Desi ministrul finantelor sustine ca Ordonanta 40/2002 privind recuperarea creantelor bugetare a reusit sa aduca foarte multi bani la buget, Legea Codului fiscal, care prevede anularea acordarii ajutoarelor de stat, ar putea aduce, incepand cu 1 ianuarie 2004, anularea facilitatilor fiscale pentru companiile din curtea statului care inregistreaza mari debite la bugetul statului. -Ordonanta 40 a adus cu ea pe toata perioada o anumita disciplina in randul firmelor si a adus multi bani din ceea ce trebuia recuperat la buget-, a declarat ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.
Actul normativ amintit permite creditorilor bugetari sa acorde esalonari sau amanari la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor obligatii bugetare restante, inclusiv a majorarilor si penalizarilor de intarziere aferente acestora. Facilitatile se acorda pe o perioada de cel mult cinci ani, cu un termen de gratie de pana la sase luni, cuprins in perioada de esalonare. Potrivit lui Mihai Tanasescu, sistemul de monitorizare a tuturor societatilor de stat cu datorii urmareste extrem de atent punctajul pe care agentii economici trebuie sa-l indeplineasca. -Daca firmele vor continua sa acumuleze restante la buget, iar arieratele din economie vor creste, pana la urma, chiar daca poate fi vorba despre companii de mare interes, legea va trebui respectata-, a adaugat Tanasescu, care a subliniat ca in unele din aceste cazuri procedura de faliment se va impune de la sine. Totusi, in opinia ministrului finantelor, in momentul de fata se poate spune ca recuperarea creantelor este una in miscare, si asta pentru ca -la buget au mai intrat aproape 5.000 miliarde de lei, o data cu demararea procedurilor de monitorizare a intreprinderilor de stat-…
Masuri de reducere a arieratelor
Secretarul de stat din Ministerul Finantelor Gheorge Gherghina sustine ca Finantele, impreuna cu conducerea ministerelor economice, au reusit sa finalizeze bugetele de venituri si cheltuieli ale companiilor nationale. Potrivit secretarului de stat, acestea prevad o crestere medie a salariilor de doar 9% pentru anul 2004. -Media de majorare pentru anul viitor se raportaeza la media anului 2003, masura fiind una dintre cele care vor duce la reducerea arieratelor din economie-, a precizat Gherghina. -In special companiile care primesc subventii de la stat si cele din cai ferate sau minerit vor avea bugete echilibrate. Veniturile bugetare pentru aceste companii sunt dimensionate la nivelul la care sa nu faca noi arierate-, a declarat Mihai Tanasescu. Astfel, nivelul datoriilor a coborat, la sfarsitul lunii august a acestui an, la 54.800 miliarde de lei, fata de nivelul de 60.700 miliarde de lei inregistrat in luna iulie 2001. -Aceste companii insumeaza peste 90% din datoriile totale catre bugetul general consolidat-.
Cheltuieli publice cu punga stransa
Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat ca ministerul pe care-l conduce va finaliza, pana la sfarsitul lunii decembrie, un program de revizuire a cheltuielilor publice. -Acest proiect pe care l-am realizat va urmari, incepand de anul viitor si pana in 2007, in primul rand o scadere a sumelor alocate dobanzilor pentru datoria publica, limitarea cheltuielilor de personal, reducerea subventiilor, dar si reducerile de cheltuieli care ar putea veni din zona investitiilor publice-, a precizat Tanasescu, care a dat exemplul centralei nuclear-electrice de la Cernavoda, de unde s-ar putea economisi intre 1,1 si 1,2 din produsul intern brut (PIB). In acest sens, cheltuielile de personal vor scadea de la 5% din PIB, iar nivelul subventiilor va fi diminuat cu 1,5% din PIB. De asemenea, pana in 2007 vor fi eliminate subventiile in mineritul neferos, cu exceptia sectorului de extragere a huilei. Ministrul finantelor a mai precizat faptul ca proiectul bugetului de stat va intra in dezbaterea legislativului pana la sfarsitul lunii noiembrie, sperandu-se ca acesta sa fie aprobat pana la jumatatea lunii decembrie, lucru posibil dupa discutiile pentru proiectul Codului fiscal, aflat in plina dezbatere in parlament.