Home Social Părinții care vor să-și înscrie copiii la școli de prestigiu cer anularea...

Părinții care vor să-și înscrie copiii la școli de prestigiu cer anularea clasei pregătitoare

DISTRIBUIŢI

Bătălia pentru școlile „bune” deschide cutia Pandorei pentru criticile la adresa proiectului organizării începând din acest an a clasei pregătitoare. Zeci de părinți au dat în judecată Guvernul și Ministerul Educației, susținând că din cauza noilor prevederi, nu își vor mai putea înscrie copiii decât în școlile din apropierea locuinței. Vârful de lance al nemulțumiților care vor să le asigure copiilor un loc în școala preferată sunt însă sindicaliștii din Învățământ, care cer suspendarea ordinului privind înscrierea copiilor în clasa pregătitoare și clasa I, semnat de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu și susținut de actualul ministru, Cătălin Baba.
Federația Spiru Haret a cerut, ieri, printr-o scrisoare adresată premierului Mihai Răzvan Ungureanu, suspendarea Ordinului MECTS nr. 3064/2012, păstrarea condițiilor de înscriere în clasa întâi similare cu cele din anul școlar 2011 – 2012 și declanșarea unor proceduri de consultare publică pe acest subiect. Sindicaliștii spun că, formal, părinții au dreptul să-și aleagă școala în care doresc să-și înscrie copilul în clasa pregătitoare sau clasa întâi, dar, în realitate, nu au în niciun fel certitudinea că vor fi și locuri disponibile. Ei arată că vor fi nevoiți să stea la coadă ca să-și înscrie copiii la o altă școală decât cea de circumscripție, prioritate având copiii din circumscripția aleasă. În realitate, un părinte alege o instituție de învățământ ținând cont de apropierea de locul de muncă, existența unei grădinițe în apropiere, dacă sunt și copii de vârstă preșcolară în familie ori în funcție de existența unui program after-school sau a altor oportunități de învățare conexe actului educațional, se arată în scrisoarea trimisă premierului.

FSLI: Majoritatea părinților nu vor clasa pregătitoare

Sindicaliștii de la FSLI au făcut și un sondaj online și susțin că aproape 75% dintre părinți nu sunt de acord cu înființarea clasei pregătitoare, iar dintre cei peste 25% care doresc înființarea acesteia, aproximativ 65% consideră că sistemul de învățământ nu este pregătit pentru a introduce această clasă din anul școlar 2012-2013. Dintre cele 1.863 de persoane chestionate, 55,56% susțin că această clasă trebuie să funcționeze la grădiniță. Sindicaliștii spun că în lipsa unor condiții minime necesare funcționării optime a clasei pregătitoare, copiii riscă să fie suprasolicitați, nespravegheați, surmenați, stresați și obosiți.  La o vârstă atât de fragedă, copiii vor fi cobaii unui experiment nereușit, acestea fiind premisele creșterii abandonului și eșecului școlar, ale unui randament școlar scăzut și a unei dezvoltări fizice defectuoase din cauza mobilierului școlar, au precizat reprezentanții FSLI.

Părinții, cu jalba-n Justiție, împotriva ordinului

Aproximativ 80 de părinți au cerut în Justiție anularea ordinului privind înscrierea în clasa pregătitoare și clasa I, care ar urma să înceapă în 5 martie.  Leitmotivul: din cauza criteriilor de selecție, nu își vor mai putea înscrie copiii decât în școlile de care aparțin cu domiciliul și nu au fost consultați la luarea acestei decizii. Avocatul părinților, Mihai Radu, a declarat pentru Mediafax că există pe rolul Curții de Apel București patru acțiuni de suspendare a acestui ordin. „Prin orice altă alegere părintele riscă să-și înscrie copilul în etapa a patra la școlile rămase cu locuri libere, care vă dați seama că sunt școlile cele mai slabe din localități“, a precizat Mihai Radu.

Guvernul merge mai departe cu proiectul

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu și ministrul Educației, Cătălin Baba, au convenit, în urma analizării situația înscrierii copiilor în școli, că ordinul emis deja de minister pentru stabilirea acestor proceduri nu trebuie modificat.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că părinții vor avea dreptul de a-și înscrie copiii la orice școală doresc și fără o evaluare școlară prealabilă, după un calendar clar stabilit, și anume în școlile apropiate locuinței, până la 5 martie, sau la alte școli, în intervalul 5-20 martie.

Vor fi locuri pentru toți, asigură reprezentanții Guvernului

În cazul în care numărul copiilor înscriși depășește capacitatea școlii, variantele sunt ca Inspectoratul ?ê?£colar să încerce să mărească numărul de locuri în clase, să fie aplicate criterii sociale (handicap, alți frați în aceeași școală) sau criterii proprii ale școlii avizate deja de către inspectoratele locale, au precizat reprezentanții Executivului.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.