Acuzat de fapte de coruptie si de constituire in grup infractional, afaceristul harghitean Csibi Istvan, arestat in septembrie 2004, a fost pus, ieri, in libertate alaturi de cinci persoane (Tanko Robert, Janos Katona, Moise Flueras, Gogu Stefan si Danut Garlescu) de catre judecatorii Curtii de Apel Suceava. Cercetat si trimis in judecata in mai multe dosare pentru o serie de infractiuni, dintre care unele comise cu violenta la Miercurea Ciuc si Targu Mures, Csibi urmeaza sa fie pus azi in libertate din Penitenciarul Botosani, daca pe numele sau nu mai exista alte mandate de arestare.
In dosarul in care Csibi Istvan (foto) a fost arestat, procurorii PNA (actualul DNA) au stabilit ca, pentru a-si acoperi fraudele si a-si legaliza veniturile ilicite, acesta a constituit un lant de 17 firme prin intermediul carora ar fi realizat multiple ilegalitati menite a ascunde obligatiile fiscale catre stat si a beneficia de rambursari ilegale de TVA si restituire de accize totalizand sute de miliarde de lei. Din respectivul dosar a fost disjuns un altul, in care sunt cercetati Nicolae Bleoju – fost prim-procuror al Parchetului Tribunalului Harghita si opt ex-politisti din IPJ Harghita, care sunt urmariti penal pentru implicarea in sprijinirea grupului infractional condus de Csibi. De remarcat faptul ca dosarul in care Csibi a fost incarcerat era format din 17 volume si a fost finalizat de Sectia a II-a a PNA, de o echipa formata din 20 de procurori, ofiteri de politie judiciara si specialisti.
Urmare a deciziei instantei sucevene, prim-procurorul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu Mures, Dan Petru, a declarat, ieri, ca alte doua noi dosare referitoare la Csibi vor fi trimise instantelor de judecata din Mures in zilele urmatoare. In ele, Csibi e acuzat de comiterea infractiunilor de lipsire de libertate si vatamare corporala grava, comise de asupra angajatilor sai. De remarcat faptul ca prim-procurorul Dan Petru a refuzat sa comenteze solutiile pronuntate pana acum, de judecare a lui Csibi in stare de libertate. Eliberarea afaceristului survine in contextul in care el fusese condamnat la 5 ani de inchisoare in alt dosar in care sentinta a fost contestata cu apel.