Bolnavii de cancer nu au de ce să se teamă pentru că nu există o criză a medicamentelor pentru tratarea bolilor grave, fiind vorba doar de „unele disfuncționalități“. Guvernul continuă achiziția de morfină și a luat măsuri pentru ca nicio firmă furnizoare de medicamente să nu mai poată provoca o criză de genul celei declanșate în urmă cu două săptămâni. Orice firmă care vrea să renunțe la contract trebuie să-și anunțe cu două luni înainte intenția, ori în cazul Mundipharma, acest lucru nu s-a întâmplat. Guvernul schimbă regulile și va constitui o rezervă proprie de medicamente morfinice, ca să nu mai depindă pe viitor de o singură firmă importatoare, a precizat ieri ministrul Sănătății, Ritli Ladislau. El a subliniat că spitalele au bani pentru citostatice, dar acestea nu ajung în unele saloane ale pacienților din cauza „deficiențelor manageriale“ din unitățile sanitare.
Bolnavii de cancer au morfina asigurată
Conducerea Ministerului Sănătății a ieșit ieri într-o conferință de presă, pentru a face precizări legate de știrile „alarmiste“ potrivit cărora bolnavii de cancer urlă de durere în spitale în lipsa morfinei și a citostaticelor. Ministrul Sănătății, Ritli Ladislau, a explicat că medicamentele morfinice vor fi în continuare la dispoziția bolnavilor, chiar și după anunțul companiei Mundipharma de restrângere a activității din România. Guvernul a ajutat Ministerul Sănătății și a luat măsuri pentru asigurarea necesarului pentru pacienți, alocând bani pentru achiziții directe de morfinice, dar și pentru ca pe viitor să nu mai fie pus în situația de a sta la mâna unui singur furnizor de astfel de medicamente importante.
Regulile din contractele cu furnizorii, schimbate
Orice firmă furnizoare de astfel de medicamente vitale pentru bolnavi trebuia să-și anunțe cu cel puțin două luni înainte intenția de a se retrage din contract. Acest lucru nu s-a întâmplat în cazul Mundipharma, a spus ministrul. ?ê?£i contractele încheiate cu furnizorii vor preciza clar de acum că orice firmă care vrea să se retragă din distribuția de medicamente către instituțiile statului trebuie să anunțe din timp acțiunea și să asigure continuitatea fără probleme a tratatmentului bolnavilor, potrivit secretarului de stat în MS, Vasile Cepoi. De altfel, la cererea premierului Mihai Răzvan Ungureanu, formulată în ziua în care Mundipharma a anunțat că își restrânge activitatea din România, Ministerul Sănătății a început să completeze lista cu medicamente necesare pentru situații de urgență, inclusiv opiaceele pentru tratarea bolnavilor de cancer, care vor face parte din fondul național de rezervă, pentru orice eventualitate.
Guvernul cumpără morfină de la alți furnizori
Guvernul a anunțat ieri că va continua procedurile de achiziție directă a morfinei chiar dacă firma Mundipharma a adus, vineri, în țară un transport cu acest medicament, deoarece vrea să constituie o rezervă proprie astfel încât să nu mai depindă de o singură firmă importatoare. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a arătat că, în momentul în care Executivul a alocat 750.000 de lei pentru achiziționarea morfinei, Mundipharma nu își luase niciun angajament legat de acest transport.
„Era în curs acest transport, știam de acest transport, dar Guvernul nu avea nicio garanție și nicio certitudine că, vineri, urma să ajungă (transportul cu morfină-n.r.)“, a spus Suciu, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, morfina nu va fi achiziționată prin licitație publică, ci în mod direct, chiar dacă vârful de criză pentru acest medicament a trecut.
„Este o procedură declanșată care este în interesul pacienților și nu vrem să mai ajungem niciodată în această situație (lipsa morfinei-n.r.). În momentul acesta, vom avea propria rezervă de substanță care a fost problematică și nu mai depindem de capacitatea unei firme de a-și controla transportul“, a spus purtătorul de cuvânt.
Ministerul Sănătății: Nu există o criză a citostaticelor
Peste 10.000 de pacienți oncologici erau înregistrați în Registru în ianuarie. Potrivit ministrului Sănătății, între 80.000 și 90.000 de bolnavi noi sunt înregistrați anual. Efortul bugetar este mare, dar pentru aceștia se alocă bani din Buget. Anul acesta, s-au alocat 835 de milioane de lei pentru achziția citostaticelor, sumele fiind distribuite prin CNAS. Problemele sunt la nivelul unitășilor sanitare, a explicat deținătorul portofoliului Sănătății. Din cauza unor deficiențe manageriale și pentru că nu s-au făcut licitații, aceste medicamente, deși sunt puse la dispoziția bolnavilor, nu au ajuns la saloane, a precizat ministrul Sănătății. El a subliniat că nu există o criză a citostaticelor și nici a medicamentelor opiacee pentru tratarea bolnavilor cu cancer și că a fost vorba doar de unele deficiențe, reglate prin măsuri imediate.
Mihaela Iamandei