Campania de promovare a noii Constitutii, care se deruleaza in aceste zile, este catalogata de liderii marilor confederatii sindicale drept -tendentioasa- si avand ca element de baza manipularea cetatenilor. Reprezentantii confederatiilor Cartel Alfa, BNS si CSDR i-au indemnat ieri pe sindicalisti sa se prezinte la scrutinul din 19 octombrie, dar sa voteze in cunostinta de cauza.
In opinia sindicalistilor, noua lege fundamentala are -prea putine elemente de noutate cu adevarat de impact asupra vietii si bunastarii societatii civile-. Dintre aceste elemente, ei au mentionat acordarea dreptului la aparare a cetatenilor, arestul preventiv nemaifiind dispus de catre procuror, ci de catre judecator, garantarea proprietatii private si eliminarea obligativitatii stagiului militar.
Bilele negre gasite Constitutiei de liderii celor trei confederatii sunt mai numeroase decat cele albe. Printre prevederile criticate de Bogdan Hossu se numara prelungirea mandatului prezidential la cinci ani si continuarea acordarii unei imunitati prea largi demnitarilor. De asemenea, este criticat faptul ca nu s-a stipulat prin proiect reducerea numarului de membri ai forului legislativ. In continuare, Hossu a punctat faptul ca proiectul legii fundamentale nu garanteaza independenta justitiei, in conditiile in care magistratii CSJ nu sunt inamovibili. O alta nemultumire a organizatiilor sindicale este legata de faptul ca la referendum se vor vota modificarile in ansamblul lor, si nu pe capitole, asa cum ar fi fost normal.
In alta ordine de idei, presedintele BNS, Dumitru Costin, a spus ca o serie de principii ale Constitutiei europene, la care trebuie aliniata si legislatia noastra, nu se regasesc in modificarile supuse scrutinului popular de la 19 octombrie. Este vorba, in principal, de principiul subsidiaritatii, cel al parteneriatului si dialogului social si cel al dreptului lucratorilor la informare si consultare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane