF in Romania pentru sprijinul acordat, precum si, nu in ultimul rand, presedintelui Republicii Italiene, Carlo Azeglio Ciampi, si presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, pentru inaltul patronaj pe care ni l-au acordat. Autoritatile venetiene, amiralul Venetiei, in superba lui uniforma alba impodobita cu decoratii, unul dintre cei mai entuziasti spectatori de altfel, personalitati din lumea culturii, a cinematografiei, a modei au ramas pana la 2.00 noaptea alaturi de noi.
– Ati invitat la Venetia o adevarata colonie de copii de talent si de straluciti tineri artisti romani…
– Nouazeci de persoane cu insotitori cu tot, insemnand probleme de transport, de cazare, de deplasare in Venetia insasi; nu a fost simplu. Dar toti au fost minunati pe scena si publicul i-a aplaudat cu o imensa caldura, traind un moment feeric impreuna cu noi.
As fi putut oferi singura un recital la Venetia, as fi putut invita cativa tineri artisti lirici exceptionali sau instrumentisti, asa cum am facut de multe ori in ultimii ani, dar sunt fericita ca am avut ideea de a aduce cu noi zambetul copilariei, vitalitatea si farmecul, talentul micilor artisti, invitandu-i intr-un asemenea loc si intr-o asemenea ocazie pe copiii din grupul As, care cu dansul lor din Maramures si cu un dans modern au cucerit inimile tututor. Sau corul Allegretto, care a captivat intreaga audienta cu Give the Power to the Children, dati puterea copiilor, la care s-au asociat toti artistii participanti la spectacol, inclusiv membrii grupului Parada, compus din fosti -copii ai strazii- deveniti prestidigitatori, iluzionisti si acrobati, carora le-am oferit de altfel superbe costume noi si care au adus o nota aparte in gradinile palladiene si, bineinteles, instrumentistii si artistii lirici exceptionali pe care i-a acompaniat la pian si in fruntea Orchestrei Academiei San Giorgio, maestrul Marco Balderi.
Il Gazzettino, marele cotidian venetian, intr-un articol pe jumatate de pagina dedicat -splendorilor Romaniei-, analizeaza pe larg performanta extraordinara a tinerelor noastre talente si -spectacolul de neuitat- oferit de noi, precizand ca numele artistilor romani pe care i-am prezentat Venetiei trebuie retinute, pentru ca de ele se va vorbi mult de acum inainte: pianistul Matei Varga, violoncelista Laura Buruiana, chitaristul clasic Mircea Gogoncea, mezzosopranele Iulia Merca si Cornelia Oncioiu, sopranele Mihaela Maxim si Stefania Barz, baritonii Florin Estefan si Marco Cristarella-Orestano, laureati ai Concursului International de Canto Hariclea Darclee 2003. -Incomparabili-.
– Acelasi ziar vorbeste despre apoteoza serii, cu Mariana Nicolesco, -incantatoare- in Carmen si -uluitoare- in Macbeth.
– Am fost nespus de fericita cand am stiut ca la spectacolul nostru asista marele critic muzical Mario Messinis. La inceputurile carierei mele – si anume in miticul teatru La Fenice din Venetia, cu opera Beatrice di Tenda de Bellini – el scria ca sunt rarisime in lume sopranele cu o astfel de muzicalitate si cu o maiestrie quasi-absoluta, aratandu-se cu atat mai uimit cu cat era vorba de o debutanta. Acele spectacole si aprecierile lui Mario Messinis mi-au deschis atunci multe porti pretutindeni. Si am fost profund emotionata zilele trecute vazand cat era de miscat de modul in care am cantat aria lui Lady Macbeth.
– La Gran Gala UNESCO-UNICEF Romania au asistat mari nume ale modei…
– Alberta Ferretti a prezentat, in deschiderea spectacolului nostru, ultimele sale creatii. Ca o manifestare de simpatie, nationala creatorilor de moda italiani, cu Trussardi, Dolce & Gabbana, Santo Versace, Ferragamo si altii, a sustinut, la randul ei, un meci de fotbal cu nationala gondolierilor, meci castigat de acestia din urma cu 3-0. Nu renumitii stilisti mentionati au fost insa in centrul atentiei generale, ci figura imperiala a lui Hubert de Givenchy, vechiul meu prieten, care a sosit exact in momentul inceperii concertului nostru, retragandu-se imediat dupa aceea, asa cum imi spusese dinainte. Va veni in curand in Romania de altfel, invitat de mine.
– O experienta formidabila, pe toate planurile…
– Am avut fericirea unui triumf general si le sunt recunoscatoare tuturor celor care au sustinut demersul nostru in Italia, bineinteles, dar si in Romania, Euroholding de pilda, Oriflame, Fildas Trading, Petrom, Deesse, Banc Post sau Prescon. Am invatat multe lucruri in aceasta splendida aventura, ceea ce ne va folosi in curand, caci am fost invitata sa organizez manifestari similare in anul care vine la Florenta, la Napoli si din nou la Venetia.