Copiii de la clasa pregătitoare vor învăța la școală să scrie și să citească jucându-se, cum să se comporte în societate, să utilizeze calculatorul sau camera video, să danseze și să asculte muzică clasică, dar și ce înseamnă banii și cum pot fi ei utilizați la magazin, la piață sau în parcul de distracții. Vor învăța cu ajutorul poveștilor gen „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici“ sau „Punguța cu doi bani“ să numere până la 10 și invers, dar și să construiască piramide sau cuburi. La științele naturii, vor afla de ce se aprinde lumina, cum se parchează mașinile și ce forțe acționează asupra acestora când se deplasează ori sunt implicate într-un accident. Profesorii le pot cere să deseneze vântul sau ploaia, la arte plastice. La informatică, „împrietenirea“ cu noile tehnologii, gen ipad sau tableta electronică, se face prin jocuri în care vor fi învățați cum să folosească, dar și cum să vândă astfel de produse. Învățătorii vor învăța cum să-i învețe pe copii până la începutul anului școlar, la cursuri speciale.
Maximum șase ore pe zi pentru pregătitoare
Elevii care intră în toamnă în clasa pregătitoare vor avea zece discipline, bazate pe comunicarea orală, jocuri de rol, memorie vizuală și auditivă, iar profesorii de învățământ primar le vor ține permanent atenția, antrenându-i în situații distractive. Copiii vor sta la școală maximum șase ore pe zi și vor avea ore de Comunicare în limba română, Educație pentru societate, Religie, Matematică și Explorarea mediului, Muzică și Mișcare, TIC- Jocul cu Calculatorul, Educație Fizică și Sport, Dezvoltare personală și Arte Vizuale și Lucru Manual. Ministerul Educației, Cercetării și Sportului a publicat ieri, pentru dezbatere publică, pachetul curricular destinat clasei pregătitoare, iar părinții și profesorii pot veni cu propuneri pentru materiile propuse.
Copiii învață „fotografic“ să scrie și să citească
La Comunicare în Limba Română, care ar putea avea cel mai mare număr de ore dedicate pe săptămână, până la 7 ore, copiii vor învăța să se exprime prin jocuri gen „fazan“, „șotron“ sau „jocul de-a ecoul“, dar și să comunice idei bazate pe albume de fotografii personale sau din cărți de povești. Vor învăța să citească fotografic câteva cuvinte de bază, din universul imediat, scrise pe etichetele din clasă sau sau cu ajutorul jocurilor Loto cu diferite subiecte, Domino sau Bingo, care au cuvinte scrise sub imagine. Vor fi ajutați apoi să și „scrie“ anumite cuvinte, pe care le vor reconstrui din litere de plastilină sau alte materiale. Vor fi ajutați să scrie bilețele cu numele sau felicitări cu mesaje scurte, gen „1 Martie“ Comunicarea audio-vizuală și interacțiunea permanentă cu învățătorii vor fi „sacre“ pentru înțelegerea „piticilor“.
Copii mai educați și mai ordonați, după pregătitoare
La Educație și Societate, copiii vor învăța prin jocuri și concursuri reguli de politețe, reguli de igienă personală, a clasei și a casei. Vor viziona filme cu orașe, sate și tradiții, vor învăța despre Bine și Rău șisă se implice în diverse acțiuni relaționând cu ceilalți. La Religie, vor afla despre credință și ce rol are Dumnezeu în viața omului, cum să se închine, ce este rugăciunea, vor vizita biserici și vor asculta povești despre fapte bune. La muzică și mișcare vor asculta muzică clasică -opere de Vivaldi, Mozart sau Enescu, vor învăța să danseze, dar și să folosească anumite instrumente, potrivit proiectului propus de Ministerul Educației. La sport, se vor bucura de multă mișcare și jocuri specifice – „Coarda“, „Elasticul“, „Un, doi, trei, la perete stai!“. Programa prevede și participarea la parcursuri aplicative și ștafete gen „Pompierii“, „echipajul SMURD“, „Sateliții“ sau „Figurile geometrice“. Tot la sport pot învăța mișcări aerobice, dar și dansuri folclorice.
De ce e iarba verde sau cerul albastru – la ?ê?£tiințe
La Matematică, pe care o vor învăța împreună cu ?ê?£tiințele naturii, copiii învață să numere de la 1 la 10 și invers, să facă socoteli simple cu ajutorul unor ghicitori sau alte jocuri, dar și să reprezinte spațial prin bețișoare, de exemplu, diverse figuri geometrice. Când vor ajunge să facă mai târziu geometrie, nu vor mai avea nicio problemă să reprezinte un cub, o piramidă sau un cilindru. La științe, vor învăța să studieze cu microscopul și lupa, vor afla de ce și cum se stinge lumina, de ce e iarba verde sau cerul albastru, dar și cum se parchează mașinile și ce forțe fizice sunt implicate în mișcarea acestora. Puțină fizică nu le strică, iar pentru o mai bună înțelegere a mediului înconjurător vor pleca și în excursii tematice.
Ce e calculatorul și cum poate fi el vândut?
Dacă la Arte vizuale și lucru manual imaginația le va fi stimulată prin desene, picturi și diverse materiale din care pot realiza diverse obiecte, la Dezvoltare personală vor învăța să se cunoască pe sine, să se autoaprecizeze, să aibă curaj să exprime idei și emoții, dar și cum să gândească critic sau să utilizeze umorul. Copiii vor fi prinși cel mai mult în orele de TIC-Tehnologie de Informare și Comunicare -jocul cu calculatorul. Aici vor învăța componentele calculatorului și cum să-l utilizeze. Copiii vor învăța cum să caute jocuri pe google sau alte motoare de căutare, dar și să folosească și chiar să vândă telefoane mobile, telecomenzi, mp3, tablete digitale sau alte produse de ultimă generație. Tot aici vor învăța, prin jocurid e rol, să facă emisiuni pentru copii, să înregistreze cu camera video diverse mesaje ori să facă fotografii, dar și să le analizeze. Profesorii vor avea aici un rol important: trebuie să-i învețe pe elevi să-și recupereze prietenii „răpiți de calculator“ și să le explice pe înțelesul lor ce efecte nocive poate avea acesta.
Învățătorii vor învăța să-i învețe prin joc pe copii
Potrivit documentului publicat de Ministerul Educației, forma de predare pentru pregătitoare are ca scop conturarea unui profil de elev civilizat, sociabil, comunicativ, implicat, interesat și creativ. Pentru asta, școlile vor avea nevoie de un întreg „arsenal“ de jocuri și materiale didactice, dar și de profesori pregătiți să transpună cerințele programei, cu efectele scontate. Ministrul Cătălin Baba le cere părinților să aibă încredere în noul sistem de educație și a dat asigurări că există condiții pentru organizarea în bune condiții a claselor pregătitoare. Pe de altă parte, șeful Inspectoratului ?ê?£colar Municipal București, Marian Banu, ne-a declarat, ieri, că profesorii de învățământ primar vor începe, din mai, cursuri speciale de pregătire pentru predarea la clasele pregătitoare. Inspectorul Marian Banu a precizat că în București sunt circa 4.000 de profesori care pot asigura o bună desfășurare a orelor, inclusiv la clasele pregătitoare.
Mihaela Iamandei