Guvernul bulgar a propus oficial Statelor Unite sa aceepte ca, in eventualitatea mutarii bazelor sale militare din Europa -veche- in cea -noua-, sa ia in calcul Bulgaria. Posibilitatea ca tara vecina Romaniei sa devina gazda pentru militarii americani a fost discutata oficial intre seful diplomatiei americane, Collin Powell, si o delegatie bulgara formata din ministrul bulgar de externe, Solomon Passi, si seful parlamentului de la Sofia. Intalnirea urmeaza vizitei oficiale a presedintelui bulgar si, anterior, a premierului sofiot, in urma cu cateva luni, la Washington, iar presedintele roman, Ion Iliescu, le va calca pe urme in aceasta luna. Pana acum, toti oficialii romani au negat ca ar exista discutii pe aceasta tema cu Statele Unite, desi, potrivit analistilor cele doua tari, ar fi fost luate in calcul impreuna in presupusa schimbare de strategie a SUA.
Oficialii bulgari au explicat dupa discutii ca tema va fi abordata la nivelul reprezentantilor militari ai celor doua state, explicand ca secretarul de stat american Collin Powell a prezentat ca fiind inca in discutie varianta mutarii bazelor SUA din locatia actuala, unde au ramas dupa al doilea razboi mondial, in special in Germania.
Ulterior intalnirii, oficialul american a ales sa aminteasca despre interesul manifestat de Bulgaria, -daca o eventuala decizie va aduce avantaje bilaterale-, dupa cum a dorit sa se exprime Powell. Ceea ce nu pare foarte departe de realitate, in conditiile in care, dupa cum a explicat Collin Powell, o data cu vizita in Bulgaria, SUA si Bulgaria (al carei parteneriat cu Romania pare tot mai departe de spiritul in care a fost parafat in 2001, la ideea Bucurestiului, pentru sprijin reciproc spre NATO si UE) construiesc un parteneriat strategic ce ar putea include amplasarea bazelor militare SUA in Bulgaria. Powell a insistat sa spuna, dupa intalnirea de la Washington cu delegatia bulgara, ca -a fost foarte multumit sa auda de la presedintele parlamentului bulgar cat de mult sprijina poporul bulgar amplasarea bazelor americane- in Bulgaria.
Pana una-alta, ceva a dat si a primit in schimb Bulgaria. Statele Unite au decis sa aloce armatei bulgare 34 milioane de dolari pentru intretinerea batalionului de militari bulgari care contribuie la stabilizarea Irakului, in numar aproximativ egal cu cel de militari romani. La randul ei, Bulgaria a fost solicitata sa instruiasca detasamente de politie irakiana, dupa cum a anuntat ieri ministrul finantelor, aflat si el la Washington. Sofia inca nu a dat un raspuns, dar pare ca vrea sa manifeste bunavointa si receptivitate fata de doleantele americane. In urma scandalului legat de numirea pe postul de consilier al primului ministru a unui fost ofiter al politiei politice comuniste, decizie la care premierul Simeon de Saxa Coburg-Gotta a tinut ulterior cu dintii, cel in cauza a anuntat ca a renuntat -de bunavoie- la postul respectiv. -Pentru ca numele sau sa nu fie asociat cu eventualele obstacole pentru ratificarea aderarii la NATO-, a sunat explicatia oficiala.