In cazul fericit in care Romania va deveni membra a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, controalele la frontiere pentru cetatenii romani vor continua pana in 2009. Abia la doi ani de la integrare, tara noastra va deveni stat membru Schengen.
Eleonora Vergeer, coordonator al programelor de gestiune a frontierei la Delegatia Comisiei Europene in Romania, a explicat etapele intrarii romanilor in Europa. -Dupa eventuala integrare la 1 ianuarie 2007 se vor efectua controale la standarde minime. Vor fi totusi verificate actele de identitate ale romanilor care vor sa patrunda in spatiul Schengen. Abia dupa ce Romania va deveni un stat Schengen, controalele vor fi eliminate in totalitate-, a declarat oficialul european.
In acelasi timp, Eleonora Vergeer a explicat faptul ca accesul oricaror cetateni care tranziteaza Dunarea va fi socotit de politistii de frontiera ca fiind tranzit international.
Oficialii europeni sunt de parere ca reformele care au loc la Politia de Frontiera din tara noastra sunt de bun augur. -Urmarind evolutiile in capital uman si logistica, am apreciat ca Politia de Frontiera a devenit o structura profesionista-, a apreciat Camelia Suica, coordonator al departamentului JAI din cadrul Delegatiei CE la Bucuresti.
La randul ei, sefa sectiei PHARE pentru justitie si afaceri interne, Anne de Ligne, este de parere ca modificarea contractului dintre statul roman si EADS este de bun augur.
De altfel, granita de est a fost recent inspectata de oficiali europeni care vor intocmi un raport ce va fi atasat la raportul de tara ce urmeaza sa fie prezentat in luna mai a acestui an. Neoficial, rezultatele controlului sunt bune, iar euroinspectorii au fost multumiti de felul in care viitoarea granita de est a UE va fi protejata.