Home Actualitate Zeci de mii de elevi, din vacanță în vacanță, din cauza vremii

Zeci de mii de elevi, din vacanță în vacanță, din cauza vremii

DISTRIBUIŢI

La fiecare cod galben sau portocaliu din ultimele două săptămâni, mii de elevi au primit cod verde de vacanță.  Din 2 februarie, când a început seria de avertizări meteo cu coduri de viscol și zăpezi, elevii au intrat și au ieșit din minivacanțe din cauza vremii din două în două zile, în timp ce părinții au „înroșit” firul telefonului verde pentru informații legate de situația școlilor. Este vorba de telefonul destinat inițial părinților care trebuie să afle cum să-și înscrie copiii în grupa pregătitoare și clasa I. Cei mai fericiți ar fi trebuit să fie elevii  județelor din Moldova, care au avut cele mai multe zile de vacanță „de ger”, dar  cei mai mulți dintre copiii care au stat acasă forțați de zăpada abundentă sunt cei din localitățile rurale care nu s-au putut bucura de zăpadă, fiind blocați în case de nămeți, unii stând de mai multe zile la lumina lumânării din cauza viscolului.

2 februarie, începutul infernului alb

Numărul școlilor închise a crescut, de la începutul lunii, de la aproape 200, la aproape 4.000 până ieri.  
Unele județe, ca Botoșani, apar din 2 februarie constant pe informările Ministerului Educației privind cursurile suspendate. În prima zi de atenționare severă de viscol și ninsori, acest județ era pe locul doi la numărul de unități școlare închise, cu 28 de unități școlare, față de 47 câte erau în Alba și 26 în Constanța. În acea zi, 180 de școli din întreaga țară au primit acordul inspectoratelor județene să suspende cursurile din cauza vremii.  A doua zi, numărul acestora s-a dublat, ajungând la 373 de școli închise, dar județul Buzău a preluat conducerea, cu peste 80 de școli închise, față de Alba, cu 51, Botoșani 47, Suceava – 30 și Constanța cu 26 de școli închise.

Mii de școli, cu ușile închise de zăpadă

Situația a început să devină dramatică din 5 februarie, când Ministerul a ieșit cu două informări privind situația școlilor, anunțând că 1.195 au cursurile suspendate. În Vrancea și Olt, toate unitățile școlare au fost închise inițial, iar în Buzău s-au respectat orarele în orașele Buzău și Râmnicu Sărat, dar în mediul rural toate școlile au fost închise. După amiază însă, oficialii au anunțat că numărul județelor cu probleme pe drumuri sau legate de energia electrică a crescut, iar acestea vor avea cursurile suspendate și pe 6 februarie. Botoșani a revenit, alături de Iași și Galați, cu toate școlile din mediul rural închise. Ialomița și Călărași s-au alăturat județelor cu probleme mari, declarând închise toate școlile. Pe 6 februarie, adică luni, după două zile libere,  2.700 de școli au suspendat cursurile pentru siguranța elevilor și profesorilor.

Vârful crizei, săptămâna trecută

Vârful crizei a fost însă la jumătatea săptămânii trecute, când, printr-un ordin al fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, marți și miercuri, cursurile din peste 6.800 de unități școlare din întreaga țară au fost suspendate integral din cauza vremii. Ministrul a cerut ca inspectoratele școlare să analizeze situațiile punctual și să ia măsurile care se impun pentru ca elevii și profesorii să fie protejați de temperaturile extrem de scăzute. În unele școli din județe cursurile au fost suspendate pentru că sistemele de încălzire nu au făcut față, iar altele pentru că elevii, mai ales cei de la sate, nu au avut cum să ajungă la ore, autobuzele neputând fi pornite sau, dacă au reușit să plece, au rămas blocate pe drumurile județene înzăpezite. Județele Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Ialomița, Iași, Ilfov, Olt, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Giurgiu au fost pe lista cu unitățile de învățământ în care activitatea instructiv-educativă a fost suspendată. ?ê?£i în București, copiii, dar și profesorii au fost scutiți să se lupte pe un ger năprasnic cu nămeții de pe trotuare sau să aștepte, zeci de minute, în stații, mijloacele de transport care au circulat greu pentru că operatorii de salubritate nu au dat zăpada la timp.
Au urmat două zile libere în 12 județe și din Capitală. Pe 9 februarie, când ministrul Daniel Funeriu a predat mandatul, erau închise din cauza vremii aproape 3.000 de unități școlare. Pentru vineri, 10 februarie,  pe plan local s-a luat măsura suspendării cursurilor în patru județe: Iași, Buzău, Vrancea și Dolj. Numărul școlilor închise a crescut față de ziua precedentă la aproape 3.400 de școli.

Încă un cod până la școală

Cursurile erau suspendate, ieri, în 3.800 de unități de învățământ. În județele Vrancea, Olt și Ialomița erau închise toate școlile, iar în Iași, Botoșani și Galați –  cele din mediul rural, a anunțat Ministerul Educației. Azi, cursurile au fost suspendate integral în 12 județe și în București.
Situația nu se anunță mai bună pentru zilele următoare. Meteorologii au emis cod portocaliu de ninsori și viscol pentru București și 19 județe, unde până miercuri dimineață, va ninge viscolit, viteza vântului va depăși la rafală 70- 80 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri. Alte 17 județe sunt avertizate cu cod galben.

Vacanță după vacanță și școala de acasă

 Cursurile celui de-al doilea semestru au început pe 16 ianuarie, după cea mai lungă vacanță de iarnă din ultimii ani, de trei săptămâni. Ministrul Funeriu anunța un semestru dinamic, dar cu activități menite să-i atragă pe elevi la ore și să-i țină în bănci pe termen lung. Astfel, înainte de vacanța de primăvară, programată între 7 și 22 aprilie, elevii vor avea parte de o săptămână de școală numită oficial „altfel”, cu activități creative, sport și multe concursuri. Vacanța de primăvară și încă două zile libere oficial până la vacanța mare. Respectiv, 1 mai Ziua Muncii și luni, 4 iunie, de Rusalii. Apoi, vacanța de vară de două luni, binemeritată. Rămâne de văzut cum vor recupera copiii orele pierdute, chiar dacă dascălii și-au făcut datoria și le-au dat teme pentru acasă. Unele inspectorate au anunțat că ar putea organiza cursuri de recuperare a timpului pierdut și sâmbăta, când vremea se va îmbunătăți.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.