Home În Lume Chisinaul cere mediere internationala in relatia cu Bucurestiul

Chisinaul cere mediere internationala in relatia cu Bucurestiul

DISTRIBUIŢI

Autoritatile de la Chisinau dau vina pe guvernul roman pentru intarzierea semnarii tratatului de baza cu Romania si contraataca intr-un mod destul de neasteptat.

Guvernul comunist de la Chisinau a ales, sau cel putin asa reiese din declaratii, solutia medierii internationale pentru ceea ce numeste -divergentele- existente intre Republica Moldova si Romania, o premiera in relatiile celor doua tari. Interventia vine in contextul unui mai vechi schimb de replici intre premierii roman si moldovean, in care Romania a dat de inteles ca nu se grabeste sa semneze tratatul de baza dintre cele doua tari.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului moldovean de Externe, dat publicitatii sambata, guvernul de la Chisinau -a fost silit sa solicite sprijinul si medierea Consiliului Europei in vederea depasirii divergentelor existente- intre Republica Moldova si Romania. Motivatia, destul de surprinzatoare raportata la spiritul in care Romania abordeaza relatiile cu vecina de peste Prut, se leaga exact de acest punct. -In cadrul dialogului politic bilateral, Romania continua sa ignore argumentele si cerintele intemeiate ale partii moldave-, se arata in declaratia remisa de serviciul de presa al Ministerului de Externe al Republicii Moldova. In comunicat se face cunoscut ca reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Consiliul Europei (CE) a atentionat, pe 9 octombrie, Consiliul de Ministri al CE asupra -problemelor persistente in relatiile bilaterale dintre Republica Moldova si Romania, care in prezent nu-si pot gasi solutia in cadrul dialogului bilateral.- In opinia Chisinaului, se mai precizeaza in comunicat, lipsa progresului in solutionarea problemelor invocate -pune in pericol insasi existenta statului moldovenesc, destabilizeaza situatia din tara, franeaza simtitor procesul solutionarii definitive a conflictului transnistrean si influenteaza negativ perspectivele integrarii europene a Republicii Moldova-. Documentul difuzat nu ofera precizari concrete privind problemele invocate in relatiile dintre Bucuresti si Chisinau, mesajul care pare a se dori sa fie lansat fiind acela de a motiva, din punctul de vedere al partii moldovene, intarzierea semnarii tratatului de baza.

Intr-un comunicat-replica, Ministerul roman de Externe a raspuns rece, declarandu-se -surprins- de comunicatul partii moldovene si a respins cu fermitate ca -total nefondate- afirmatiile din text, explicand ca in intalnirile bilaterale din ultimul timp nu s-a ridicat aceata problema. Totodata, MAE califica pozitia exprimata ca -lipsita de suport real- si -necorespunzatoare spiritului european pe care Romania doreste sa il imprime relatiei bilaterale. MAE mai apreciaza drept -anacronica- acuzatia referitoare la -existenta statului moldovenesc-, explicand schimbarea brusca de limbaj politic al reprezentantilor guvernului comunist al Republicii Moldova prin -dificultatile persistente in gestionarea unor aspecte complexe de natura identitara si politica-. Un raspuns din partea CE inca nu exista.

Premierul roman declara acum o luna ca Romania nu este interesata se incheie un tratat de baza in contextul actual, calificata de Chisinau, chiar prin vocea presedintelui Voronin, ca o -decizie unilaterala a Bucurestiului-. Mai mult, si presedintele Iliescu aprecia ca proiectul tratatului de baza propus de Chisinau este inacceptabil din punctul de vedere al Bucurestiului. Miza o reprezinta eventualitatea transformarii Republicii Moldova in stat federal, pe modelul recomandat de OSCE, in joc fiind statutul de eventuala autonomie al republicii autoproclamate Transnistria. Propunerea OSCE este acceptata de catre Uniunea Europeana, in conditiile in care intr-un orizont de timp relativ apropiat, in jurul anului 2010, Republica Moldova intentioneaza sa devina membru asociat al UE, un statut intermediar celui de membru. De partea cealalta, Federatia Rusa a amenintat recent cu prelungirea stationarii trupelor rusesti pe teritoriul transnistrean peste limita de timp stabilita de OSCE, iar din punctul de vedere al Romaniei solutia federalizarii pare a fi singura realista, in conditiile in care guvernul moldovean a respins-o.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.