Home Social Aranjamente imobiliare la Universitatea -Carol Davila- Bucuresti

Aranjamente imobiliare la Universitatea -Carol Davila- Bucuresti

DISTRIBUIŢI

In 1999, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie -Carol Davila-, prof. univ. dr. Laurentiu Mircea Popescu, incheie un contract surprinzator de asociere cu societatea Curitiba Invest Establishment din Vaduz, Liechtenstein, pentru un teren de 1.022 mp, situat in Bucuresti, strada Tudor Arghezi nr. 8. Graba cu care s-a parafat aceasta asociere ridica mari semne de intrebare asupra acestei afaceri, mai ales ca din contract rezulta ca firma din Vaduz este marele castigator al afacerii.

Un contract cu un singur castigator din… Vaduz

Obiectul contractului consta -in asocierea ambelor parti, conform cu obligatiile si contributia fiecaruia, care sunt definite in acest contract pentru edificarea unor constructii cu spatii pentru birouri, sali de conferinte etc., denumita in continuare pe parcursul prezentului contract <Obiectiv> pe terenul din Bucuresti, strada Tudor Arghezi nr. 8, sector 2, <Obiectiv> care sa corespunda normelor si standardelor tehnice in materie, precum si prevederilor de asigurare a calitatii si siguranta in constructii-.

Potrivit contractului, UMF -va transmite dreptul de folosinta asupra terenului de 1.022 mp, situat in Bucuresti, strada Tudor Arghezi nr. 8, pe toata durata de existenta a cladirii, dar nu mai putin de durata de viata normala stabilita prin lege la momentul semnarii contractului-. De asemenea, universitatea bucuresteana se obliga ca -nu va putea vinde, inchiria, ipoteca sau dispune in nici un fel terenul de 1.022 mp situat in Bucuresti, strada Tudor Arghezi nr. 8, decat in cazul in care managerul decide aceasta-. Cand oare se poate intampla asa ceva?

Folosinta gratuita pentru 1.022 mp in centrul Capitalei

Totodata, rectorul Laurentiu Popescu se obliga prin contract sa puna la dispozitia partenerului din Liechtenstein, in mod gratuit, cu titlu de participatie, pentru folosinta deplina in scopul realizarii -Obiectiv–ului, terenul in suprafata de 1.022 mp situat in strada Tudor Arghezi nr. 8, din Bucuresti, pe toata durata de existenta a -Obiectiv–ului, dar nu mai putin de durata de viata normala stabilita prin lege la data semnarii contractului.

UMF -Carol Davila- a transmis si dreptul de folosinta a terenului in momentul semnarii acestui contract si se ofera sa acorde sprijin pentru primirea tuturor aprobarilor si autorizatiilor necesare ridicarii obiectivului.

Societatea din Vaduz, care are sediul reprezentantei din Romania intr-un apartament din zona Pietei Alba Iulia, este obligata prin contract sa puna -in valoare terenul situat in Bucuresti, pus la dispozitie in mod gratuit de catre UMF, prin finantarea si ridicarea <Obiectiv>-ului asa cum a fost aprobat de ambele parti si conform cu planul urbanistic de detaliu, proiectul tehnic si in acord cu autorizatia de construire eliberata de factorii in drept-.

Autorizari pe banda rulanta

Trebuie precizat ca, la inceputul anului 1999, cladirea veche aflata in strada Tudor Arghezi nr. 8 a fost demolata si imediat a fost eliberata si autorizatia de constructie.

Curios este faptul ca in contract rectorul Laurentiu Popescu a fost de acord cu precizarea prin care -UMF <Carol Davila> va lua masuri pentru inscrierea <Obiectiv>-ului in lista de investitii- a universitatii bucurestene. Totodata, rectorul s-a obligat ca -UMF va plati toate taxele curente si viitoare pentru terenul ce face obiectul asocierii- si va sprijini firma din Vaduz -pentru obtinerea accesului la utilitati, avize de specialitate si alte servituti cerute de lege-.

Ce reprezinta 11% drepturi de proprietate din viitoarea constructie?

Prin aceasta asociere, societatea din Liechtenstein se obliga -sa puna la dispozitia UMF, cu titlu gratuit, 11% din drepturile de proprietar asupra <Obiectiv>-ului pentru toata durata de viata a cladirii, dar nu mai putin de durata de viata normala prevazuta prin lege-. In plus, firma din Vaduz -va transmite drepturile de proprietate asupra 11% din obiectiv in momentul terminarii acestuia, confirmat prin actul de receptie. Este surprinzator ca -modalitatea practica, precum si identificarea partii din constructie care reprezinta aceste 11% vor fi facute prin act aditional incheiat intre parti dupa terminarea proiectului tehnic al cladirii-. Ce inseamna pentru UMF drepturile de proprietate de 11% din acest imobil cu cinci etaje care s-a ridicat in centrul Capitalei? Greu de aflat, mai ales ca rectorul Laurentiu Popescu a fost de negasit la universitate si nici pe telefonul mobil. Din capul locului, afacerea ridica mari semne de intrebare, mai les ca in contract se stipuleaza ca orice litigiu dintre cele doua parti se va solutiona de catre Comisia de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Acest lucru inseamna ca, in cazul unui litigiu, atat UMF, cat si firma din Vaduz vor trebui sa achite o taxa destul de mare pentru solutionarea cazului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.