Ieri întreaga presă arăta crăpăturile de pe tronsonul 3 al autostrăzii Orăștie-Sibiu care erau atât de largi încât intra piciorul. Cât de curând vor intra și cauciucurile mașinilor. Numai Directorul General al CNADNR, incompetentul Narcis Neaga, nu e încă în pericol. El are BMW și cauciucul e mai lat.
În urmă cu două zile arătam exact cum din decizia lui Neaga, CNADNR a suspendat ilegal contractul de supervizare a construcției autostrăzii Orăștie-Sibiu de către ingineri FIDIC (Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti, organizatie profesionala europeana cu sediul la Geneva) și i-a înlocuit cu angajați ai Direcțiilor de Drumuri și Poduri Timiș și Brașov. Și iată ce s-a întâmplat.
Cratere în autostradă ce pun în pericol viețile celor care tranzitează autostrada. O să tot plătească CNADNR milioane de euro despăgubiri la fel ca în cazul fetei din Constanța pe care parapetul stricat al unui drum a lăsat-o infirmă.
Situația în care s-a ajuns cu lotul 3 al autostrăzii Orăștie-Sibiu este cauzată de incompetența șefilor CNADNR care s-au perindat la conducere începând cu anu 2012. Aceștia au ignorat sesizările precum și soluțiile tehnice propuse de antreprenorul general și avizate de inginerul FIDIC ce ar fi rezolvat problema crăpăturilor, generate de alunecările imprevizibile ale solului din zonă.
Astfel, în 25,06,2012 antreprenorul general Impregilo SpA transmitea CNADNR în vederea aprobării și avizării în Consiliul tehnico-economic nota de prezentare a soluției alternative (foto) care se referea la înlocuirea debleului (săpăturii speciale) de aproximativ 42m cu un tunel rutier având o lungime de 320 de metri și o zonă de pământ armat. CNADNR comuncă în 02 iulie firmei Impregilo că soluția poate fi prezentată în Consiliul tehnico-economic doar dacă nu se modifică valoarea de contract acceptată. În 02 august are loc o întâlnire între CNADNR și IMPREGILO SpA în urma căreia antreprenorul revine în 3 august cu soluția alternativă și cu toate anexele privind lista de cantități, analiza multicriterială și programul de investigații suplimentare.
În 13.12.2012 Impregilo SpA transmite către CNADNR și expertiza tehnică împreună cu rapoartele geotehnice pentru rezolvarea situației cauzate de imprevizibilele alunecări de teren.
În 18.12.2012 firmele de consultanță (asociate) CONSITRANS SRL/ VIA DESIGN SRL/ OMICRON-AMEPRO SA transmit către CNADNR și Impregilo avizul inginerului FIDIC asupra soluției propuse de IMPREGILO.
În 09.01.2013 CNADNR respinge soluția IMPREGILO avizată de inginerul FIDIC refuzând să aloce fonduri suplimentare pentru realizarea soluției tehnice, singura viabilă.
Decizia CNADNR este stupefiantă având în vedere că pentru lotul 4, construit de ASTALDI s-au aprobat fonduri suplimentare exact pentru aceeași soluție de construire a unui tunel atunci când s-au constatat alunecări de teren cu același grad de imprevizibilitate ca și la lotul 3.
Totodată, în inconștiența totală a mahărilor CNADNR, la punerea în circulație a tronsonului 3 de autostradă Procesul Verbal de recepție a lucrărilor nu era semnat și nu e semnat nici astăzi, după cum declara ieri la PROTV directorul de calitate din CNADNR, Doru Călinescu. De asemenea lucrările de stabilizare a fenomenului de alunecare au fost executate fără ca CNADNR să obțină Autorizație de Construire, ceea ce contravine Legii 50/1991.
Dacă vreo persoană va fi vătămată pe autostradă, iresponsabilii din CNADNR care au acceptat soluția anti alunecare de teren doar pentru tronsonul 4, au refuzat aceeași soluție pentru tronsonul 3 și au decis deschiderea traficului în lipsa recepției lucrării, vor ajunge la închisoare deși asta nu-i va încălzi pe cei vătămați.