Începe înscrierea la pregătitoare
?ê?£colile încep de azi înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, iar părinții care vor să-și înscrie copiii în altă școală decât cea de circumscripție trebuie să aștepte afișarea locurilor libere în unitățile respective. Adică mai mult de o lună, pentru că în perioada 5-16 martie, se vor depune cererile părinților care solicită înscrierea copiilor la școala de circumscripție, iar apoi urmează selecția celor cu prioritate la înscriere. Ministrul Educației, Cătălin Baba, le cere părinților să nu încerce să dea niciun fel de șpagă și să sesizeze ministerul la cea mai mică intenție de a da sau a lua mită pentru un loc într-o școală.
?ê?£colile au afișat vineri nivelul de clasă la care pot fi înscriși copiii după evaluarea psihosomatică pentru clasa pregătitoare și clasa I. Înscrierea la clasa pregătitoare se va face în cinci etape, potrivit metodologiei aprobată de Ministerul Educației. În această săptămână, părinții vor merge la școlile de circumscripție sau la școlile speciale ca să-și înscrie copiii la clasa pregătitoare. Locurile rămase libere după această primă etapă vor fi afișate în data de 19 martie. ?ê?£colile sunt obligate să facă publice și criteriile specifice pentru departajare în cazul în care sunt mai multe cereri din afara circumscripției decât cele rămase libere.
Emoții duble pentru părinții care vor o anumită școală
Cea de-a doua etapă de înscriere, pe locurile rămase libere, destinată celor care au domiciliul în altă circumscripție școlară, se va desfășura între 20-27 martie, iar în 2 aprilie, unitățile de învățământ vor afișa listele cu copiii din alte circumscripții școlare înscriși în conformitate cu opțiunile exprimate de părinți în a doua etapă de înscriere.
A treia etapă de înscriere se va desfășura în perioada 23-25 aprilie și va fi destinată copiilor ai căror părinți au solicitat, în etapa a doua, înscrierea la altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar care nu au fost admiși și solicită înscrierea la școala de circumscripție. În această etapă vor putea fi înscriși și copiii ai căror părinți solicită înscrierea la școala de circumscripție, dar care nu au participat la prima etapă de înscriere.
Cea de-a patra etapă de înscriere se va desfășura între 2-9 mai, când vor putea fi înscriși pe locurile disponibile, la unitățile dorite, copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la altă școală decât școala de circumscripție, dar au fost respinși inițial, din lipsă de locuri. Ultima etapă de înscrieri, desfășurată în perioada 11-18 mai, se adresează copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapele anterioare. Astfel, se dă posibilitatea înscrierii tuturor copiilor într-o școală. Potrivit reprezentanților ministerului, în măsura în care vor avea posibilitatea, școlile au libertatea de a suplimenta numărul de locuri.Unitățile din învățământul preuniversitar și-au afișat săptămâna trecută oferta de școlarizare pentru clasa pregătitoare și clasa I.
Ministrul Educației: Fără șpagă la înscriere
Ministrul Educatiei, Cătălin Baba, a anunțat că părintii nu trebuie să lase nicio "atenție" în momentul înscrierii copilului în clasa pregătitoare, "nici foaie, nici lipici". Părinții trebuie să anunțe la telefonul verde 0800801100 orice tentativă de șpăguire pentru a obține un loc în școală.
"Părintele trebuie să vină cu un act de identitate, i se face o copie xerox, și cu certificatul de naștere al copilului. Nu se cere nimic altceva, nu se cere adeverința de venit. Fără șpagă, fără foi, fără plicuri, fără lipici. În caz contrar, se vor lua cele mai drastice măsuri”a subliniat ministrul Educației.
Ministrul Cătălin Baba a mai spus că problema claselor pregătitoare nu trebuie să exagereze cu măsuri pentru obținerea unui loc în școala preferată. El s-a referit la părinții care și-au schimbat cărțile de identitate ca să poată fi arondați la o anumită școală de circumscripție.
"Să nu facem o dramă națională din clasa pregătitoare. Sfătuim părinții să nu-și schimbe buletinul, să nu divorțeze", a mai spus ministrul.
Mihaela Iamandei