In dezorientarea informationala legata de starea sanatatii Papei Ioan Paul al II-lea, inca o premiera de ordin lingvistic a venit sa puna paie pe foc. Papa este -pe moarte-, a declarat, cat se poate de explicit, unul dintre cei mai importanti cardinali de la Vatican, Christoph Schoenborn, arhiepiscopul Vienei, spusele sale fiind preluate de radioul national austriac. Este vorba despre cel mai inalt in grad cardinal care vorbeste despre starea sanatatii Papei. Lumea intreaga vede un Papa bolnav, neputincios, pe moarte – nu stiu cat de aproape de sfarsit este, dar lumea vede un Papa care se apropie de ultimele zile si ultimele luni de viata-, a afirmat cardinalul vienez.
Spusele sale vin pe fondul unui grad de ingrijorare fara precedent, legat de starea de sanatate a Suveranului Pontif, care s-a inrautatit vizibil in ultimele luni, dar in legatura cu care, totodata, domneste confuzia, dat fiind ca afirmatiile facute intr-o zi sunt a doua zi dezmintite, mai mult sau mai putin oficial, mai mult sau mai putin direct de catre autorii lor. Totodata, nu este de ocolit faptul ca Vaticanul se pregateste sa sarbatoreasca luna aceasta 25 de ani de pontificat.
La fel de notabil este faptul ca toate declaratiile legate de slabiciunea fizica tot mai accentuata a Papei au venit dupa vizita recenta din Slovacia, unde pentru prima data Papa si-a intrerupt predica publica, dar si dupa ce, coincidenta, suveranul catolic a largit consiliul cardinalilor care stabilesc succesiunea.
Confuzie
Ceea ce face ca totul sa devina tot mai straniu si de neinteles este faptul ca ambele afirmatii din ultimele zile au fost ulterior dezmintite sau nuantate. Purtatorul de cuvant al arhiepiscopului de Viena a explicat ulterior ca afirmatiile acestuia trebuie -luate in sens filosofic-, orice o fi insemnand asta. Primul episod din seria negarilor a venit oficial din partea Vaticanului. Dupa ce cu doua zile inainte un cardinal german, Joseph Ratzinger, a declarat ca Papa -este foarte bolnav- si -trebuie sa ne rugam pentru Papa-, purtatorul de cuvant al Seniorului Pontif a explicat ca afirmatiile au fost scoase din context. Acesta a spus ca cel in cauza i-a povestit, cu lacrimi in ochi, ca nu a dat nici un interviu revistei gemane care il cita, ci ca a discutat pe strada cu un ziarist, timp in care ar fi spus plin de ingrijorare ca trebuie sa ne rugam cu totii pentru sanatatea Papei. Un fapt care daca ar fi fost real, ar fi trebuit, in mod normal, sa aiba consecinte.
Pe de alta parte, in contextul in care informatiile de la Vatican sunt foarte putine, pare ca si varianta conform careia urmatorul Papa ar putea fi ales dintre reprezentantii lumii a treia a fost lansata nu tocmai intamplator. Aceasta deoarece, dupa largirea numarului de membri ai consiliului cardinalilor, Italia a redevenit majoritara, ceea ce sporeste sansele ca urmatorul Papa sa fie din nou un italian.
Joi, Suveranul Pontif l-a primit la Vatican pe presedintele lituanian timp de 15 minute, dupa care Vaticanul a informat ca Papa a parut -relaxat si in forma-. Totodata, ministrul australian de externe, care a fost si el primit de Papa in aceeasi zi, a spus ulterior ca starea de sanatate a Papei pare mai buna decat ultimele informatii care s-au vehiculat.
Pe de alta parte insa, arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, a grabit o intalnire cu Papa, pe care nu l-a intalnit niciodata, ultima intalnire dintre capii bisericii catolice si anglicane datand din 1960. Ieri era programata o intalnire intre cei doi, Papa fiind asteptat martea viitoare sa meaga in pelerina la sanctuarul de la Pompei. Un moment care ar urma sa dea mai multe indicii despre cat de fragil este Suveranul Pontif la cei 83 de ani.