Potrivit art. 12 din O.G. nr. 94/1999 statul are drept de regres împotriva persoanelor care, prin activitatea lor, cu vinovăţie, au determinat obligarea sa la plata sumelor stabilite prin hotărâre a CEDO. Marți, 81 de victime sau urmaşi ai celor care au fost răniţi, torturaţi sau ucişi la Revoluţie vor primi de la statul român peste 800 de mii de euro, pe care așteptăm ca Ministerul de finanțe să-i recupereze de la cei vinovați, principalul fiind Dan Voinea.
Judecătorii CEDO au fost de acord cu Executivul care a invocat complexitatea cazului, însă au considerat că nu este justificată o întindere atât de mare a investigaţiilor.
CEDO consideră că autorităţile române ar fi trebuit să se ocupe de dosar cu celeritate, dat fiind că trecerea timpului este de natură să dăuneze anchetei şi să compromită definitiv şansele sale de a fi dusă la bun sfârşit.
Decizia de marţi a CEDO urmează altora prin care foşti revoluţionari au fost despăgubiţi, pentru modul de desfăşurare a anchetei în „Dosarul Revoluţiei”.
Dan Voinea a fost procuror militar din anul 1982, între anii 1997 și 2000 a deținut șefia Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În decembrie 1989, a fost adus de Ion Iliescu pe post de procuror la procesul soților Ceaușescu, la acea dată având gradul de maior la Direcția Procuraturii Militare. Dan Voinea a participat la procesul Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, el întocmind „rechizitoriul“ pe baza căruia cei doi au fost condamnați la moarte și executați, în 25 decembrie 1989. Ulterior Voinea a fost cel care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste, cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990 și cel al Revoluției din decembrie 1989, reușind performanța de a tergiversa și mătrăși complet cele două dosare, vreme de aproape două decenii.
Ancheta CSM a scos la iveală incredibile mânării ale dosarelor executate de Voinea
În martie 2009, Procurorul general al României, Laura Codruta Kovesi, a cerut, iar Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, efectuarea controlului de fond al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție. Kovesi a reacționat astfel pozitiv fata de solicitarea victimelor mineriadelor, care l-au reclamat pe procurorul militar Dan Voinea pentru tergiversarea unuia dintre cele mai fierbinți dosare penale din România, deoarece îl implică direct pe Ion Iliescu.
La Secția Parchetelor Militare – condusă mulți ani de generalul magistrat Dan Voinea – se aflau cele mai vechi dosare nesoluționate înregistrate la Ministerul Public. În urma controlului efectuat de inspectorii CSM la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a constatat existența unui număr record de 285 de dosare nesoluționate începând cu anul 1990. Procurorul general al României Coduța Kovesi a formulat un adevărat rechizitoriu, la vremea aceea la adresa generalului magistrat Dan Voinea, arătând că acesta a comis cu intenție numeroase fapte incompatibile cu calitate de magistrat – vicii de procedură, imixtiuni în activitatea altui procuror, ignorarea calității procesuale, elemente care ar fi dus la anularea dosarelor legate de Ion Iliescu dacă ar fi ajuns în instanță, până la urmă (ceea ce nici până acum nu s-a întâmplat). Potrivit Raportului Inspecție Judiciare a CSM, au fost reținute în sarcina fostului procuror Dan Voinea numeroase abuzuri ce atrăgeau nu doar sancțiunea revocării din funcția de Procuror Șef Adjunct, ci chiar sacțiunea disciplinară a revocării calității de procuror, potrivit disp. Art. 99 lit. a) și h) și următoarele din Legea nr. 303/2004.
Voinea însă a scăpat de sancțiuni și s-a ales cu o frumoasă recompensă de 200 de milioane lunar. După ce Comisia de Disciplină pentru procurori din cadrul CSM a constatat că sunt îndeplinite condițiile privind atragerea răspunderii disciplinare lui Dan Voinea, s-a înregistrat la data de 17.03.2009 pe ordinea de zi a Ședinței CSM – Secția pentru Procurori, dosarul nr. 5/P/2008 având ca obiect „Abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) și h) din Legea nr. 303/2004, constând în încălcarea dispozițiilor legale referitoare la incompatibilități și exercitarea funcției cu rea-credință – procuror VOINEA DAN de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție“.
După mai multe tergiversări și amânări – 17.03.2009 amânare fără motiv; 31.03.2009 pentru imposibilitatea de constituire a completului; 13.04.2009, în vederea administrării probei cu martori; 19.05.2009, în vederea administrării probei cu martori; 16.06.2009, în vederea administrării probelor – la data de 16.06.2009 Secția Pentru Procurori a CSM A respins acțiunea disciplinară formulată de Comisia de Disciplină pentru procurori din cadrul CSM, pe motiv că aceasta este rămasă fără obiect… deoarece Voinea s-a făcut brusc pensionar. Comisia a reținut faptul că la data de 7.05.2007 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a emis Hotărârea nr. 803 prin care a admis eliberarea din funcția de procuror, prin pensionare, la cererea petentului, a procurorului Dan Voinea, acesta scăpând prin această manevră de rigorile și sancțiunile legii magistraților privind răspunderea disciplinară.
Chiar dacă a scăpat de sancționare prin pensionare, acum decizia inspectorilor CSM poate sta la baza acțiunii în regres a statului împotriva lui Dan Voinea că doar n-o să plătim iar din banii noștri incompetența și/sau abuzul acestui jalnic fost procuror care va rămâne în istorie doar pentru rechizitoriul mincinos care a dus la uciderea soților Ceaușescu.