In ciuda previziunilor analistilor din piata financiar-bancara, care anticipau majorarea ratei de politica monetara, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit ieri, a hotarat mentinerea ratei la nivelul de 8,5% pe an, reiterandu-si hotararea de a utiliza intregul set de instrumente de care dispune pentru atingerea obiectivului de dezinflatie pe termen mediu. De asemenea, BNR va continua sterilizarea substantiala a lichiditatii din piata prin operatiuni monetare.
Decizia de a mentine rata dobanzii la nivelul de 8,5% are la baza si evolutia recenta din domeniile macroeconomic si monetar, precum si perspectivele acestora, care arata mentinerea unui trend descendent al inflatiei. -O analiza a evolutiilor recente din domeniu releva mentinerea procesului de dezinflatie pe traiectoria anticipata, in conditiile in care rata anuala a inflatiei continua sa se situeze in afara intervalului de variatie +/- 1% din jurul tintei de 5%-, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Daniel Daianu: -Zona de decizie a BNR ramane deschisa-
Analistul economic Daniel Daianu apreciaza ca o majorare a ratei dobanzii de politica monetara nu ar fi facut decat sa favorizeze intrarile de capital speculativ. In opinia sa, BNR foloseste un moment prielnic pentru a sta in expectativa. -Nu ma surprinde decizia luata, in conditiile in care nivelul inflatiei pe luna februarie a fost in limitele prognozate. In plus, exista deja datele preliminare pe luna martie, care foarte probabil au fost luate in calcul la luarea acestei decizii-, a precizat Daianu. Totusi, este de asteptat ca deciziile in acest sens sa sufere modificari pe parcursul lunilor viitoare, cand evolutia preturilor ar putea sa ridice mari semne de intrebare cu privire la procesul dezinflationist. -Zona de decizie a Bancii Nationale este deschisa. Depinde insa cum vor evolua preturile-, ne-a declarat Daianu. De altfel, BNR a decis mentinerea unei restrictivitati sporite a politicii monetare, tocmai pe fondul presiunilor exercitate de cererea interna, dar si in perspectiva unor potentiale socuri in ceea ce priveste ajustarea preturilor administrate si modificarea regimului accizelor.
Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca BNR da dovada de responsabilitate, si se gandeste si la nivelul deficitului de cont curent. -BNR da dovada de responsabilitate, luand in calcul si evolutia deficitului de cont curent care a ajuns la un nivel ingrijorator-, ne-a declarat Serbanescu.
BNR si-a facut datoria, e randul guvernului
In domeniul financiar se consemneaza o crestere anuala robusta a masei monetare in sens larg, concomitent cu accelerarea cresterii depozitelor la vedere, precum si continuarea expansiunii creditului neguvernamental, determinata de o intensificare a ritmului de crestere a imprumuturilor in moneda nationala. -Este important de mentionat ca masurile prudentiale de politica monetara adoptate de BNR in 2005 au determinat reducerea in continuare a dinamicii creditului in valuta, a carui pondere in creditul neguvernamental total a scazut la 52,3% in ianuarie a.c., fata de circa 60% in perioada similara din 2005-, a precizat Isarescu. Potrivit acestuia, ratele de dobanda practicate la depozite de catre institutiile de credit in relatia cu clientii nebancari au crescut usor, in timp ce intensificarea concurentei intre banci pentru cote de piata a determinat reducerea in continuare a dobanzii la creditele acordate. In acelasi timp, impactul majorarii de la 35% la 40% a nivelului ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, care a intrat in aplicare din 24 martie a.c., se va evidentia in perioada urmatoare. In aceste conditii, Consiliul de Administratie al BNR apreciaza ca restrictivitatea conditiilor monetare va creste in continuare si solicita partii guvernamentale sprijin in acest sens. -Asteptam cel putin ca politica restrictiva in domeniul fiscal si cel salarial sa fie mentinuta, asa cum s-a anuntat, si sa continue masurile si programele de reforma structurala-, a afirmat Isarescu.