Daca cineva mai avea, cumva, dubii legat de apropierea Parisului de Berlin si invers cand vine vorba de politica lumii, cancelarul Gerard Schroder le-a alungat. Potrivit purtatorului sau de cuvant, seful guvernului federal i-a cerut presedintelui francez, cu care a luat luni seara cina la Paris, sa reprezinte si interesele Germaniei la summitul sefilor de stat si de guvern UE care incepe astazi la Bruxelles. Reuniunea la cel mai inalt nivel va fi dedicata in principal relansarii economice pe continent, dar este de asteptat sa se incerce inca un pas inainte pe drumul adoptarii proiectului Constitutiei europene.
Anuntul are si o latura practica, dar mai ales una simbolica, in contextul reconcilierii istorice postbelice, dar si al repozitionarii in tabara opusa SUA in chestiunea irakiana. Summitul este programat pentru joi si vineri, insa in cea de-a doua zi seful guvernului german impreuna cu ministrul sau de externe, Joschka Fischer, trebuie sa se intoarca la Berlin, unde este programat un vot esential pentru economia germana. Camera inferioara a parlamentului federal este chemata sa aprobe programul de reforma al cabinetului social-democrat numit -Agenda 2010-, parghia de relansare a economiei germane. Schroder tine sa fie prezent pentru ca in interiorul SPD exista un nucleu destul de influent care se opune programului sau, chiar daca se crede ca nimeni nu are chef sa mearga prea departe. Cheful de sinucidere este relativ limitat, anticipa ieri un important lider SPD.
Asadar, si la Bruxelles si la Berlin, cuvintele de ordine vor fi euro, taxe, pact de stabilitate, PIB, crestere economica, inflatie si somaj. O motivatie suficienta se pare, in viziunea berlineza si pariziana, pentru a lansa mesajul simbolic al parteneriatului total, scop in care s-a apelat si la aceasta formula in premiera.
Cooperarea merge pana acolo incat presedintele Chirac ar putea chiar sa semneze in numele cancelarului Schroder documentele finale ale summitului. In plus, dupa cum a explicat purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin, presedintele francez a primit chiar misiunea de a lua cuvantul in numele Germaniei, ceea ce nu e putin, dat fiind ca cele doua tari s-au constituit impreuna in aparatoarele proiectului Constitutiei continentale, impotriva grupului tarilor mici ale UE.
Uniti pentru Europa
In comparatie cu latura sa pragmatica, ce poate functiona numai in functie de restul actorilor europeni implicati, simbolistica parteneriatului este mult mai larga. El este construit ca axa a unificarii politice a Europei, in contextul impartirii ei in tari mai mult sau mai putin simpatizante ale SUA, sau cel putin ca semnal clar al acestui obiectiv strategic. Momentul de inceput al acestei constructii l-a reprezentat summitul european de la Nisa din 2000, care a consolidat extinderea continentala. De la acel moment incoace, intalnirile la diferite niveluri s-au inmultit, coordonarea pozitiilor a devenit tot mai evidenta, intr-un cuvant armonie, de la tema irakiana pana la Constitutia europeana sau politicile economice si industriale.
Miza summitului care debuteaza astazi este, asadar, economica, iar Germania si Franta, motoarele economiei continentale, alaturi de Marea Britanie, care nu face insa parte din grupul celor 12 state care au adoptat moneda euro, se prezinta cu vesti bune. Economia germana a iesit din recesiunea care inca nu i-a afectat semnificativ pe germani la buzunar, dar data de jumatate de an. Finantistii germani previzioneaza si ei o crestere economica mai mare decat cea inregistrata in primele trimestre ale lui 2003, nu cu mult peste 0%. Miza celor doua capitale, la care s-a alaturat oarecum surprinzator si Londra, o reprezinta felul in care vor convinge Bruxellesul sa accepte incalcarea regulilor fiscalitatii europene fara a fi penalizate, dar si fara a crea astfel terenul indisciplinei financiare in UE.