Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 19 ianuarie 2015, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene (CAE), care s-a desfăşurat la Bruxelles.
Agenda reuniunii a inclus următoarele subiecte: relaţiile UE-Rusia, combaterea terorismului, pe fondul evenimentelor din Franţa, diplomaţia schimbărilor climatice, în pregătirea Conferinţei privind schimbările climatice (COP 21), care se va desfăşura la Paris în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie 2015. De asemenea, miniştrii de externe europeni au avut o discuţie cu Nabil Al-Arabi, Secretarul General al Ligii Statelor Arabe, pe marginea evoluţiilor recente din Siria şi Irak din perspectiva ameninţărilor grupării ISIL. Totodată, a fost abordat stadiul negocierilor din cadrul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu (PPOM).
Reuniunea CAE a debutat cu o dezbatere privind relaţiile UE-Rusia şi modalităţile optime de gestionare a acestora, în special în contextul crizei ucrainene, obiectivul central fiind trecerea in revista a opțiunilor UE pentru a determina o schimbare de atitudine din partea Rusiei.
Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea unei abordări strategice a UE în relaţia cu Rusia. Alăturându-se omologilor europeni, a accentuat, în acest context, relevanţa menţinerii regimului de sancţiuni, pentru a determina Moscova să se angajeze constructiv în implementarea acordurilor de la Minsk din septembrie 2014 şi în identificarea unei soluţii politice de durată la criza ucraineana. Şeful diplomaţiei române a subliniat impactul acţiunilor Moscovei în Ucraina asupra situaţiei de securitate din regiune şi importanţa unei strânse coordonări cu NATO si SUA în acest context.
Pe fondul atentatelor recente din Franţa, şefii diplomaţiilor europene au avut o dezbatere a cărei miză principală a fost identificarea viitoarelor modalităţi de acţiune ale UE pentru aprofundarea cooperării în domeniul combaterii terorismului. În urma discuţiei, s-a degajat printre altele importanţa unei comunicări îmbunătăţite a Uniunii cu comunităţile musulmane / vorbitoare de limba araba, cu scopul de a evita radicalizarea. Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea atacurilor teroriste de la Paris şi sprijinul României pentru combaterea terorismului în toate formele sale. A subliniat ca este extrem de important sa fie combătute şi cauzele terorismului la nivel european prin soluţionarea problemelor de integrare economica, socială şi culturală ale comunităţilor vulnerabile la radicalizare şi recrutare, masurile de aplicare a legii fiind necesare, dar nu şi suficiente. De asemenea, a subliniat că este important ca măsurile care vor fi discutate / decise la nivelul Consiliului JAI sa aibă în vedere respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi realizările procesului de integrare europeana, mai ales libertatea de circulaţie a cetăţenilor UE în interiorul Uniunii.
În cadrul discuţiilor cu Nabil Al-Arabi, Secretarul General al Ligii Statelor Arabe (LSA), au fost trecute în revistă evoluţiile recente din Orientul Mijlociu, cu accent asupra situaţiei din Siria şi Irak pe fondul ameninţărilor grupării ISIL şi stadiul negocierilor privind PPOM.
Problematica schimbărilor climatice a fost abordată succint, în pregătirea Conferinţei Părţilor la Convenţia – Cadru privind schimbările climatice (COP 21), ce se va desfăşura la Paris în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie 2015. Totodată, miniştrii de externe au andosat Planul de Acţiuni al UE în domeniu, care vizează abordarea cuprinzătoare a Uniunii privind gestionarea consecinţelor schimbărilor climatice în domeniul securitar şi al dezvoltării. În urma dezbaterii, a rezultat importanţa obţinerii unor rezultate ambiţioase la Conferinţa de la Paris, materializate prin semnarea unui acord cu forţă juridică obligatorie în domeniu.
Subiectul privind situaţia din Libia a fost reportat pentru a fi discutat pe larg la următoarea reuniune CAE, din februarie.