Home Social Copiii etnicilor maghiari se vor „împrieteni” cu limba română la clasa pregătitoare

Copiii etnicilor maghiari se vor „împrieteni” cu limba română la clasa pregătitoare

DISTRIBUIŢI

Copiii vorbitori de limba maghiară pentru care limba română nu este limba maternă și care vor fi înscriși la clasele pregătitoare vor învăța la școală, prin joc, să comunice ușor și corect în limba majorității.  Elevii de la „clasa zero“ vorbitori de limba maghiară vor fi puși în situații asemănătoare celor întâlnite în viața de zi cu zi, iar accentul va fi pus pe receptarea mesajului oral, dar mai ales pe cea a mesajului scris în limba română. Ministerul Educației a elaborat o programă specială pentru disciplina „Comunicare în limba română“, dedicată copiilor etnici maghiari care vor fi înscriși la clasele pregătitoare cu predare în limba maternă.

Limba română, învățată ușor prin joc

Profesorii care le vor preda româna copiilor de la clasele pregătitoare organizate în școli sau secții cu predare în limba maghiară vor fi instruiți până la începerea anului școlar cum să-i învețe pe copiii maghiari într-un mod atractiv să transmită idei, sentimente sau intenții în română. Proiectul supus dezbaterii publice în aceste zile are în vedere ca elevii vorbitori de limba maghiară în familiile de origine să învețe prin jocuri didactice cuvinte de bază din limba română, să le recunoască ușor după sonoritate mai ales și să le pronunțe corect. Profesorii vor folosi la ore sunete și imagini înregistrate audio – video și tipărite și îi vor ajuta pe copii să rețină și apoi să reproducă prin dialog sau scris cuvinte sau structuri lexicale folosite în situații de viață: la cumpărături, în familie, la școală, la biserică sau formule utilizate în prezentare, salut, rugăminte, formulări de salut, etc.

MEdC: Învață puțină română, dar folosește mult!

Copiii maghiari vor învăța să numere până la zece în limba română, culorile, anotimpurile și cuvinte legate de vreme, sărbătorile, dar și zilele săptămânii. Ca să nu-i obosească sau plictisească pe copii, profe­sorii au trasată o regulă clară: nu trebuie să introducă prea multe elemente noi deodată. Principiul după care își vor organiza lecțiile va fi, potrivit reprezentanților Ministerului Educației: învață puțin, dar folosește mult. Copiii vor învăța gramatica română intuitiv, fără să le fie definite noțiuni ca substantiv, adverb, pronume sau numeral, iar volumul de cuvinte este se reduce la cele mai simple cuvinte din realitatea imediată. Obiecte din camera lor sau din clasă, legume și fructe, îmbrăcăminte sau jucării sunt noțiuni de bază pe care copiii de etnie maghiară trebuie să le știe și în limba română.

Atitudinea pozitivă față de română, educată la școală

Vor fi puși în situații de joacă să le recepteze cu ochiul și urechea, pentru ca apoi să le poată reda cu ușurință și în comunitățile în care trăiesc, în relația cu vecinii vorbitori de limba română sau cu reprezentanți ai unor instituții. Inițiatorii proiectului îndrumător metodic de predare a limbii române vor să educe astfel interesul copiilor vorbitori de limba maghiară și atitudinea pozitivă acestora față de limba populației majoritare.  

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.