După prima explozie nu au fost închise gazele și curentul electric
Două explozii produse în weekend într-un club din Sighetu Marmației au bagat în spital 17 persoane. Prima deflagrație s-a produs duminică dimineața, în jurul orei 1.00, în care șapte persoane – șase fete și un băiat – au fost grav rănite. A doua explozie s-a produs în jurul orei 10.00, victime fiind membrii echipei de anchetă care investigau condițiile în care s-a produs prima deflagrație. Cercetările au dus la concluzia că, în cazul celei de-a doua explozii, a fost încălcată o regulă elementară: nu a fost întreruptă alimentarea cu gaze și cu energie electrică înainte ca membrii comisiei de anchetă să intre în imobil. Inspectorul general de stat de la Inspecția Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a arătat că a doua explozie s-a produs deasupra clubului, unde era un cabinet notarial nefuncțional, organele de ordine care au intrat acolo pentru a face cercetări aprinzând lumina și, astfel, s-a produs cea de-a doua deflagrație, considerată accident de muncă. "O primă constatare este că nu s-ar fi întrerupt curentul și gazele, deși aceasta era o regulă elementară. Acest lucru urmează să fie stabilit cu certitudine până la sfârșitul anchetei", a explicat Bratu. El a mai spus că, în cursul zilei de luni, va ajunge la Sighetu Marmației un specialist în gaze din București, precum și un expert de la Institutul Național de Cercetare-Dezvolatre pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani pentru a face o expertiză în acest caz.
Alimentarea cu gaze a fost întreruptă abia la 13.30
Viceprimarul municipiului Sighetu Marmației, Ovidiu Nemeș, a declarat presei locale că alimentarea cu gaze a clădirii în care s-au produs cele două explozii a fost întreruptă abia după ora 13.30. "În urmă cu cinci minute (în jurul orei 13.45, n.r.) am fost anunțat că s-a întrerupt gazul, lucru care nu mi se pare normal, ținând cont că prima explozie a avut loc la ora 1.00 noaptea. Nici nu ar fi trebuit să se intre în clădire", a declarat Nemeș. Viceprimarul a spus că nu a putut obține foarte multe informatii legate de această situație, pentru că inclusiv directorul Berg Gaz, Vlad Comănici. A fost surprins de explozie. Faptul că alimentarea cu gaz nu a fost întreruptă a fost confirmat și de șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, Ioan Ardelean, a arătat că s-a întârziat deconectarea, iar a doua deflagrație s-a produs tocmai pentru că gazul a continuat să se acumuleze. "Alimentarea cu gaz nu a fost întreruptă după prima explozie. Nu știm deocmadată din ce motiv", a spus acesta. În plus, potrivit unui chiriaș al imobilului, rețeaua a fost verificată de ISCIR acum câteva zile și nu s-au găsit defecțiuni. "Nu s-a simțit niciun miros de gaz. Nu îmi dau seama ce s-a întâmplat", a spus avocatul Toader Sustic. Acesta spune că a fost chemat, duminică, la birou, ca să fie verificată rețea de gaz și nu s-au găsit scurgeri.
Subsolul în care funcționa clubul nu avea branșament de gaze
Investigațiile au mai scos la iveală faptul că prima explozie s-a produs în toaleta clubului, în momentul în care trei dintre fetele rănite au vrut să-și aprindă țigările. Potrivit pompierilor, clubul funcționa la subsolul clădirii, iar acumularea de gaze s-a produs la parter sau la unul dintre etaje, deoarece clubul nu avea branșament. Clienții aflați în club în momentul exploziei nu au realizat în primul moment ce s-a întâmplat, însă apoi au părăsit imobilul în panică. ?ê?£ase dintre tinerii răniți în explozie au fost duși cu ambulanțele la Spitalul Județean din Baia Mare după ce li s-a acordat primul ajutor la Sighetu Marmației. Medicii de la unitatea sanitară băimăreană au declarat că fetele au arsuri pe 30-60% din suprafața corpului, principalele zone vizate fiind fața, mâinile și picioarele. Tânărul rănit în explozie are răni mai ușoare. Cele șase tinere, cu vârste între 19 și 23 de ani, dar și băiatul, au fost aduși la București la Spitalul de Arși cu un avion militar, care îl adusese la Baia Mare pe secretarul de Raed Arafat. Cu avionul în care au fost trimise tinerele la București a fost trimis și un bărbat din Abrud, județul Alba, tot victimă a unei explozii de gaze. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, este în stare foarte gravă. Explozia s-a produs în apartamentul său din cauza unei butelii defecte, iar în urma deflagrației au mai fost avariate 19 locuințe din bloc.
Circumstanțele celei de-a doua explozii
În momentul celei de-a doua explozii, în club se aflau doar membrii comisiei de investigație a primei deflagrații. De la momentul primei explozii trecuseră mai bine de nouă ore, timp suficient pentru formarea unei noi acumulări de gaze. Potrivit prefectului de Maramureș, Sandu Pocol, a doua explozie s-a produs chiar în momentul în care șeful de la Gaze din Sighetu Marmației, Vlad Comăneci, a semnalat cu detectorul prezența gazului. În urma celei de-a doua explozii au fost rănite 10 persoane, între care se află trei polițiști, doi pompieri, un notar și membrii echipei de la gaze, a afirmat Cornel Băbuț, de la ISU Maramureș. Printre victime se numără adjunctul Detașamentului de Pompieri Sighetu Marmației, Ioan Vida, directorul adjunct Berg Gaz Sighet, Vlad Comăneci, un ofițer de criminalistică din Sighet, Mihai Mihai, doi criminaliști băimareni, precum un notar din Sighet, Gheorghe Sas, care are biroul în imobilul respectiv. Toți răniții au fost transportați la Spitalul Sighetu Marmației, însă medicii au luat decizia ca nouă dintre ei să fie trimiși la București. Potrivit acestora, victimele au arsuri de gradele 1, 2 și 3, având afectată suprafața corporală între 15 și 50%. Răniții au fost transportați la București cu un avion al Armatei, o parte dintre ei fiind internați la Spitalul de Urgență Floreasca, iar restul la Spitalul de Arși.
?ê?£eful Poliției Române va conduce ancheta de la Sighetu Marmației
Șeful Poliției Române, Liviu Popa, a plecat și el duminică după-amiază la Sighetu Marmației, însoțit de o echipă de experți în protecția muncii din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru a-l sprijini pe procurorul care anchetează cauzele producerii celor două explozii. Purtătorul de cuvânt de la Ministerul Adminsitrației și Internelor, Marius Militaru, a declarat că ministrul Gabriel Berca a dispus ca șeful Poliției Române, Liviu Popa, să se deplaseze la Sighetu Marmației, împreună cu o echipă de specialiști și cercetare la fața locului pentru a acorda sprijin în derularea anchetei procurorului care se ocupă de caz.
Bogdan Cristescu