Home În Lume Germania, primul exportator mondial

Germania, primul exportator mondial

DISTRIBUIŢI

Pentru prima data in ultimii 11 ani, economia germana, desi mult incercata in ultimul timp, a inregistrat, potrivit statisticilor oficiale ale FMI si Organizatiei Europene pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD), cea mai rapida crestere a ratei exporturilor, alungand astfel temerile ca aprecierea monedei euro arunca in aer exporturile tarilor care au adoptat-o, pe principiul ca o moneda interna puternica dezavantajeaza exporturile. Cifrele arata ca, in luna august, rata exporturilor a depasit-o pe cea a Statelor Unite cu 7%, in ciuda politicii tacite a dolarului slab, asumata de administratia americana, care avantajeaza exporturile in scopul reducerii deficitului public aproape astronomic. Practic, ceea ce a reusit economia germana – desi oficial intrata in recesiune, care se traduce prin scadere economica mai mult de trei luni consecutiv – reprezinta un paradox despre care, filosofand, se poate spune ca numai Germania putea fi in stare.

Potrivit specialistilor, explicatia este legata de doi factori care impreuna reusesc sa anuleze cresterea neprevazut de mare a monedei euro. Este vorba, pe de-o parte, despre faptul ca Germania a profitat cel mai bine de pe urma prezentei masive a produselor economiei sale in Europa Centrala si de Est, care a inregistrat cea mai mare rata de crestere dupa momentul de cotitura pe care l-a reprezentat 11 septembrie. In septembrie, nivelul exporturilor germane a fost cu 65 miliarde de dolari mai mare decat cel al SUA, pe locul al treilea mentinandu-se Japonia. Succesul inregistrat de exportatorii germani aduce practic economia federala la nivelul de exporturi din anii *80, care s-a deteriorat dupa dificilul proces al reunificarii. Al doilea factor de crestere il reprezinta o mai buna gestionare a costurilor de productie, dupa cum afirma aceiasi specialisti, printr-o relativa inghetare a salariilor dupa inceputul anilor *90. O contributie importanta, dar mai redusa, o are si cresterea cu 6% a exporturilor de produse germane in tarile membre UE, o scadere semnificativa inregistrand-o exporturile catre Statele Unite. Explicatie este legata, fireste, de calitatea si diversitatea produselor sale, greul ducandu-l productia de automobile si de bunuri de larg consum, in special de produse alimentare. De exemplu, in domeniul sosurilor de rosii, liderul in domeniu nu este, cum s-ar putea crede, o firma italiana, ci una germana.

Semne de revenire

Vestea pozitionarii Berlinului pe primul loc in topul exportatorilor este cu atat mai buna cu cat banca centrala germana a anuntat, prin vocea guvernatorului Ernst Welteke, iesirea din starea de recesiune. Dupa doua trimestre de crestere economica sub zero, cum mai este numita scaderea PIB-ului sub nivelul anterior, Produsul Intern Brut al economiei germane a inregistrat o usoara crestere in cel de-al treilea trimestru al lui 2003. Potrivit calculelor, tendinta de crestere se va mentine, iar rata de crestere va incepe sa se mareasca usor-usor in 2004. Concluzia apartine asociatiei bancherilor germani, care reuneste 248 de membri. Explicatia se bazeaza inclusiv pe rata extraordinara de crestere a exporturilor, investitiile pe care companiile germane se prevede ca le vor face, si cresterea consumului. O mica umbra a venit ieri o data cu un sondaj conform caruia increderea companiilor nationale sau straine in economia germana a inregistrat o mica scadere, dar care se spera, mai ales pe baza ultimelor evolutii macroeconomice, sa revina la nivelul care s-a mentinut constant timp de aproape un an.

La intregul tablou contribuie si politica economica si fiscala a guvernului cancelarului Schroder, a carui -Agenda 2010- prevede reducerea indemnizatiilor de somaj, flexibilizarea pietii muncii si reducerea taxelor care sa favorizeze investitiile. Vineri, camera inferioara a parlamentului federal este asteptata sa isi dea votul pentru acest program.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.