Home Social Cluj-Napoca, orasul lui Matia Corvinul

Cluj-Napoca, orasul lui Matia Corvinul

DISTRIBUIŢI

Centrul Clujului este marcat de viata lui Matia Corvinul (1443-1490), cel mai mare rege al Ungariei. Trei puncte de atractie turistica importante au amprenta regelui pe ele: Casa Matei, biserica Sf. Mihail si, bineinteles, grupul statuar al lui Fadrusz Janos cu figura centrala: regele Ungariei -Mathias Rex-.

Casa Matei

Cladirea denumita acum Casa Matei este singurul palat renascentist din Cluj-Napoca si a fost construit in secolul al XV-lea. Regele se pare ca s-a nascut accidental la Cluj, tatal sau, Ioan (Iancu) de Hunedoara, guvernatorul regatului Ungariei, fiind un om care calatorea mult.

In timpul domniei, Matia Corvinul (nume adeseori folosit gresit sub forma de Matei Corvin) a scutit casa de toate taxele.

La 22 octombrie 1902, aici s-a deschis unul dintre cele mai frumoase muzee ale Clujului acelei epoci: Muzeul Societatii Carpatine care expunea cu precadere piese etnografice.

-Profesorul universitar Otto Hermann a cedat muzeului biblioteca sa, de peste 2.000 de volume. Obiectele erau expuse in cele 10 camere si pe culoarele Casei Matei: piese de port, broderii, cusaturi, produse ale industriei casnice, ceramica, unelte agricole, un interior taranesc din zona Calatei. Doua dintre incaperile muzeului erau destinate evocarii personalitatii regelui Matia Corvinul, aici fiind de gasit si machetele prezentate de cei sapte participanti la concursul organizat in anul 1894 pentru statuia regelui Matia Corvinul. Numarul total al obiectelor se ridica la peste 7.000-, explica Tudor Salagean, seful Sectiei de Istorie din cadrul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei.

Biserica Sf. Mihail, loc de sedinte pentru Dieta Transilvaniei

Constructia bisericii Sf. Mihail a fost incheiata in timpul domniei regelui Matia Corvinul, in preajma anului 1480. Cladirea este una dintre cele mai impozante edificii gotice din Transilvania, o biserica-sala cu trei nave, iar constructia a durat un secol, statuia sfantului protector, Sf. Mihail, fiind amplasata deasupra intrarii principale.

-Turnul original construit in stil baroc intre 1742-1744, lovit de fulger si apoi puternic avariat de un cutremur, a fost demolat. Turnul actual a fost construit intre 1837 si 1859 in stil neogotic si are o inaltime de 80 metri, incluzand si crucea de patru metri. In perioada principatului, biserica a fost folosita de protestanti si incepand din 1566 de unitarieni. Numai in 1716 a revenit la romano-catolici-, povesteste Salagean.

In biserica Sf. Mihail, in prezenta voievozilor Alexandru Lapusneanul si Patrascu cel Bun, a fost incoronat, in 1556, cel din urma rege ales al Ungariei medievale, Ioan al II-lea Sigismund Zapolya.

Aici, Dieta Transilvaniei s-a intrunit in 36 de sesiuni, iar in timpul uneia dintre ele (1594), a fost adoptata istorica decizie a aderarii Transilvaniei la marele razboi antiotoman al Ligii Sfinte (1593-1606).

Statuia regelui

Realizata ca urmare a unei subscriptii publice, grupul statuar a fost atribuit sculptorului Fadrusz Janos in urma unei competitii acerbe. Macheta proiectului acestuia, realizata in ceara, este pastrata la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei. Lucrarea, cea mai importanta din creatia lui Fadrusz, distinsa cu premiul I la Expozitia Mondiala de la Paris (1900), este inclusa in lista monumentelor protejate de UNESCO. Statuia a fost dezvelita in 1902, sub numele de -Matias, rege al Ungariei-, nume care a fost schimbat dupa al doilea razboi mondial in -Regele Matei Corvin-, iar ulterior in -Mathias Rex- de catre renumitul istoric Constantin Daicoviciu.

Maiestuoasa sculptura are 12 m inaltime si 20 metri patrati, are ca figura centrala statuia ecvestra a regelui, iar in jur cateva figuri istorice, precum batranul conducator de osti Blasiu Magyar, guvernatorul Timisoarei, Pavel Chinezu, viceregele maghiar Stefan Zaploya si voievodul transilvan Stefan Bathory.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.