Home În Lume Premierul ceh isi pune functia la bataie

Premierul ceh isi pune functia la bataie

DISTRIBUIŢI

Sprijin pentru masurile dure de reforma sau demisia, le-a transmis premierul ceh, Vladimir Spidla, parlamentarilor care apartin fragilei sale majoritati de centru-stanga. Cu un an inaintea aderarii la Uniunea Europeana, pe care cehii au acceptat-o mai mult ca pe o necesitate decat ca pe un motiv de bucurie, seful cabinetului de centru-stanga, care a propulsat practic tara in clubul european, a decis ca situatia impune sa-si pericliteze chiar viitorul politic pentru a obtine sprijin parlamentar pentru pachetul de masuri dure de reforma, fara de care economia ceha nu poate rezista integrarii.

Austeritatea este coordonata principala a reformelor gandite de guvernul de la Praga. Incepand de marti, cei 200 de deputati din Camera inferioara a parlamentului au luat in dezbatere o lista de 11 capitole de reforma. Se intentioneaza, in esenta, reducerea chelutielilor bugetare astfel incat pana in 2006 produsul intern brut sa fie redus la 4%, de la 6% in prezent, in conditiile in care calitatea de membru UE presupune o limita maxima de 3%, care insa ar putea fi relaxata, fiind considerata responsabila de actuala recesiune economica de pe continent. -Daca nu ne vom impune programul de reforme, trebuie sa-i lasam pe altii-, a explicat, simplu, premierul Spidla, amenintand ca va demisiona daca parlamentul va respinge propunerile echipei sale.

Printre alte masuri, la fel de importante, se mai numara cresterea varstei de pensionare la 63 de ani si reducerea ratei de crestere a pensiilor si a salariilor in sectorul public, dublata de reduceri de personal. Pe de alta parte, calculele hartiei argumenteaza in favoarea unei cresteri a taxelor si impozitelor pe produsele considerate de lux, cum ar fi tigarile si bauturile alcoolice, destul de reduse la ora actuala fata de nivelul mediu in Europa. In aceasi ecuatie a reformelor mai intra si introducerea TVA unica de 22%, ceea ce presupune reducerea ei cu 5% in sectorul serviciilor, in special in telecomunicatii. Corolarul il constituie reducerea pana in 2006, anul-turnesol pentru succesul integrarii, a impozitului pe profit in cazul companiilor, care ar urma sa ajunga de la 31% la 24% in 2006. Masuri care taxeaza consumul si favorizeaza investitiile.

In saptamana care urmeaza, opiniile si votul fiecarui deputat vor fi masurate cu maxima atentie, dat fiind ca reforma este privita ca o necesitate dincolo de culoarea politica, in conditiile in care majoritatea guvernamentala numara 100 de deputati, fata de cei 101 ai opozitiei, dupa trecerea unui membru al stangii in tabara cealalta.

Comunistii de la Praga sunt primii care au anuntat ca se vor opune, antrenand si sindicatele in protestul cu accente de nostalgie dupa epoca sovietica. Tabara stangista spune ca reformele prea dure vor afecta familiile cu copii, somerii, pensionarii, dar si angajatii din domeniul public. De partea cealalta, dreapta, care impartaseste multe dintre propriile viziuni cu mediul de afaceri, apreciaza ca reformele nu sunt suficient de dure si dau ca exemplu programul pus in aplicare in Slovacia. Ca exemplu de disciplina parlamentara, calculele majoritatii alcatuite din social-democrati sprijiniti de doua partide de centru mizeaza pe imbolnavirea unui deputat comunist pentru a putea trece programul prin parlament. Acum este nevoie de 101 de voturi pentru a rasturna vetoul impus de presedintele Vaclav Klaus acum doua luni in chestiunea maririi TVA, stiut fiind ca presedintele face parte din -rezistenta- antiintegrare, dar care a trebuit sa accepte rezultatele referendumului care a dat unda verde aderarii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.