Home Economic-Financiar O noua gaselnita a companiilor transnationale: tichetele de cresa

O noua gaselnita a companiilor transnationale: tichetele de cresa

DISTRIBUIŢI


Companiile transnationale, scotand la inaintare Oriflame, au iesit ieri la rampa cu o noua gaselnita: promovarea unui proiect de lege privind -tichetele de cresa-.

Initiativa ii apartine directorului general al firmei de cosmetice, Monica Silvia Tatoiu, care a grupat in jurul ei mai multe vedete feminine de televiziune si reprezentanti ai unor organizatii nonguvernamentale.

Concret, se propune ca fiecare angajata care a nascut un copil sa beneficieze din partea firmei de asemenea tichete, deductibile fiscal, in valoare de maximum trei milioane de lei pe luna. Aceste hartii de valoare ar putea sa fie utilizate la plata cresei pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani (trei ani in cazul celor cu handicap). Practic, initiativa pare a avea scopul de a proteja companiile transnationale, despre care se stie ca, in marea lor majoritate, refuza elegant acordarea concediului legal de ingrijire a copilului, pana la implinirea de catre acesta a varstei de doi ani. Chestionata in acest sens, dna Tatoiu a declarat ca nu stie despre ce este vorba si, mai mult, a spus ca domnia sa considera Oriflame o companie romaneasca, chiar daca are capital 100% suedez.

-Tichetele de cresa ar stimula aparitia si dezvoltarea creselor private, la fel cum tichetele de masa au stimulat aparitia firmelor de catering-, au sustinut membrii comitetului de initiativa. Acestia spun, de asemenea, ca intrarea in vigoare a unei asemenea legi ar avea -efecte benefice si asupra populatiei din mediul rural, in sensul cresterii nivelului educational, al stoparii migratiei la orase si, nu in ultimul rand, al crearii de noi locuri de munca-. Totusi, nimeni nu s-a intrebat daca in Romania exista vreun angajator din mediul rural dispus sa-i plateasca unui angajat trei milioane de lei pe luna pentru cresa copilului, in conditiile in care, la tara, un salariu de doua milioane este considerat bun.

Pe de alta parte, dna Tatoiu sustine ca aplicarea legii nu va afecta deloc bugetul de stat, ba, dimpotriva. -Daca femeia vine la munca, atunci statul nu-i va mai da indemnizatie de crestere a copilului si, mai mult, va incasa impozit pe salariul ei-, a spus directorul de la Oriflame. In ceea ce priveste gradinitele particulare de care s-a pomenit, domnia sa spune ca ar putea fi facute chiar de catre companii, in parteneriat public-privat, in sensul ca autoritatile locale sa puna la dispozitie cladirile. Nu se stie insa ce se va intampla in cazul regiilor autonome, societatilor nationale si al institutiilor de stat. Vor fi oare de acord oficialii Ministerului Finantelor sa deblocheze acesti bani de la bugetul statului?

In cateva cuvinte, initiativa legislativa ar putea fi caracterizata drept laudabila, insa cu putine sanse de a putea fi aplicata in Romania. Mai ales ca ea ar putea servi numai unui grup restrans de angajatori, care se vor bucura ca nu mai tin blocat timp de doi ani un post si isi mai si deduc niste bani din cheltuieli.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.