Alin Cocoş, fiul afaceristului Dorin Cocoş, şi mama lui, Olguţa Chiriac, s-au prezentat marţi la DNA pentru a fi audiaţi în dosarul Bica.
Specialiști în drept penal au explicat că tatăl său nefiind încă învinuit în acest caz, Alin nu poate invoca articolul din codul penal care îți permite să nu depui mărturie împotriva rudelor de gradul I.
Probabil acesta este motivul pentru care procurorii DNA nu i-au audiat încă pe Dorin Cocoș și pe Elena Udrea.
Numele lui Alin Cocoș aapre în declarațiile luate lui Sergiu Diacomatu, poreclit Sergiu „Udrea”.
În declaraţia sa, Gheorghe Stelian susţine că persoana care ar fi intermediat obţinerea despăgubirilor este Sergiu Diacomatu, la acel moment vicepreşedinte al ANRP.
„În cursul anului 2010 am cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaţa de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucureşti. După ce am achiziţionat acele drepturi, am discutat cu Dorin Cocoş despre posibilitatea obţinerii de la ANRP a unor despăgubiri constând în acţiuni la Fondul Proprietatea (…). Dorin Cocoş mi-a garantat că totul va fi bine şi să am încredere în el, moment în care dosarul a fost validat şi trimis către ANRP (…). Cu toate acestea Dorin Cocoş nu a menţionat numele persoanei la care urma să intervină pentru soluţionarea dosarului. (…) Ulterior deciziei de restituire, în momentul în care am vândut o parte din acţiunile primite, i-am remis lui Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro, conform înţelegerii avute. Tot după soluţionarea dosarului, în anturajul lui Dorin Cocoş l-am întâlnit pe Diacomatu Sergiu, vicepreşedinte ANRP, despre care am înţeles că era persoana la care a intervenit Dorin Cocoş”, se arată în declaraţia lui Gheorghe Stelian.
La rândul său, Sergiu Diacomatu, cunoscut printre samsari sub numele de „Sergiu Udrea” a confirmat faptul că Dorin Cocoş, pe care l-a cunoscut prin intermediul fiului acestuia, Alin Cocoş, a intervenit pentru soluţionarea favorabilă a dosarului lui Gheorghe Stelian. Discuţiile dintre Diacomatu şi Dorin Cocoş ar fi avut loc la un hotel din Bucureşti, în cursul anului 2010.
„La una din aceste întâlniri, spre sfârşitul anului 2010 (…), Dorin Cocoş mi-a înmânat un bileţel cu numărul unui dosar aflat la ANRP şi mi-a cerut sprijinul pentru soluţionarea favorabilă şi cu rapiditate a acestui dosar (…). Îmi amintesc că după primirea numărului acestui dosar am mers la birou, l-am verificat şi am constatat că solicitantul din acest dosar de despăgubire era Gheorghe Stelian (…). În momentul în care am primit bileţelul de la Dorin Cocoş nu mai era nimeni în preajma noastră”, se arată în declaraţia lui Diacomatu.
El a susţinut că, în urma discuţiei avute cu Dorin Cocoş, a votat în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul ANRP în favoarea acordării despăgubirilor stabilite de evaluator.
„Cu privire la dosarul Gheorghe Stelian ştiu că a fost introdus în comisia din 26.02.2011 pentru aprobarea raportului de evaluare, dar întrucât valoarea foarte mare a acestui dosar a ridicat suspiciuni în rândul membrilor comisiei CCSD, s-a hotărât convocarea evaluatorului (…). Aduc la cunoştinţă că Alina Bica – reprezentantul Ministerului Justiţiei a făcut această solicitare, care a fost aprobată de membrii CCSD (…). Având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin Cocoş, deşi valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susţinerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu preţuri duble”, a mai afirmat Sergiu Diacomatu.Î
Directorul de cabinet al Dorinei Danielescu, fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor ar fi declarat în fața procurorilor că Elena Udrea și Dorin Cocoș puneau presiuni asupra Alinei Bica pentru a da drumul la licitațiile de la ANRP.
Directorul de cabinet a relatat și un episod extrem de tensionat cu Alina Bica. Disperată, după ce Udrea și Cocoș ar fi pus presiune asupra sa, Alina Bica a mers la spital la Dorina Danielescu. Conform România TV, după o discuție extrem de tensionată, Alina Bica ar fi leșinat. În declarația susținută în fața procurorilor, directorul de cabinet spunea că Alina Bica urla ”îmi rup capul. Tu nu înțelegi că Elena și Dorin îmi rup capul?”.
Un alt martor le-a dezvăluit anchetatorilor că Ştefan Gavrilă, zis Lucian, a primit apartamente şi terenuri pe numele său, ce reprezentau șpăgile ce-i reveneau Alinei Bica și lui Ionuț Florentin Mihăilescu (fost polițist judiciar), cu care aceasta avea o relație după cum reiese din ordonanața de disjungere întocmită de DNA în dosarul trimis în judecată. Ulterior Ștefan Gavrilă a ameninţat-o pe fosta şefă antimafia ca nu îi mai dă nimic.
Martorul l-a prezentat pe Gavrilă ca fiind bodyguard-ului lui Cătălin Botezatu dar acesta a negat că ar fi avut vreodată gardă de corp. Confuzia ar fi putut apărea de la scandalul din nopatea de Revelion din 2012 din clubul Bamboo, unde Botezatu este acționar, când a fost implicată și firma NSG Guard, condusă de Ștefan Gavrilă și mai mulți polițiști au fost pe punctul de a-și pierde joburile.
„Din actele si lucrarile dosarului nr.446/P/2014 a rezultat ca Mihailescu Ionut Florentin si Bica Alina Mihaela au dobandit bunuri imobile (teren), iar pentru disimularea provenientei acestora, actele de proprietate au fost intocmite pe numele lui Gavrila Stefan si pe numele altor persoane interpuse”, se arată în ordonanţa procurorilor care se ocupă de caz, Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru.
Potrivit martorilor audiaţi, Ştefan Gavrilă a fost bun prieten al celor doi şi până la un moment dat a fost omul lor de încredere. Unul dintre martori a dat exemplul unui apartament din zona Alba Iulia, din Capitală, care în acte a fost trecut pe numele lui Ştefan Gavrilă, dar în realitate îi aparţinea lui Mihăilescu.