Avand in centrul preocuparilor economia europeana care, potrivit statisticilor oficiale, stagneaza, dar da semne de usoara revenire in a doua parte a anului, presedintele francez, Jacques Chirac, si cancelarul german, Gerhard Schroder, au transmis duminica seara un nou semnal de parteneriat care sa traseze coordonatele redresarii produsului intern brut european. Gazduite de Palatul Elysee si inscriindu-se in seria intalnirilor bilunare franco-germane, cina pariziana, organizata si cu participarea ministilor de externe francez si german, s-a dorit a se constitui intr-o punere de acord inaintea summitului sefilor de stat si de guvern UE, programat pentru joi si vineri. De pe agenda discutiilor nu va lipsi proiectul Constitutiei Europene, dar cea mai mare parte a timpului va fi dedicata capitolului economic si este de asteptat sa fie luat oficial in dezbatere planul de relansare a economiei continentale lansat initial de axa Paris-Berlin si imbratisat si de presedintia italiana a UE si de catre Comisia Europeana. Este vorba despre un megaproiect de infrastructura, inclusiv de telecomunicatii, dublat de investitii substantiale in activitatea de cercetare si dezvoltare, pentru care este nevoie de peste 200 miliarde de euro, care ar trebui sa vina din sectorul public si privat, comunitar, dar si de la statele membre.
Intalnirea de duminica seara, dintre presedintele Chirac si cancelarul Schroder, a sasea in ultimile cinci saptamani, s-a dorit inainte de toate un semnal ca parteneriatul franco-german este fara fisuri, dupa ce intalnirea Schroder-Bush de acum doua saptamani la New York a creat impresia ca reprezinta inceputul unei anumite apropieri a Berlinului de Statele Unite. Dupa discutii, presedintele Chirac a declarat ca Franta si Germania au -o abordare si o viziune comune-. Franta fiind destul de criticata in ultimul timp ca abdica de la regulile politicii fiscal-europene foarte stricte si ca astfel se delimiteaza de la angajamentele europene, presedintele francez a adoptat o atitudine menita sa anuleze aceasta impresie. El a explicat ca Parisul este decis sa-si reduca deficitul bugetar, care a depasit anul acesta cu un procent limita maxima de 3% din PIB stabilita de pactul de stabilitate al monedei euro. Dar, a explicat Chirac, fara a periclita sansele redresarii economice, ceea ce presupune in final incalcarea pactului. Saptamana trecuta, Franta a primit o gura de oxigen de la Comisia Europeana, fiindu-i acordat un an de clementa fata de regulile europene, ca singura solutie de redresare economica, ceea ce reprezinta insa acceptarea, de catre executivul european, a exceptiilor de la norma europeana. Decizia de incalcare cu buna-stiinta a pactului este legata de planul de relansare a economiei europene, ceea ce presupune ca tema fierbinte a fiscalitatii europene va figura si ea, neoficial, pe agenda discutiilor de la Bruxelles.
Londra, generoasa cu Irakul
Ieri, in pregatirea intalnirii de la Bruxelles, ministrii de externe UE reuniti la Luxemburg nu au esuat din nou in incercarea de a cadea de acord asupra unui punct de vedere comun legat de reconstructia Irakului. Diplomatia europeana a acceptat, in principiu, un ajutor de 200 milioane de euro, extrem de mic fata de necesitatile care se ridica la zeci de miliarde, la care au urma sa se adauge contributiile individuale ale fiecarui stat, care vor fi anuntate la conferinta donatorilor de la sfarsitul lunii de la Madrid. Se apreciaza ca aceste contributii vor fi proportionale cu masura in care statele membre UE vor fi satisfacute de textul rezolutiei americane de la ONU, care inca se negociaza. Axa Paris-Berlin se mentine pe aceeasi linie a rolului largit pentru ONU in stabilizare si reconstructie, in timp ce Londra a anuntat deja ca partea sa de contributie va fi -substantiala-. Daca Marea Britanie ramane deocamdata aliatul Statelor Unite in problema irakiana, potrivit saptamanalului german -Der Spiegel-, Londra s-a alaturat pe deplin Parisului si Berlinului si lucreaza impreuna la proiectul comun de aparare europeana independent de NATO.