Controversatul investitor american John Perez, proprietarul companiei Cross Lander, care a cumparat ARO Campulung, a decis sa actioneze in instanta statul roman, -in baza unor clauze din tratatul bilateral Romania – SUA privind protejarea reciproca a investitiilor- – dupa cum precizeaza un comunicat al companiei. Cross Lander mentioneaza ca, -inca de la venirea in Romania, s-a confruntat cu atacuri continue venite din partea fostilor si actualilor oficiali guvernamentali, fostului sef al securitatii interne, oficiali ai AVAS si reporteri senzationalisti-.
-Se pare ca acesti indivizi si-au combinat eforturile pentru a discredita compania Cross Lander, in scopul de a prelua controlul asupra fabricii ARO. In acelasi timp, in loc sa promoveze succesul acestui proces de privatizare, AVAS si oficialii sai implicati in aceasta retea de coruptie nu si-au indeplinit obligatiile din contractul de privatizare, inclusiv anularea unor datorii bugetare in valoare de 47 milioane de dolari-, se arata in comunicatul companiei.
-Guvernul nu este pregatit pentru un mediu de afaceri american-
Reprezentantii Cross Lander sustin ca s-au abtinut pana in prezent de la inceperea unor actiuni in instanta, in speranta ca negocierile cu AVAS vor avea un rezultat, dar sunt de parere ca reprezentantii firmei au facut tot ce le-a stat in putinta pentru ca privatizarea sa fie un succes. -Aceasta este cu adevarat o zi trista, dar nu avem alternativa pentru a proteja interesele investitorilor. Exista mari oportunitati in Romania, dar guvernul lor nu este pregatit, in opinia noastra, pentru un mediu de afaceri ca in America-, precizeaza in comunicat directorul general al Cross Lander, John Perez. Compania nu precizeaza insa unde va intenta procesul. In plus, numele companiei va fi schimbat, acesta urmand sa fie Global Vehicles USA Incorporated si isi va muta sediul in Atlanta, statul Georgia, in vara acestui an.
Si AVAS a actionat in instanta firma americana
Replica Cross Lander vine dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a hotarat in urma cu doua saptamani sa actioneze in instanta actionarul majoritar de la ARO, pentru plata unor penalitati, estimate provizoriu la valoarea de 2,7 milioane de dolari. Decizia a fost luata ca urmare a nerespectarii de catre cumparator a unei clauze din contractul de privatizare, privind interdictia de vanzare, pe o perioada de cinci ani de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, a activelor societatii care concura la realizarea activitatii principale. In fapt, Cross Lander a instrainat Fabrica de Scule si Matrite, activ cuprins in Anexa de la contract. Potrivit AVAS, cumparatorul a fost notificat asupra nerespectarii obligatiilor contractuale si a convocat reprezentantii Cross la sediul AVAS in data de 20 februarie a.c., pentru gasirea unor cai de conciliere cu privire la plata penalitatilor. -In urma intalnirii, nu am gasit o rezolvare amiabila a acestei probleme, ajungandu-se astfel in instanta-, se arata in pozitia AVAS, exprimata in urma cu doua saptamani.
Cross Lander a primit facilitati de peste 1.700 miliarde de lei
In ceea ce priveste obligatiile contractuale asumate de AVAS fata de Cross privind acordarea unor facilitati, reprezentantii Autoritatii sustin ca au facut toate demersurile legale necesare. -Realizarea acestora depindea si de actiunile altor institutii ale statului precum Ministerul Finantelor Publice si Consiliul Concurentei-, au precizat oficialii AVAS. Potrivit acestora, facilitatile acordate Cross Lander se ridica la o valoare totala de 1.726,3 miliarde ROL. Contractul de privatizare al firmei din Campulung, care a iscat numeroase controverse de-a lungul timpului, a fost incheiat in septembrie 2003, cand Cross Lander a cumparat 68,7% din actiunile societatii. Potrivit unui raport de audit realizat de catre Curtea de Conturi la sfarsitul anului trecut, -profitand de pozitia sa dominanta in procesul de negociere, Cross Lander a reusit sa obtina o reducere a pretului de vanzare al actiunilor de la 0,71 de dolari/actiune la 0,02 dolari/actiune. -Practic, statul roman a anulat datorii de peste 1600 miliarde de lei vechi la ARO si a castigat 150.000 de dolari. AVAS ar fi putut vinde activele instrainate de cumparatorul actiunilor inainte de privatizare si ar fi castigat mult mai mult-, declara, la acea vreme, Paul Miercan, consilier in cadrul Curtii de Conturi. In fapt, singurul vinovat in acest proces nu este decat statul roman, prin cei care se aflau atunci la carma fostului AVAS.