Starea sanatatii liderului Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, ar putea influenta situatia exploziva din Orientul Mijlociu. Potrivit prestigiosului saptamanal american -Time-, care citeaza surse din anturajul acestuia, liderul palestinian a fost diagnosticat ca suferind de cancer gastric. Oficialii palestinieni au negat, recent, ipoteza unui atac de cord, asa cum au relatat unele surse media, explicand starea de slabiciune a acestuia, remarcata de toata lumea saptamana trecuta, printr-o infectie intestinala. Totusi, mai multe posturi de televiziune arabe, printre care si Al-Jazeera, au relatat in aceasta perioada ca liderul Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, a fost consultat de doi medici, unul iordanian si unul egiptean, care, ulterior examenului medical de miercuri, -si-au exprimat ingrijorarea- pentru starea de sanatate a lui Arafat, dar nu au facut public nici un diagnostic.
Pronosticul cancerului gastric depinde de stadiul in care boala este diagnosticata si supusa tratamentului, precum si de marimea si localizarea exacta a tumorii. Dar, explica si saptamanalul citat, indiferent de stadiul ei, boala liderului Autoritatii Palestiniene complica lucrurile atat in tabara palestiniana, cat si in cea palestiniana.
Nevoia unei interventii chirurgicale ridica intrebarea -unde?-, dat fiind ca liderul palestinian este practic blocat la resedinta sa din Ramallah de mai bine de doi ani, indepartarea de acest loc unde este pazit secunda de secunda de numeroase garzi de corp fiind exclusa din cauza riscului de a fi anihilat de armata israeliana. Dupa cum apreciaza saptamanalul american, Arafat ar putea fi operat la resedinta sa, unde se apreciaza se poate instala o sala de operatie, dar se pune problema monitorizarii sale postoperatorii, care nu este posibila decat intr-un spital. Israelul a anuntat, de altfel, ieri, ca ii va permite sa plece sa se trateze, dar ca nu garanteaza ca se va si intoarce in teritoriile palestiniene dupa ce va fi terminat tratamentul. Cu alte cuvinte, nu exista o solutie fara un grad imens de risc daca nimic nu se schimba in actuala stare de lucruri.
Pe de alta parte, daca starea sa este mult mai grava, caz in care o interventie chirurgicala este practic inutila, se pune intrebarea cine ii va lua locul lui Arafat? Acesta detine practic toata puterea in mainile sale, el fiind si liderul sub comanda caruia teritoriile palestiene si-au cucerit actuala autonomie. Politic, situatia este complicata. Inlocuitorul sau in scaunul de presedinte al Autoritatii Palestiniene ar trebui sa fie presedintele parlamentului, post care a ramas vacant dupa ce Ahmed Qureia a preluat sefia Cabientului palestinian de urgenta. Post din care ar fi demisionat ieri, potrivit unor informatii neconfirmate, in urma unor divergente cu Arafat. Se apreciaza in unanimitate ca decesul liderului AP ar deschide batalia pentru putere, dat fiind ca nu mai exista un al doilea lider unanim acceptat. Situatie de care, evident, toata lumea va vrea sa profite. Consecintele pe care un eventual deces al sau le-ar putea avea asupra procesului de pace sunt greu de definit, dar atat Israelul, cat si Administratia Bush il considera principala piedica in calea pacii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane