Copiii internați în Institutul Oncologic din București beneficiază de toate medicamentele citostatice care se pot achiziționa prin programul național de cancer, singurele produse care lipsesc fiind cele care nu sunt aduse în țară de nicio companie, a declarat, joi, managerul unității, Rodica Anghel.
"Pacienții copii ai Institutului Oncologic «Prof. Dr. Alex. Trestioreanu» București beneficiază și au beneficiat în ultimii ani de toate medicamentele citostatice care se pot achiziționa prin programul național de cancer și care sunt înregistrate în România. Medicamentele care nu se pot achiziționa de către spital sunt cele care nu sunt aduse în România de nicio companie farmaceutică. Este vorba despre medicamentele Vinblastin, Dacarbazine, Bleomicin și Cosmegen", a spus managerul spitalului, citatd e Mediafax.
Medicul Rodica Anghel a precizat că toate declarațiile privind aprovizionarea cu citostatice, precum și faptul că nu au existat sincope în aprovizionare, atât pentru copii cât și pentru adulți, pot fi dovedite prin documentele existente în compartimentul de achiziții și farmacia spitalului.
?ê?£eful Secției Oncopediatrie, conf. dr. Monica Dragomir, a precizat că însoțitorii copiilor internați în spital miercuri pot confirma faptul că tratamentul acestora s-a făcut cu medicamente citostatice din farmacia spitalului, cu excepția unui singur caz, care a solicitat și primit gratuit de la Asociația Pavel medicamentele care lipsesc din țară, respectiv Dacarbazine și Vinblastin.
Ministrul Sănătății, Ritli Ladislau, anunța miercuri că sunt trei grupe de medicamente care pot genera probleme, respectiv medicamentele oncologice ieftine, care nu prezintă interese comerciale petnru că nu sunt profitabile. În această categorie intră 30-40 de medicamente citostatice care nu mai sunt aduse la noi în țară, a precizat Ritli Ladislau.
Ministrul Sănătății a mai spus că pentru medicamentele care nu au autorizație de punere pe piață vine în ajutor Unifarm.
Mihaela Iamandei