Dunarea, cel de-al doilea fluviu ca marime din Europa, constituie, de mai bine de 10.000 de ani, la intalnirea sa cu Marea Neagra, una dintre cele mai frumoase delte de pe batranul continent si chiar din lume, cunoscuta ca una dintre marile zone umede ale planetei.
In acest paradis dintre Dunare si mare exista o vegetatie foarte variata, precum si numeroase specii de animale. Existenta locuitorilor din aceste zone este strans legata de valorificarea resurselor naturale, fapt pentru care s-au dezvoltat o serie de activitati economice traditionale.
Peste 300 de specii de pasari si cele cinci drumuri de migratie
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca in Delta Dunarii exista aproximativ 5.000 de specii de plante care asigura adapost si hrana pentru circa 300 de specii de pasari si mamifere, iar in apele ei vietuiesc 30 de specii de pesti. In ceea ce priveste bogatia faunei zburatoare, aceasta este data nu numai de conditiile de hrana, ci si de pozitia geografica a Deltei Dunarii, care a favorizat ca pe teritoriul ei sa se intersecteze nu mai putin de cinci drumuri de migratie. In perioadele de pasaj, carduri imense de pasari trec sau pleaca de aici spre tinuturile calde pentru iernat, urmand ca primavara sa revina in zonele lor de cuibarit.
Valoarea universala a rezervatiei a fost recunoscuta in august 1990 prin includerea acesteia in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei, in cadrul programului -Omul si biosfera- MAB, lansat de UNESCO in 1970. Datorita importantei sale, in 1990, Delta Dunarii a fost declarata de catre Guvernul Romaniei rezervatia biosferei, fiind unica delta din lume cu acest statut. Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost infiintata tot in 1990 de catre Guvernul Romaniei pentru conservarea biodiversitatii si, totodata, pentru a administra patrimoniul natural existent pe cei aproximativ 588 kmp. La ora actuala exista 352 de rezervatii, situate in 87 de tari.
Delta Dunarii, atractia numarul unu a pescarilor
Turistii care ajung in Delta Dunarii sunt fascinati de frumusetea salbatica a acestor locuri si, totodata, impresionati de diversitatea speciilor de pasari. Insa Delta Dunarii ramane atractia numarul unu a pescarilor, fiind cea mai bogata zona piscicola din tara. Pe bratele de varsare ale Dunarii, pescarii isi pot incerca norocul la cega, oblet mare, stiuca, morun, nisetru, pastruga, scrumbie, crap, somn ori salau. Intre iulie si decembrie se poate pescui la stiuca in zonele lacul Fortuna, canalul Sontea, zonele Holbina si Uzlina, lacurile Bogdaproste, Rosu si Lumina. Pescarii care doresc sa prinda salau o pot face in perioada iunie si septembrie pe canalul nr. 5, lacul Sinoe si satul Sf. Gheorghe. Crapul poate fi pescuit intre iulie si septembrie pe canalul Sontea si bratele Sf. Gheorghe, Dunarea Veche si Chilia. Intre iulie si septembrie, somnul poate fi pescuit pe canalele Sulina, Chilia, Dunarea Veche si Sf. Gheorghe.
10 specii de pasari sunt declarate monumente ale naturii
Printre speciile de pasari din Delta Dunarii care prezinta interes deosebit pentru vanatori se numara gastele salbatice, garlitele, ratele salbatice, lisitele, gainusa de balta, sitarii, turturelele, gugustucii, graurii si sturzii. Gasca de vara poate fi vanata in incinta Pardina si lacurile Baclanesti si Sarinasuf, iar garlita mare – in incinta Pardina, balta Mahmudia, lacurile Baclanesti, Nuntasi si Razim. Pe lacul Bogdaproste si in zonele Golovita, Bisericuta si Sinoe poate fi vanata rata cu cap castaniu, iar tot timpul anului – rata mare.
Unul dintre programele lansate de catre autoritatile locale privind Delta Dunarii este -Observatul pasarilor-. Ornitofauna Deltei insumeaza mai mult de 300 de specii, din care 70 extraeuropene. Aproape intreaga populatie mondiala de specie cu gat rosu – 70.000 – de exemplare, ierneaza pe teritoriul Dobrogei, intre complexul lagunar Razim-Sinoe pana in Bulgaria. Pelicanul cret este cea mai mare pasare din delta, avand lungimea de 160-180 cm.
In prezent, prin lege, sunt protejate 10 specii de pasari, unele fiind declarate monumente ale naturii. Astfel, pelicanul comun si cret, egreta mare si mica, lopatarul, lebada muta si cantatoare au fost declarate monumente albe. De asemenea, sunt declarate monumente policrome datorita penajului colorat speciile de piciorong si vultur codalb.
Peste 300 de locuri de cazare pe hotelurile plutitoare
La ora actuala, capacitatea de cazare turistica din Delta Dunarii insumeaza aproximativ 3.000 de locuri, dintre care 788 in hoteluri de una, doua sau trei stele, 423 in pensiuni, 320 in camping si 308 pe hoteluri plutitoare. De asemenea, exista in tabere 770 locuri de cazare si 386 in complexe de agrement.
Pentru a impiedica turismul haotic, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a delimitat 19 trasee turistice. Consiliul Judetean Tulcea va realiza, in perioada urmatoare, o strategie de dezvoltare a turismului in Delta Dunarii.