Surse judiciare au declarat că experta contabilă, clujeanca Pintea Ileana Roxana, din dosarul „Căprioara”, în care este trimis în judecată președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, este audiată la sediul DNA. Audierea sa are legătură chiar cu expertiza contabilă pe care a realizat-o în această cauză în legătură cu fapte de corupție și urmează să fie pusă sub acuzare.
Procesul Căprioara are următorul termen pe data de 22 ianuarie. Dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan are parte de amânări fără sfârşit. La termenul din 8 ianuarie, experta nu a prezentat expertiza financiar contabilă, aprobată de judecătorul Lucian Buta, deși la termenul trecut, din luna decembrie, a primit o amendă de 1000 de lei.
Judecătorul Lucian Buta le-a spus la ultimul termen celor aflaţi în sala de judecată, printre care şi Marian Oprişan, că a avut o discuţie telefonică cu expertul Ileana Roxana Pintea, care a promis că în cursul zilei de 8 ianuarie sau cel târziu 9 ianuarie va depune expertiza financiar contabilă solicitată de inculpaţi. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va urma o nouă amendă.
Presa clujeană a relatat că în luna iulie 2014, instanța a decis efectuarea unei expertize cu nouă obiecte, şi anume:
1. Să se stabilească dacă sumele de bani provenite din contractul de împrumut subsidiar din 2004 au fost rulate în mod legal prin bancare declarate.
2. Să se identifice documentele justificative în baza cărora Consiliu Judeţean Vrancea a plătit contravaloarea lucrărilor executate, pentru fiecare drum comunal menţionat în anexa la contractul de împrumut subsidiar menţionat, cu indicarea eventualelor nereguli găsite.
3. Să se stabilească dacă sumele plătite societăţilor ce au executate lucrările au fost evidenţiate în contabilitatea CJ Vrancea, conform dispoziţiilor legale.
4. Să se stabilească dacă, în raport cu documentele financiar-contabile, dacă s-au produs prejudicii bugetului CJ Vrancea sau bugetului de stat.
5. În ipoteza existenţei unui prejudiciu, să sa stabilească persoanele responsabile şi cuantumul prejudiciului produs
6. Să se stabilească dacă sumele e bani plătite membrilor comisiei de licitaţie au fost stabilite şi plătite conform normativelor şi dacă au fost evidenţiate în evidenţele contabile ale CJ Vrancea.
Cele mai comentate:
7. Să se stabilească dacă achiziţionarea Complexului ”Căprioara” s-au făcut în baza unor documente justificative legale.
8. Să se stabilească dacă plăţile efectuate pentru întreţinerea şi funcţionarea hotelului Rucăr şi a Complexului ”Hanul dintre vii” s-au efectuat pe baza unor documente justificative şi dacă acestea au fost evidenţiate corect în contabilitatea CJ Vrancea.
9. Să se stabilească dacă în perioada 2003-2004 hotelul Rucăr şi Complexul ”Hanul dintre vii” puteau obţine venituri legale din activitatea de turism.
Expertul contabil desemnat aleatoriu a fost Pintea Ileana Roxana. Marian Oprişan l-a propus ca expert parte pe Florea Podolan. Judecătorul Lucian Buta a spus că este importantă audierea ultimului martor din lista celor 72 de martori admişi în proces. Deşi a fost citat pentru acest termen, martorul nu s-a prezentat, ceea ce a dus la citarea acestuia cu mandat de aducere la termenul următor.
În iulie 2014, Laura Codruța Kovesi a sesizat CSM pentru că de peste 8 ani dosarul nu s-a soluționat, faptă ce ar putea constitui abatere disciplinară.
”De la data de 2.12.2010 dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca. De atunci, au fost acordate numeroase termene, respectiv 29 termene de judecată, din care 4 termene, la solicitările succesive ale celor 6 inculpaţi, pentru pregătirea apărării, pentru aducerea lor cu mandat de aducere în vederea audierii, depunerii la dosar a unor precizări scrise, se arată în sesizarea Laurei Kovesi.