Home Social Medicii din Galați, acuzați că au lăsat să moară un copil ...

Medicii din Galați, acuzați că au lăsat să moară un copil de doi ani

DISTRIBUIŢI

Părinții unui băiat de doi ani îi acuză pe medicii de la Spitalul de Pediatrie Galați de malpraxis, după ce copilul lor a murit în unitatea spitalicească la o zi după ce a fost internat. Medicii l-au diagnosticat pe copil cu „sindrom febril“ și i-au făcut o injecție ca să adoarmă, dar după moartea acestuia, s-a dovedit că micuțul avea meningită acută, pneumonie acută, edem cerebral și insuficiență cardio-respi­ra­torie. În acest caz, injecția cu seda­tivul fenobarbital era contraindicată.
Începutul anchetei din dosarul înregistrat ca „moarte suspectă“ arată că băiețelul mai fusese internat în ianuarie în același spital, cu bronșită.

Copil aproape în comă, tratat doar cu somnifer

Părinții l-au adus pe copil la Spitalul de Pediatrie „Sfântul Ioan“ din Galați, vineri, în jurul orei 9.00, pentru că avea febră și se simțea rău. Medicii l-au diagnosticat pe micuț cu sindrom febril. Pentru că  starea copilului s-a agravat, cadrele medicale i-au făcut o injecție cu fenobarbital, un sedativ, hipnotic cu efect prelungit și anticon­vulsiv. Când au văzut că tot îi este rău, asistentele i-au mai administrat copilului o injecție cu aceași substanță cu efect de somnifer. Copilul a murit sâmbătă, în jurul orei 1.30.

Medicii: Nu am putut face mai mult

Medicii se apără afirmând că micuțul a fost adus la spital „cu o stare generală mediocră“ și că nu au putut face mai mult. „Noi înțelegem și deplângem tragedia părinților, însă sunt afecțiuni față de care medicina nu are ce face. Copilul a venit la spital cu o stare generală mediocră, medicul curant i-a făcut internarea și i-a aplicat tratamentul corespunzător. Cu toate acestea, copilul a făcut două stări convulsive spre miezul nopții, urmate de deces. Nu cred că se putea face mai mult în acest caz“, a susținut dr. Ginel Baciu, directorul medical al Spitalului de Pediatrie „Sfântul Ioan“ din Galați.

Părinții au aflat post-mortem ce avea copilul lor

Dacă diagnosticul inițial era de sindrom febril, pe certificatul constatator al decesului au fost trecute mai multe afecțiuni: meningo-encefalită acută, pneumonie acută, edem cerebral și insuficiență cardio-respiratorie, au declarat părinții copilului. Părinții au mai spus că, deși decesul copilului a fost înregistrat sâmbătă, necropsia a fost făcută la Spitalul de Urgență „Sfântul Andrei“ abia marți. Pe de altă parte, potrivit prospectului de utilizare a fenobarbitalului, la acest medicament se apelează în cazul unor insomnii grave sau în cazul epilepsiei, la adulți, iar la copii, se pot administra injecții în doze mai mici, în cazul unor stări convulsive. Substanța administrată însă copilului este contraindicată în cazul insuficienței cardio-pulmonare, mai arată prospectul de utilizare.

Cazul e înregistrat ca „moarte suspectă“

Cea care a reclamat situația a fost o mătușă a băiețelului, care a sunat la 112. Cazul a fost înregistrat ca moarte suspectă. Poliția și Direcția de Sănătate Publică Galați au început câte o anchetă în acest caz. Polițiștii se ocupă de latura penală a cazului, iar DSP și Colegiul Medicilor trebuie să stabilească dacă a fost vorba de o culpă profesională a cadrelor medicale. Primele informații în ancheta Poliției arată că același copil a mai fost internat în același spital pentru o săptămână, în ianuarie, sub diagnosticul de bronșită. Dacă se dovedește că un cadru medical are o vină profesională, poate fi acuzat de ucidere din culpă și riscă închisoarea între 2 și 7 ani, din punct de vedere penal, iar profesional, riscă să-și piardă dreptul de a mai profesa vreodată.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.