Home Social Un tratament nou aduce la viață bolnavii cu accident vascular cerebral și...

Un tratament nou aduce la viață bolnavii cu accident vascular cerebral și în România

DISTRIBUIŢI

Un bărbat de 51 de ani a revenit ieri spectaculos la viață după un accident vascular cerebral ischemic,  în numai câteva ore de producerea acestuia, cu ajutorul unei terapii moderne miraculoase, aplicată la Spitalul Județean Oradea. Bărbatul, care a suferit și un infarct miocardic și a suferit o paralizie a părții drepte a corpului după ruperea unui vas pe partea stângă a creierului, și-a revenit total în doar câteva ore, datorită terapiei trombolitice, o metodă importată de foarte puțin timp în România, aplicabilă de urgență, ca să poată avea efecte.

Pacienții cu AVC trebuie tratați în maximum 3 ore

Prin terapia trombolitică, medicii neurologi și cardiologi restaurează debitul sanguin înaintea producerii unor leziuni ireversibile a vaselor de sânge de la nivelul creierului, care poate fi invadat cu sânge, caz în care pacientul are puține șanse de supraviețuire. Chiar dacă leziunile sunt minore însă și nu se acționează în timp util cu terapia trombolitică, pacienții riscă să rămână pe viață paralizați sau să se refacă după mulți ani de tratament și exerciții kinetoterapeutice, iar capacitățile de vorbire și intelectuale să le fie afectate pentru totdeauna. Prin terapia trombolitică, sechelele paciențiilor cu AVC sunt îndepărate, iar în scurt timp, aceștia își pot relua chiar și activitatea socială.

Terapia trombolitică, șansa pacienților cu AVC

Potrivit unui comunicat al conducerii Spitalului Județean Oradea, acesta este al patrulea caz rezolvat cu succes în unitatea orădeană, terapia trombolitică fiind o metodă terapeutică aplicată de mulți ani în întreaga lume, dar care în România nu a fost folosită până anul trecut când s-a demarat la Oradea în cadrul unui proiect transfrontalier derulat între Universitatea Oradea și Universitatea din Debrețin, Ungaria. Pentru a avea rezultate optime, tratamentul trebuie aplicat doar în primele trei ore de la debutul manifestărilor, dar depinde și de alte condiții patologice pe care pacientul le prezintă. „Importanța acestei terapii, care este totuși grevată de anumite riscuri, rezidă în reducerea până la dispariția completă a manifestărilor clinice și sechelelor care pot să apară în urma instituirii unui accident vascular cerebral, ceea ce determină posibilitatea reintegrării complete în societate la câteva zile de la momentul instalării AVC,“ se precizează în comunicat.

Tratamentul costă 4.200 de lei

Potrivit șefului UPU Oradea, Hadrian Borcea, costul tratamentului, asigurat din bugetul serviciului de urgență, este de 4.200 de lei, dar dincolo de aspectul financiar, extrem de importantă este revenirea în viața activă a bolnavului. Până în prezent, în serviciul UPU al Spitalului Județean din Oradea au fost efectuate cinci astfel de proceduri, din care patru au fost reușite, dar una dintre ele a fost fără nici un rezultat pentru pacienta căreia i s-a administrat trata­mentul, au mai precizat reprezentanții Spitalului.

AVC, principala cauză de deces din lume

Accidentul Vascular Cerebral este principala cauză a mortalității în România și în lume. Pacienții care își revin dintr-un AVC riscă să rămână pe viață cu handicapuri fizice și mentale, iar o intervenție rapidă a medicilor le poate atenua suferința. AVC este de două feluri: ischemic și hemoragic. Primul este cauzat de un cheag de sânge care blochează circulația sanguină la nivelul creierului. Cheagul se poate dezvolta într-o arteră îngustată care irigă creierul sau poate ajunge în arterele din circulația cerebrală după ce a migrat de la nivelul inimii sau din orice altă regiune a corpului. Sunt expuși unui astfel de accident mai ales bolnavii de inimă și cei care au probleme de circulație a sângelui. Cel de-al doilea tip de AVC, cel hemoragic, se produce în interiorul creierului și este mai grav decât primul, riscul de deces fiind mai mare din cauza invadării creierului cu sânge. AVC hemoragic poate fi rezultatul unei valori crescute pe timp îndelungat a tensiunii arteriale care nu a fost ținută sub control sau poate fi cauzat de un anevrism – o malformație a unei artere intracraniane, localizată de cele mai multe ori la baza creierului. În momentul în care suferă un AVC, bolnavii își pierd controlul asupra uneia dintre părți a corpului, în funcție de emisfera cerebrală unde s-a produs leziunea, respectiv dreapta pentru emisfera stângă și partea dreaptă, în cazul unui AVC pe emisfera stângă. Intervenția trebuie făcută rapid, pentru prevenirea extinderii leziunii. În cazul AVC hemoragic, riscurile sunt mai mari, pacienții intrând de cele mai multe ori în comă, la scurt timp după producerea rupturii.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.