Home Economic-Financiar Greva generala si cea fiscala – intre derizoriu si ridicol

Greva generala si cea fiscala – intre derizoriu si ridicol

DISTRIBUIŢI

Mult-trambitata oprire a lucrului timp de cinci minute, pusa ieri in opera de trei mari confederatii sindicale – BNS, Cartel Alfa si CSDR – s-a dovedit a fi o actiune care frizeaza derizoriul. Aceasta pentru ca muncitorii din multe intreprinderi au preferat sa munceasca decat sa raspunda la apelul lansat de sefii lor pe linie de sindicat. Pe de alta parte, solidarizarea a cinci organizatii patronale cu revendicarile sindicatelor, prin anuntarea unei greve fiscale in acelasi interval orar de cinci minute, nu poate fi catalogata decat ridicola.

Cica Republica a facut greva doar ieri

Organizatorii protestului l-au considerat drept un succes, insa nu la fel a aratat situatia la fata locului, deoarece au fost afectate cu precadere sectoare mai putin vitale si, in general, din intreprinderi de stat.

Potrivit declaratiilor oficiale ale liderilor de sindicat de la Cartel Alfa si BNS, greva ar fi afectat ieri peste 600 de unitati economice si nu numai, la protest participand, numai in Bucuresti, aproximativ 20.000 de oameni.

Comunicatul Cartelului Alfa da ca exemplu in acest sens IPRS Baneasa, Turbomecanica, Electromat, Priodsimtex, Flacara Rosie, Autonomia FEA, Electromagnetica, Automatica, General Turbo si… Republica, unde nu se mai lucreaza deloc, oricum, de cateva luni.

La randul lor, cei de la BNS au anuntat ca -greva de cinci minute s-a desfasurat atat in intreprinderi din ramura constructii de masini (private si de stat), cat si in sectorul serviciilor publice, in intreprinderi din industria de aparare, administratie publica, cultura, telecomunicatii-. Intr-adevar, la administratiile financiare vizitate de noi lucrul a fost oprit conform graficului.

Glasul rotilor de tren n-a fost bruiat

Greva ar fi avut insa un impact mai mare daca ar fi fost implicat si sectorul transporturilor. In Gara de Nord din Bucuresti nu numai ca soseau si plecau trenurile (normal, nu se poate pune in pericol siguranta circulatiei), dar casele de bilete erau active, functionara de la Informatii dadea… informatii si asa mai departe. Nici urma de greva.

-Membrii de sindicat si nu numai au mari probleme de rezolvat. Din pacate, unii sindicalisti hotarasc ca ei nu trebuie sa faca nici un fel de actiune, ci numai liderul. In intreprinderile unde nu s-a facut greva, sindicalistii ori au decis ca o duc bine, ori ca, indiferent de cat de greu o duc, nu sunt dispusi sa faca nimic si asteapta ca liderul, guvernul sau Dumnezeu sa le rezolve problemele-, explica situatia secretarul general al BNS, Matei Bratianu.

Principalele revendicari ale celor trei confederatii sindicale vizeaza stoparea cresterii tarifelor la utilitati, majorarea salariului minim la 100 de euro (3,8 milioane de lei) incepand cu 1 ianuarie 2004, reducerea contributiilor la asigurarile sociale si mentinerea sistemului de impozitare progresiva, cu reducerea cotelor minima si maxima, pentru a se ajunge la o plaja de 14 pana la 25%.

Liderii sindicali ameninta ca programul de actiuni de protest va continua cu un miting si un mars de protest in Bucuresti, pe 15 octombrie.

Muncitorii de la Roman Brasov, in greva generala

Mult mai hotarati si mai radicali s-au aratat insa a fi angajatii uzinei brasovene producatoare de autocamioane Roman SA, care au intrat ieri in greva generala.

Muncitorii s-au strans inca de la prima ora in curtea uzinei, nemultumiti de disponibilizarile anuntate de APAPS. -Starea de spirit este extrem de incordata. Oamenii sunt foarte nemultumiti. Am hotarat ca de miercuri (n.r. – ieri) sa declansam, conform autorizatiilor legal obtinute, mitinguri si marsuri de protest-, a declarat Marius Stinghe, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Independente (USLI) din Roman SA. Actiunile de protest vin ca raspuns la esecul negocierilor purtate de catre liderii sindicatelor de pe platforma Roman, luni, la sediul APAPS, cu ministrul Ovidiu Musetescu.

Revendicarile salariatilor vizau masurile de protectie sociala care ar trebui sa insoteasca privatizarea uzinei si reducerea numarului de disponibilizari. De asemenea, in cursul zilei de ieri o echipa a APAPS a sosit la Brasov pentru a purta noi discutii cu liderii sindicali. Muncitorii adunati in curtea uzinei au asteptat raspunsul la negocierile purtate de catre sindicate si reprezentantii APAPS, desi obtinusera autorizatie pentru organizarea unui miting de protest pe strazile orasului de la poalele Tampei.

La randul lor, sindicalistii din uzina bucuresteana producatoare de tevi Republica SA au asteptat cu mare interes intalnirea cu primul-ministru Adrian Nastase. Acestuia i s-a adus la cunostinta situatia sociala de la Republica si, totodata, -neincrederea in APAPS pentru solutionarea conflictului, principalul vinovat de aceasta stare de fapt-, asa cum se arata in comunicatul semnat de liderii Sindicatului -Nicolae Malaxa- din uzina bucuresteana.

Premierul l-a delegat pe ministrul Marian Sarbu sa preia cazul social. La randul lui, ministrul muncii a solicitat APAPS ca in termen de 24 de ore sa deblocheze criza existenta in uzina Republica.

Ieri, la Bucuresti, sindicalistii de la Republica au avut o intalnire cu reprezentantii APAPS si cu cei din patronatul uzinei, in incercarea de solutionare a conflictului, aflat pe rol inca din primavara acestui an, mai exact imediat dupa privatizare. Incepute in jurul orei 11.00, discutiile au continuat pe tot parcursul zilei, APAPS asumandu-si rolul de mediator intre consortiul rusesc si sindicatele din fabrica.

Sunt insa si unele vesti bune. Cel putin pentru situatia mai mereu tensionata de la producatorul de autobuze si troleibuze Rocar Bucuresti, a carui privatizare cu firma poloneza Solaris va fi anuntata astazi.

Greva fiscala de cinci minute – o -premiera galactica-

Cu doua zile inaintea actiunii, cateva confederatii patronale au anuntat ca, impreuna cu sindicatele, au pus -bazele institutionalizarii relatiei de acord social bipartit-. Pentru a-si arata disponibilitatea de colaborare in cadrul noii aliante, partea patronala a reusit o isprava de zile mari: pentru 8 octombrie, patronii s-au angajat cu toata responsabilitatea sa faca o greva fiscala care sa dureze exact acele cinci minute in care sindicalistii opresc lucrul (!). Astfel ca Ovidiu Tender (UGIR-1903), George Copos (CNPR), Gheorghe Naghiu (Patronatul Roman), Constantin Dumitru (CONPIROM) si Stefan Varfalvi (UGIR) au semnat, alaturi de liderii celor cinci confederatii sindicale partenere, un -Apel catre organizatiile membre-, in care scrie negru pe alb: -… se va opri lucrul timp de cinci minute (intre orele 11.00 si 11.05). In acelasi interval de timp, toate societatile comerciale, membre ale confederatiilor patronale semnatare, vor intra in greva fiscala, neefectuand nici o plata catre stat-…

Fata de o astfel de forma de protest, liderii celorlalte confederatii patronale s-au aratat aproape siderati, in timp ce semnatarii conventiei o considera ca pe un eveniment firesc. -Aceasta este, intr-adevar, o noutate pe plan galactic, si propun presei sa-i nominalizeze pe initiatori la Cartea Recordurilor pentru aceasta actiune care… frizeaza ridicolul-, ne-a declarat Marian Dumitrescu, prim-vicepresedintele Consiliului National al IMM.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.