Aparitia focarelor de gripa aviara in zona Dobrogei s-a dovedit mana creasca pentru o firma de apartament din Iasi. Prin -bunavointa- conducerii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CN ADNR), conturile sereleului SC Lumi SRL, controlat de medicul veterinar Tonel Ursache, s-au umflat, in doua luni si jumatate, cu aproape patru milioane de euro. Cum? Simplu. Prin decontarea supraevaluata a lucrarilor de dezinsectie pentru prevenirea si combaterea gripei aviare in cele 14 puncte de lucru deservite de firma ieseana .
Raportul intocmit in aceste zile de catre Corpul de Control al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului mentioneaza foarte clar ca in perioada 18 octombrie-31 decembrie 2005, SC Lumi SRL Iasi, care in 2004 avea un singur angajat, urma -sa incaseze 20,9 milioane de lei-, adica aproximativ 5,7 milioane de euro, din care -s-a achitat 13,8 milioane de lei, reprezentand circa 3,8 milioane de euro. -Pentru diferenta de 7,1 milioane de lei (2 milioane de euro), reprezentand contravaloarea presatatiilor facturate in data de 23.01.2006, directorul financiar al ADNR, doamna Corina Govoreanu, a initiat procedura -refuzului de viza de control financiar preventiv-, conform prevederilor art. 20 din OG 119/1999, pe -motivul lipsei sursei de finantare-.
Cum s-a ajuns la un asemenea decont? Prin lucrarile mentionate in procesele-verbale semnate pentru fiecare punct de lucru de reprezentantii ADNR si SC Lumii SRL din care a rezultat ca -prin cele 14 puncte de lucru au trecut, in perioada 18.10-31.12.2005, 675.798 de autoturisme, 129.902 de microbuze si autovehicule mai mici de 12 tone si 149.744 de vehicule a caror capacitate este mai mare de 12 tone-. Trebuie precizat ca valoarea prestatiei care s-a decontat catre SC Lumi SRL Iasi a fost determinata de numarul de autovehicule inregistrate in punctele stabilite, carora le-au fost aplicate tarifele mentionate in contractul incheiat cu CN ANDR pe data de 19 octombrie 2005.
Totodata, in raportul de control se mentioneaza, negru pe alb, ca aceste cifre au fost umflate foarte mult. -Asa cum rezulta din procesele-verbale, cele 14 puncte au fost traversate de catre intregul parc national de cel putin trei ori de catre un autovehicul sub 12 tone si de doua ori de catre un autovehicul de peste 12 tone. In mod similar, prin punctul instituit pe DN 2A, in orasul Fetesti, au trecut 68%, respectiv 80% din totalul vehiculelor inregistrate la nivel national. Amintim ca traficul s-a derulat in conditiile restrictiilor impuse atat de sezonul rece, cat si de aparitia focarelor de gripa aviara- – este concluzia clara a Corpului de Control al MTCT. Mai mult, comisia de control a constatat ca -numarul de autovehicule inregistrate ca dezinfectate depaseste cu mult capacitatea unei firme de apartament-.
Istoria acestei afaceri a fost parafata, ca urmare a negocierii cu o singura sursa, prin contractul nr. 3177.19.10. 2005, -contract care, pana la data controlului, a fost amendat cu 4 (patru) acte aditionale, acte care in principal modifica durata contractului si geografia amplasarii punctelor de executie a dezinsectiei-.
Subcontractarea este ilegala
Comisia de control a constatat ca in nici unul din documentele care au stat la baza incheierii contractului -nu a fost nominalizata sursa de finantare a prestatiei contractate, fiind incalcate astfel prevederile art. 98, alin. b din OUG nr. 60.2001 (aplicarea procedurii pentru atribuirea unui contract de achizitie publica, fara a avea alocate pentru anul in curs fondurile necesare indeplinirii contractului constituie contraventie)-.
Echipa de control desemnata de ministrul transporturilor a -constatat ca in vederea executarii prevederilor din contract 3177/19.10.2005, firma SC Lumi SRL a subcontractat activitatea (contract 428/18.10.2005, deci cu o zi inainte!) catre firma SC Mior SRL, din Iasi, care la randul ei a (sub)subcontractat executia lucrarilor catre alte aproximativ 15 firme!-.
Trebuie precizat ca firma Mior SRL este controlata tot de un iesean, Scarlat Orzescu, care este si presedintele Asociatiei Nationale a Operatorilor pentru Dezinsectie din Romania.
-In aceste conditii, apreciem ca s-a diluat responsabilitatea vizavi de calitatea prestatiei, concomitent cu cresterea costurilor acesteia. De asemenea, textul contractului nr. 3177/19.10.2005 nu prevede posibilitatea subcontractarii obiectului de activitate.
Subliniem ca cele 15 firme care au efectuat – in final – prestatia propriu-zisa de dezinfectie au incheiat contracte/conventii cu firma SC Mior SRL. Cu toate acestea, nici unul dintre procesele verbale de confirmare a prestatiei nu este semnat de vreuna din firmele care au executat dezinfectia, ci numai de catre SC Lumi SRL si reprezentantii ANDR. Mentionam ca pana pe data de 09 februarie 2006 conducerea CN ADNR (dl Ioan Harkel si dna Iulia Poenaru) nu a avut cunostinta de subcontractarea de catre SC Lumi SRL a prestatiilor care constituie obiectul contractului nr. 3177/2005-, este concluzia echipei de control.
De la un singur angajat la peste 1.400 de persoane
Pentru a umfla din plin deconturile catre CN ADNR, firma ieseana a angajat scriptic un numar foarte mare de persoane.
-Avand in vedere cotele de trafic care au constituit baza de calcul al sumelor facturate in evidentele SC Lumi SRL aferente perioadei 18 octombrie-31 decembrie 2005 (75 de zile), ar trebui inregistrate urmatoarele costuri salariale si cantitati de solutie dezinfectanta. Tinand cont de salariul mediu lunar de 800 lei (inregistrat statistic la finele anului 2005), rezulta ca firma SC Lumi SRL a avut un numar mediu lunar de persoane angajate de 1.410 persoane. Potrivit datelor aflate pe site-ul Ministerului de Finante in 2004, firma avea un singur angajat-.
Lipsa autorizatiilor
In legatura cu identificarea parametrilor aferenti normelor sanitar-veterinare s-a constatat ca -la dosarul firmei nu se regasesc autorizatii referitoare la abilitatea acesteia si/sau a personalului incadrat de a efectua operatiuni de dezinfectie-, iar -singurele autorizatii sunt cele referitoare la substantele care pot fi utilizate-. In plus, -nu exista documentatie care sa ateste ca solutiile utilizate au fost preparate pe baza substantelor atestate de ANSVSA, conform prevederilor legale-. De asemenea, nu s-au putut identifica sortimentul si cantitatea de substanta atestata, consumata (necesara) pentru fiecare tip de vehicul, iar din -documentatia prezentata nu rezulta in mod explicit ca produsele utilizate pot fi aplicate pe autovehicule-.
In aceste conditii, comisia de control a concluzionat ca – nu poate corela autorizarile puse la dispozitie cu specificul prestatiei care face obiectul contractului nr. 3177/2005-.
Ministrul Dobre: -Sanctiuni drastice pentru cei vinovati-
Concluzia finala a raportului este ca -raspunderea pentru contractarea fara o minima verificare a capacitatii tehnice a furnizorului revine exclusiv CN ADNR-. Intre timp, directorul general al companiei, Aurel Balut, si-a dat demisia si a plecat din MTCT.
Referitor la aceasta afacere, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Gheorghe Dobre, a declarat ca va lua masuri drastice impotriva angajatilor din cadrul CN ANDR care nu si-au facut treaba. -In functie de concluziile finale ale verificarilor, care imi vor fi prezentate la sfarsitul acestei saptamani, urmeaza sa decid si ce masuri se vor lua si impotriva firmei iesene, putandu-se merge chiar pana la rezilierea contractului-, a declarat Gheorghe Dobre.