Home Social Tăticii care refuză să treacă prin luna de schimbat pamperși își faultează...

Tăticii care refuză să treacă prin luna de schimbat pamperși își faultează soțiile la concediu

DISTRIBUIŢI

Mamele aflate în concediu pentru creșterea copilului care nu vor reuși să-și convingă soții să le înlocuiască la schimbat  pamperși pentru cel puțin o lună vor fi obligate să se întoarcă la serviciu mai devreme sau vor putea cere concediu fără plată. Românii care vor deveni tătici după 1 martie trebuie să intre în rândul tăticilor europeni și să-și probeze responsabilitatea familială printr-un concediu de o lună, în care vor avea obligația de a îngriji copilul în locul mamei, care va putea reveni astfel mai ușor la locul de muncă. Dacă tăticii refuză, mamele pierd o lună de concediu de creștere a copilului. Autoritățile române au fost indulgente cu tăticii de la noi, stabilind cea mai mică perioadă din cea pe care o Directivă europeană privind egalitatea de șanse între femei și bărbați o impune pentru responsabilizarea băr­baților cu copii mici, în cadrul familiei. Anul trecut,   cam 1 din 10 tătici au solicitat autorităților române concediu parental.

Tăticii familiști, obligați să stea o lună cu copilul mic

Actul normativ prin care Directiva europeană este transpusă în legislația de la noi prevede că perioada de concediu care îi revine tatălui se stabilește la o lună. Este vorba de perioada minimă prevăzută în Directivă și care va avea aplicabilitate asupra nașterilor care se produc începând cu 1 martie 2012,  a precizat pentru Curentul Direcția de Comunicare a Ministerului Muncii.
 Obligația de a intra în concediu este valabilă numai în situația în care celălalt părinte, respectiv tatăl,  îndeplinește condițiile de acordare, respectiv realizarea de venituri supuse impozitului pe venit sau de perioade asimilate (șomaj, cursuri de zi preunivesitare sau universitare, alte perioade prevăzute de actul normativ). Potrivit sursei citate, obligația nu se aplică în cazul:  familiilor monoparentale, dacă tatăl nu are niciun fel de venituri sau dacă mama beneficiază de stimulent de inserție înainte cu cel puțin 3 luni de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an sau 6 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani (în cazul copilului cu handicap).

Ministerul Muncii:  În cazul în care tatăl nu face uz de dreptul și totodată obligația de a îngriji copilul, mama se va întoarce la activitatea profesională mai devreme cu o lună sau va putea solicita concediu fără plată.

Tăticii români, aliniați la scutecele copiilor cu tăticii europeni

Clauza din Directiva Europeană care prevede obligația tăticilor de a înlocui mama pentru o lună la creșterea copilului, timp în care aceasta merge la serviciu, a fost introdusă ca să-i impulsioneze pe bărbații europeni să-și asume în mod egal responsabilitatea familială.
„Întrucât, în multe state membre, măsurile luate pentru a incita bărbații să își asume o parte egală a responsabilităților familiale nu au condus la rezultate suficiente; prin urmare, ar trebui adoptate măsuri mai eficiente pentru a încuraja o repartizare mai egală a responsabilităților familiale între femei și bărbați“, motivează legiuitorii.

 România a ales cel mai mic „rău“ pentru tătici

Bărbații care vor deveni tătici din martie ar trebui să se considere fericiți față de alți tătici europeni, pentru care autoritățile din alte state membre ar putea alege 2, 3 sau 4 luni de obligativitate pentru concediu de creștere a copilului.
„Concediul se acordă pentru o perioadă de cel puțin patru luni și, pentru a promova egalitatea de șanse și de tratament între bărbați și femei, ar trebui, în principiu, să se acorde pe o bază netransferabilă. Pentru a încuraja egalitatea între cei doi părinți în materie de luare a concediului pentru creșterea copilului, cel puțin una dintre cele patru luni se va acorda pe o bază netransferabilă. Modalitățile de aplicare a perioadei netransferabile se stabilesc la nivel național prin intermediul legislației și/sau al convențiilor colective, luând în considerare dispozițiile în materie de concediu existente în statele membre.“, se arată în clauza acordului cadru parafat de partenerii sociali europeni.

Noua măsură, amânată deja trei luni

Reglementările prin care se asigură transpunerea prevederilor Directivei Consiliului Uniunii Europene nr.18/2010, sunt cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Reglementările inițiale care făceau referire la transpunerea acestei Directive propuneau implemen­tarea de la 1 ianuarie 2012.  Autoritățile române au amânat termenul de transpunere la 1 martie, ca să asigure coerența cu legea asistenței sociale care a fost modificată. Termenul a fost cuprinzător,   având în vedere faptul că și Directiva ca atare devine obligatorie pentru statele membre la 8 martie 2012, au precizat reprezentanții Ministerului Muncii.

Peste 25.000 de bărbați, în concediu parental, în 2011

Potrivit Ministerului Muncii, în decembrie 2011, un număr de 177.448 de persoane erau în concediu de creștere a copilului (concediu parental în unele documente europene). Dintre acestea, majoritatea – 152.340 erau femei. 14% din total, adică 25.108 dintre cei care au solicitat concediu pentru creșterea copilului, erau însă bărbați.

Cum pot tăticii să intre în concediu parental

Condițiile de acordare a concediului parental sunt aceleași pentru oricare dintre părinții care solicita concediul și indem­nizația pentru creșterea copilului/copiilor, respectiv în ultimul an anterior datei nașterii copilului, dacă au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activități indepen­dente, venituri din activități agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și comple­tările ulterioare, ori s-au aflat în una sau mai multe dintre perioadele asimilate reglementate de lege.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.