Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Petre Milut, anticipeaza ca in 2004 – an electoral – economia romaneasca risca sa se prabuseasca, intrucat atunci -cand e vorba de ani electorali, nimeni nu vine sa investeasca, ci asteapta sa vada cine castiga alegerile-. In plus, sustine Milut, -deficitul comercial al Romaniei, dupa trei ani de guvernare PSD, este de 11 miliarde de dolari, la care se adauga opt miliarde mostenite. Daca adaugam la datoria publica si datoria privata, care este de 16 miliarde de dolari, obtinem o datorie totala de 35 miliarde de dolari-. Drept urmare, in opinia conducerii UNPR, Romania se afla in fata unui colaps economic evident, singura salvare fiind -demisia guvernului, alegeri anticipate si constituirea unui guvern de tehnocrati-. Mai mult, liderul UNPR este de parere ca cele cinci procente crestere economica raportate de guvern sunt nereale, deoarece cresterea este sustinuta de stat. -Noi facem tractoare, guvernul le cumpara. O economie nu poate fi functionala cand statul ia tot.-
-In Romania, la ora actuala nu exista o economie de piata functionala-, a declarat, ieri, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Petre Milut. In sprijinul afirmatiei sale, Milut a citat -cateva- personalitati marcante ale Uniunii Europene -care au afirmat cu tarie ca indeplinirea angajamentelor asumate de autoritatile romane in fata autoritatilor europene nu reprezinta o garantie a acordarii statutului de economie functionala-. Totodata, reprezentantii UNPR anticipeaza ca in 2004 – an electoral – economia romanesca risca sa se prabuseasca intrucat, atunci, -cand e vorba de ani electorali, nimeni nu vine sa investeasca, ci asteapta sa vada cine castiga alegerile-. In plus, sustine Milut, -deficitul comercial al Romaniei, dupa trei ani de guvernare PSD, este de 11 miliarde de dolari la care se adauga opt miliarde mostenite. Daca adugam la datoria publica si datoria privata care este de 16 miliarde de dolari obtinem o datorie totala de 35 miliarde de dolari-. Drept urmare, in opinia conducerii UNPR, Romania se afla in fata unui colaps economic evident, singura salvare fiind -demisia guvernului, algeri anticipate si constituirea unui guvern de tehnocrati-. Mai mult, consiliul UNPR este de parere ca majorarea economica de 5% raportata de guvern este nereala deoarece este sustinuta de stat. -Noi facem tractoare, guvernul le cumpara. O economie nu poate fi functionala cand statul ia tot. Iar in privinta libertatilor economice, statisticile spun ca Romania se afla pe locul 116. Cadem de pe harta, domnilor!-, a subliniat presedintele UNPR. In privinta celei mai importante privatizari realizate de statul roman, e vorba de Petrom, Milut este de parere ca acest proces nu se va incheia prea curand deoarece -unele companii vor da in judecata autoritatile, iar castigatorul licitatiei va astepta sa se termine procesul care poate dura ani-.
Solutia? -Noi o avem…-
Intrebat de ziaristi daca exista solutii pentru redresarea economiei, Petre Milut aminteste ca UNPR a incheiat mai multe protocoale de colaborare cu trei partide din zona opozitiei – PNL, PD si Actiunea Populara. -Cred ca aceasta alianta poate fi solutia, avem resursele necesare-. In esenta, declaratiile de ieri cu privire la situatia economica, altfel spectaculoase, au avut un substrat politic evident. Se pare ca UNPR simpatizeaza cel mai mult cu formatiunea condusa de Emil Constantinescu, Actiunea Populara, ceea ce nu mai constituie un secret. Potrivit protocolului incheiat intre UNPR si AP, -majoritatea patronilor din UNPR adera la ideile si principiile promovate de AP-. La randul ei, -AP se angajeaza sa preia si sa sustina in programul sau punctele de vedere ale UNPR: revizuirea legislatiei economice referitoare la mediul de afaceri, stimularea investitiilor cu caracter productiv, diminuarea fiscalitatii etc-. In urma discutiilor ce au urmat semnarii protocolului, in viziunea lui Milut, este agreat un guvern de centru-dreapta, format din membri coalitiei PNL-PD-AP si care sa colaboreze -foarte strans cu UNPR, cu avantaje de ambele parti-.