Home Sănătate Raceala, boala toamnei

Raceala, boala toamnei

DISTRIBUIŢI


Toamna este anotimpul recoltelor, al peisajelor, dar si al vremii racoroase, al racelilor si durerilor de gat. O banala raceala sau o durere de gat ne pot afecta serios activitatea de zi cu zi.

Pentru a ne feri de ele, trebuie sa stim anumite lucruri despre cauzele si manifestarile racelilor si durerilor de gat.

Ce este o -raceala-?


Raceala este o infectie a tractului respirator superior, cauzata, in 95% din cazuri, de virusuri. Virusul patrunde in organism, de cele mai multe ori, prin cavitatea bucala si ajunge astfel in gat. De aceea, primele simptome apar deseori la nivelul gatului. Mai intai apare senzatia de iritare, de neplacere, urmata de dureri ce pot dura zile intregi.

Care este cauza durerilor de gat?

Durerea de gat este un simptom al multor boli. Infectiile determina majoritatea durerilor de gat si sunt contagioase. Infectiile pot fi atat de natura virala – cum ar fi gripa, raceala, mononucleoza -, cat si de natura bacteriana, cum ar fi streptococul, micoplasmele sau hemofilul.

Dar in timp ce bacteriile raspund la tratamentul cu antibiotice, virusurile nu.

Majoritatea durerilor de gat virale insotesc gripele sau racelile. Ne curge nasul, stranutam si apar durerile de cap, gat si musculare. Virusurile sunt extrem de contagioase si se raspandesc repede, mai ales in anotimpul rece. Corpul produce anticorpi care distrug virusurile, dar procesul dureaza circa o saptamana.

Cum putem evita racelile si gripele?

In primul rand, trebuie sa evitam pe cat posibil persoanele infectate. Un simplu stranut sau tusea cuiva pot infecta toti colegii sau membrii familiei care se afla in camera. Putem preveni gripa si prin vaccinare cu vaccin antigripal. De asemenea, trebuie sa avem grija sa nu stam in frig sau in vreme umeda prea mult timp.

Ce trebuie sa facem daca ne-am imbolnavit?

Raceala virala se trateaza, de obicei, simptomatic. Scopul terapiei este, in primul rand, calmarea durerii, apoi diminuarea inflamatiei si prevenirea suprainfectiei bacteriene.

Ar trebui tratati si ceilalti membri ai familiei?

Cand un test pentru identificarea streptococilor este pozitiv, multi medici recomanda tratamentul si celorlalti membri ai familei. Este bine sa evitam contactul fizic cu persoanele bolnave si, mai ales, folosirea acelorasi servetele, prosoape sau ustensile cu o persoana infectata. De asemenea, trebuie sa ne spalam cat mai des pe maini.

Cum poate fi tratata durerea de gat?

O durere de gat usoara, asociata cu simptome de raceala sau gripa, poate fi calmata prin urmatoarele mijloace:

– Consumul unei cantitati cat mai mari de lichide, ceai cald cu miere in loc de racoritoare

– Folosirea unui umidificator al aerului, cel putin in dormitor

– Administrarea unor produse care calmeaza durerea de gat

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.