Home Economic-Financiar Incep protestele de toamna

Incep protestele de toamna

DISTRIBUIŢI

In semn de protest fata de incapatanarea guvernului in ceea ce priveste cota unica de impozitare si majorarea tarifelor la gaze naturale, trei mari confederatii sindicale ameninta cu declansarea unor actiuni de protest, in conditiile in care FMI nu tine seama de opinia partenerilor sociali.

Primele actiuni de protest vor avea loc in organizarea Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, acestea constand in declansarea, astazi, de mitinguri in fata combinatelor Nitramonia Fagaras si Viromet Victoria, ambele in judetul Brasov.

In situatia in care costurile cu gazele naturale reprezinta peste 80% din costurile de productie ale combinatelor petrochimice, majorararea tarifelor nu inseamna altceva decat perspectiva unor disponibilizari masive in domeniu, dupa cum a declarat presedintele FSLCP, Achille Dutu. Mai mult, dl Dutu a anuntat ca a recomandat membrilor federatiei sa nu mai voteze cu PSD la urmatoarele alegeri, atat locale, cat si generale.

Si taximetristii au iesit ieri la rampa, declarand ca vor iesi in strada martea viitorare, in semn de protest fata de monopolul impus asupra domeniului de catre Camera Taximetristilor, condusa de deputatul PSD Ioan Bivolaru.

Pentru prima oara in ultimii 13 ani, sindicatele si patronatul s-au unit in demersul lor protestatar, anuntand ca vor iesi in strada, cu un miting de protest, nu mai tarziu de martea viitoare. -Principala noastra nemultumire este legata de normele de aplicare a Legii taximetriei, care au fost adoptate in ultima zi in care Octav Cozmanca a fost ministru al administratiei publice-, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Patronatului Operatorilor in Regim de Taxi (ANPORT), Robert Meghesi. Este vorba, in principal, de interdictia de a practica taximetria impusa oricarui sofer care a avut carnetul suspendat, indiferent pentru ce motiv, in anul anterior. Pe de alta parte, cheltuielile impuse de legea respectiva se ridica la aproximativ 50 milioane de lei pentru fiecare sofer de taxi, dupa cum a declarat presedintele ANPORT, Robert Meghesi. O alta aberatie introdusa in lege de deputatul PSD Ioan Bivolaru, presedintele Camerei Taximetristilor, consta in faptul ca nici un client nu poate sta in dreapta soferului, chiar daca el doreste acest lucru.

Sindicalistii se lauda cu o greva -italiana-

Trei mari confedaratii sindicale au amenintat, tot ieri, ca vor declansa campania de toamna a protestelor. Principalele revendicari: scaderea tarifelor la gaze si alte utilitati si renuntarea la intentia guvernamentala de a introduce o cota unica de impozitare de 23% pentru toate veniturile salariale.

Presedintele confederatiei Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, a prezentat calendarul dupa care se vor desfasura actiunile de protest. Astfel, pana la finele lunii in curs va continua pichetarea diverselor institutii de stat de catre sindicatele membre. Apoi, pe 2 octombrie, vor fi organizate mitinguri de protest in toate resedintele de judet.

Cea mai indrazneata forma de protest anuntata ieri consta in sistarea, timp de cinci minute, a activitatii productive a tuturor intreprinderilor afiliate la una dintre cele trei confederatii. -Trenul in gara va sta cinci minute in plus-, a pecizat dl Hossu. Domnia sa a precizat ca principalul efect al acestei actiuni va consta in reducerea consumului energetic la nivel national.

Din experienta ultimilor 13 ani de zile, initiativa sindicala ar parea ca nu are foarte multi sorti de izbanda. Ramane de vazut daca, intr-adevar, romanului i-a ajuns cutitul la os.


De la 1 octombrie, gaze mai scumpe?

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), a pregatit o noua surpriza agentilor economici, in special marilor consumatori industriali. Dupa scumpirea gazelor naturale de la 1 septembrie, acum cateva zile autoritatile au emis un ordin de majorare a preturilor si tarifelor la gazele naturale pentru marii consumatori industriali. Astfel, din Ordinul ANRGN aflam ca -tariful pentru prestarea serviciului de distributie a gazelor naturale pentru consumatorii captivi conectati direct in sistemul national de transport va fi de 196.215 lei/1.000 metri cubi furnizati- (in loc de 189.224 lei). Din acelasi Ordin aflam ca -tariful pentru prestarea serviciului de distributie a gazelor naturale pentru consumatorii captivi conectati in sistemul de distributie va fi de 775.660 lei/1.000 mc (in loc de 681.840 lei). In fine, -tariful pentru prestarea serviciului de distributie a gazelor naturale pentru consumatorii eligibili conectati in sistemul de distributie va creste de la 492.616 lei/1.000 mc la 579.445 lei-. Totusi, potrivit autoritatilor, aceste modificari vizeaza doar o redistributie a veniturilor intre activitatile desfasurate in sector, pretul de furnizare a gazelor catre populatie fiind mentinut la nivelul actual.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.