Pana in acest moment, autoritatile au inchis cu putin peste 70 de mine din cele aproape 350 care sunt prevazute in strategia Ministerului Economiei si Comertului (MEC) de restructurare a sectorului minier. Astfel, in urma cu trei ani, autoritatile au demarat un program care si-a propus o restructurare de profunzime a sectorului minier ce viza, in principal, inchiderea sau trecerea in conservare a minelor nerentabile. Intr-un document elaborat de Banca Mondiala se arata ca in privinta restructurarii sectorului minier se va urmari -crearea unui sector minier viabil din punct de vedere financiar si durabil din punct de vedere al protectiei mediului cu o puternica implicare a sectorului particular-. In acest scop, Banca Mondiala si autoritatile romane au convenit ca pana in 2005 sa aloce fonduri in valoare de 61,5 milioane de dolari din care 44,5 milioane sunt credite acordate de BM, iar restul de 17 milioane de dolari sunt alocate de la bugetul de stat. De exemplu, pentru acest an, MEC si-a propus sa inchida sau sa treaca in conservare aproximativ 30 de mine, actiune pentru care a alocat fonduri de peste 18 milioane de dolari, bani proveniti din bugetul propriu. Alte 13 milioane de dolari, provenite din credite ale Bancii Mondiale, vor fi folosite pentru inchiderea sau conservarea unui numar de 20 de mine. Tot Banca Mondiala a acordat noi credite de peste 20 milioane de dolari pentru asigurarea protectiei sociale si a protectiei mediului care rezulta din inchiderea unitatilor miniere.
In documentul eleborat de Banca Mondiala se mai arata ca -pentru ca sectorul minier sa devina viabil din punct de vedere economic, guvernul trebuie sa realizeze reforme majore de modificare a rolului sau de proprietar-agent de exploatare in administrator-agent de reglementare. El va trebui sa se retraga din activitatea de exploatare si dezvoltare si sa incurajeze participarea sectorului privat in aceste activitati-. Cu alte cuvinte, statul trebuie sa devina din proprietar-pasiv-finantator, un manager activ care sa asigure o eficientizare a acestui sector fie prin privatizare, fie prin desfiintare-conservare a exploatarilor nerentabile.
Pana acum, minele ne-au costat 28 milioane de dolari
Pana in acest moment, autoritatile, impreuna cu Banca Mondiala, au acordat pentru proiectele de inchidere si conservare a minelor aproximativ 28 milioane de dolari, din care 14 milioane sunt credite. Din suma totala, mai mult de 10 milioane de dolari au fost utilizate pentru inchiderea exploatarilor miniere nerentabile in ultimii cinci ani. Pana in prezent, printre zonele incluse in programul de restructurare intra si zona miniera -Apuseni- in care sunt incluse localitatile Zlatna, Abrud, Rosia Montana, Baia de Aries, Almasu Mare, Bucium, Ciuruleasa, Bistra, Lupsa, Salciua, Mogos, Sohodol. Pentru 2004, autoritatile isi propun sa restructureze si anumite zone din Valea Jiului, cum ar fi exploatarile de la Aninoasa si Valea de Brazi, sau Baia Borsa, din judetul Maramures. De remarcat ca guvernul a elaborat deja o noua strategie de inchidere a minelor si de reabilitare a mediului pentru perioada 2003-2010, strategie ce urmeaza sa fie aprobata zilele acestea. Se estimeaza ca in perioada sus-mentionata vor fi necesare fonduri de peste un miliard de dolari, ce vor fi folosite in proiecte de inchidere si conservare a minelor. Totodata, autoritatile urmaresc ca pana la data integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, 2007, sa elimine aproape in totalitate subventiile acordate sectorului minier.
Stimulente financiare pentru angajatorii minerilor disponibilizati
In programul sau de restructurare a sectorului minier, guvernul si-a propus -facilitarea crearii a circa 5.000 locuri de munca intr-o perioada de doi ani, sprijinirea personalului disponibilizat in a se instrui si a se integra in munca, sprijinirea IMM-urilor care angajeaza disponibilizati din sectorul minier si activitati conexe acestuia, dezvoltare locala-, se arata intr-un document elaborat de MEC. Potivit unui raport al BM, pana acum au fost create 1.680 de locuri de munca pentru fostii mineri…
Pentru firmele locale care angajeaza mineri disponibilizati, statul acorda un stimulent financiar anual, pentru fiecare miner angajat, de peste 700 de dolari, din care 500 provin din credite acordate de BM. Totusi, nu orice firma poate beneficia de aceste stimulente financiare. Angajatorii care doresc sa beneficieze de stimulentele financiare, prin intermediul Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea si Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere (ANDIPRZM), trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Astfel, trebuie sa fie persoane fizice autorizate sau persoane juridice legal constituite cu capital majoritar privat, sa desfasoare, in prezent sau in viitor, o activitate economica in zona miniera si sa nu fie insolvabili, se arata intr-un document al ANDIPRZM.