Home Turism Tulcea va deveni oras turistic

Tulcea va deveni oras turistic

DISTRIBUIŢI

Delta Dunarii detine un impresionant numar de recorduri atat pentru Romania, cat si pentru Europa. In delta avem cel mai tanar relief pentru ca apele Dunarii aduc an de an aluviuni care schimba zona, iar fiecare anotimp are atractiile sale, originale. Tot aici se gaseste si cea mai extinsa plaja de pe litoralul romanesc al Marii Negre, insa putini sunt cei care stiu locurile secrete ale Deltei. In delta se intinde cel mai mare grind fluvio-maritim, padurea Letea. La Sulina, cel mai estic oras al tarii, se intalneste si cea mai joasa altitudine din Romania. Daca mai adaugam si faptul ca in Delta Dunarii, zona declarata de UNESCO rezervatie naturala a biosferei, se afla cea mai bogata fauna si flora a Europei, cu un numar record de peste 300 de specii, ne convingem ca Delta Dunarii se numara printre cele mai mari bogatii ale Romaniei.

Poarta de intrare in Delta se modernizeaza

Timp de 5.000 de ani, o comunitate mica a trait in deplina armonie cu extraordinarul ecosistem al deltei. Satele, spre care singurele cai de acces sunt canalele ce le strabat, par a fi neatinse de trecerea timpului. Pana nu de mult, doar lipovenii din micile sate dunarene si pescarii impatimiti s-au bucurat de peisajul mirific al Deltei Dunarii, insa e vremea sa devenim mai generosi si sa deschidem portile Deltei pentru toti turistii, romani si straini, care au devenit din ce in ce mai interesati de frumusetile zonei.

Nu este insa de ajuns sa-i invitam pe acestia la o plimbare cu barca pe bratele inguste ale Dunarii, trebuie sa le oferim si confortul cu care au fost obisnuiti in celebrele statiuni turistice din lume. Pentru ca Romania si-a propus sa includa Delta Dunarii pe piata turistica internationala, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a demarat o serie de proiecte pentru a facilita accesul turistilor si, nu in ultimul rand, pentru a face zona atractiva din punctul de vedere al investitiilor.

Punctul de plecare pentru o aventura in Delta Dunarii este Tulcea, poarta de intrare in delta, ultimul punct de escala pentru numerosii turisti din tara si din strainatate inainte de a patrunde intr-o alta lume, vie si uimitoare. Tulcea va intampina turistii prin porturile ce se vor construi aici.

Marina, noul port turistic de la gurile Deltei

Faleza orasului si gara fluviala din Tulcea vor fi transformate radical. Actualul port va fi modernizat, iar de-a lungul falezei existente va fi amenajat un port destinat exclusiv activitatilor din turism si agrement. In zona celor trei dane vor acosta, ca si pana acum, navele mari de pasageri si turisti. Zona cheiului -turcesc- va ramane loc de promenada, fara nave mari sau alte ambarcatiuni. Pentru operatorii din turism se va moderniza actualul perimetru de acostare. Nu in ultimul rand, zona va fi ecologizata si vor disparea depunerile aluvionare si vegetatia care strica luciul apei. Si actuala gara fluviala va intra intr-un proces de modernizare si va fi extinsa.

Toate aceste investitii vor transforma Tulcea intr-un oras turistic european, care se va mandri cu unul dintre cele mai moderne porturi ce va fi construit aici: portul turistic Marina Tulcea.

Avand la baza necesitatea realizarii de constructii de acostare pentru aproximativ 130 de nave usoare si ambarcatiuni turistice, s-a studiat amplasarea apuntamentelor, a unui mic santier naval si a unei cladiri administrative care sa detina, in acelasi timp, rolul de hotel pentru turistii care folosesc ambarcatiunile de agrement. In acest sens, s-a propus realizarea unui bazin de agrement prin construirea unui mol care sa asigure accesul ambarcatiunilor spre si dinspre Dunare.

Initiativa amenajarii portului turistic Marina in Tulcea are la baza analiza oportunitatilor existente in regiune, si anume: perspective importante de dezvoltare a turismului in zona datorita frumusetilor naturale, posibilitatilor de agrement pe Dunare si in Delta Dunarii si obiectivelor turistice cu caracter istoric ce pot fi vizitate in zona, existenta unui potential de relansare a activitatilor pornind de la nivelul serviciilor pana la cel academic, asigurarea accesului facil la principalele infrastructuri de transport – rutier, feroviar, aerian sau naval – care sa faciliteze deplasarea marfurilor si a persoanelor. Realizarea proiectului va antrena o forta de munca impresionanta si aici vor putea sa-si gaseasca un loc de munca atat locuitorii din zona, cat si din alte regiuni ale Romaniei. Pe langa avantajele pe care le aduce acest proiect in domeniul turistic, se poate vorbi si de o relansare a domeniului privat. Exista deja numeroase initiative private care presupun anumite facilitati pentru demararea mai multor tipuri de activitati.

Delta Dunarii nu va fi afectata de noile constructii

Cu toate ca, an de an, in zona s-au facut investitii si au aparut constructii noi, Delta Dunarii a fost foarte putin afectata. Se incearca sa fie prezervata aceasta zona, chiar daca proiectul propus de Ministerul Constructiilor, Transporturilor si Turismului este cel mai mare de pana acum in regiune. Prin urmare, impactul negativ al proiectului asupra mediului va fi minim. Nu se vor produce schimbari in compozitia speciilor din flora si fauna salbatica si nu va creste gradul de poluare a factorilor de mediu. Mai mult, va fi simtit un efect pozitiv ca urmare a ecologizarii zonei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.